Didelis cholesterolio kiekis yra labai dažnas reiškinys, tačiau dauguma žmonių nežino, kad jį turi, nes jis nesukelia akivaizdžių požymių. Amerikos širdies asociacija (AHA) paaiškina, kad didelis cholesterolio kiekis prisideda prie apnašų susidarymo arterijose, o tai gali žymiai sumažinti kraujotaką. Jame teigiama, kad norint išvengti periferinių arterijų ligos (PAD) arba ją gydyti, būtina kontroliuoti cholesterolio kiekį, rašoma express.co.uk.
NHS pažymi, kad PAD yra dažna būklė, kai arterijose susikaupusios riebalų sankaupos riboja kraujo tiekimą.
Sveikatos įstaiga teigia: „PAD simptomai dažnai vystosi lėtai, laikui bėgant. Jei simptomai išsivysto greitai arba staiga pablogėja, tai gali būti rimtos problemos, kurią reikia nedelsiant gydyti, požymis".
Gali išduoti keli ženklai
PAD paprastai diagnozuojamas atlikus fizinę apžiūrą, kurią atlieka bendrosios praktikos gydytojas, ir palyginus rankos ir kulkšnies kraujospūdį.
AHA sako: „Dažniausias apatinių galūnių periferinių arterijų ligos simptomas yra skausmingi klubų, šlaunų ar blauzdų raumenų mėšlungis einant, lipant laiptais ar mankštinantis“.
Organizacija paaiškina, kad PAD skausmas dažnai praeina, kai nustojate mankštintis, nors tai gali užtrukti kelias minutes.
Jame rašoma: „Jei kraujotaka užblokuota dėl susikaupusių apnašų, pratimų metu raumenys negaus pakankamai kraujo. Mėšlungis (vadinamas protarpiniu šlubavimu) yra raumenų būdas įspėti kūną, kad fizinio krūvio metu jis negauna pakankamai kraujo. Daugelis žmonių, sergančių PAD, neturi jokių simptomų arba juos supainioja su kažkuo kitu. Jei jaučiate mėšlungį, dilgčiojimą ar silpnumą kojose, galite turėti periferinių arterijų ligą“.
Kaip sumažinti cholesterolį?
Laimei, ne visi, turintys didelį cholesterolio kiekį, patirs PAD, ir yra keletas būdų, kaip sumažinti cholesterolio kiekį.
NHS sako: „Norėdami sumažinti cholesterolio kiekį, stenkitės sumažinti riebaus maisto, ypač maisto, kuriame yra tam tikros rūšies riebalų, vadinamų sočiaisiais riebalais, kiekį. Vis tiek galite valgyti maisto produktų, kuriuose yra sveikesnių riebalų, vadinamų nesočiaisiais riebalais“.
NHS pažymi, kad yra du pagrindiniai riebalų tipai – sotieji ir nesotieji. Valgant per daug maisto, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, gali padidėti cholesterolio kiekis kraujyje.
Sveikatos apsaugos institucija teigia, kad dauguma žmonių valgo per daug sočiųjų riebalų. Jei esate 40-74 metų amžiaus, cholesterolio kiekį galite patikrinti atlikdami sveikatos patikrinimą.