Laimei, aukštą cholesterolio kiekį galima sumažinti keičiant mitybą ir renkantis tam tikrus, vertingesnius, produktus, vietoj kitų mažiau vertingų, rašoma express.co.uk.
Vaistinės ožragės vartojimas ženkliai sumažina cholesterolį
Anot sisteminės mokslinių tyrimų apžvalgos, publikuotos žurnale „Journal of Family Practice“, vaistinės ožragės vartojimas ženkliai sumažina cholesterolį. Šis augalas, augantis pietų Europoje, vakarų Azijoje ir šiaurės Afrikoje, naudojamas jau nuo labai senų laikų.
Norėdami pasižiūrėti, ar ožragės sėklos gali sumažinti cholesterolį, mokslininkai peržiūrėjo daugybę duomenų bazių – MEDLINE, EMBASE, CINAHL, AMED ir „Cochrane“ bibliotekos duomenų bazes.
Pasak tyrėjų, ožragės vartojimas davė statistiškai reikšmingą bendrojo cholesterolio sumažėjimą nuo 15 iki 33 procentų. Tokius rezultatus patvirtino penki skirtingi tyrimai.
Dar vieno tyrimo metu pastebėtas statistiškai nereikšmingas cholesterolio sumažėjimas devyniais procentais po vienos dozės ožragės sėklų – jis lygintas su 2,8 procentų sumažėjimu placebo grupėje, kuri gavo atskiesto kavos ekstrakto.
Kas nulemia tokį poveikį?
Teigiamas ožragės sėklų vartojimo poveikis aiškinamas tuo, kad jose yra itin daug skaidulų. Tirpiosios skaidulos, kurios sugeria vandenį, padeda mažinti cholesterolio įsisavinimą kraujotakoje. Pasak „Mayo Clinic“, nuo 5 iki 10 gramų tirpiųjų skaidulų per dieną sumažina ŽTL cholesterolio kiekį organizme. ŽTL cholesterolis vadinamas „bloguoju“ cholesteroliu, nes būtent jis gali užkimšti arterijas.
Dar vienas puikus skaidulų šaltinis yra miežiai – jų vartojimas siejamas su mažesne aukšto cholesterolio lygio sukeliamų širdies ligų rizika. Pasak vieno tyrimo, mitybos režimo su daug pilno grūdo miežių vartojusiems vyrams cholesterolio lygis sumažėjo po penkių savaičių.
„Iš dalies dėl miežiuose esančių skaidulų ir iš dalies dėl jų baltymų, miežių vartojimas gali būti labai naudingas norintiems numesti svorio“, – aiškina „Mayo Clinic“. – „Tyrimai rodo, kad šešias savaites miežius vartoję žmonės jautė mažiau alkio ir numetė daugiau svorio“.
Ko vengti?
Jungtinės Karalystės sveikatos tarnyba skelbia: „Norėdami sumažinti cholesterolį, stenkitės valgyti mažiau riebaus maisto, ypač tokio, kuriame yra daug sočiųjų riebalų“. Pasak šios sveikatos apsaugos institucijos, galima valgyti maistą, kuriame yra daug nesočiųjų riebalų. Rekomenduojama rinktis:
Riebią žuvį – menkę ar lašišą;
Ruduosius ryžius, tamsią duoną ir pilno grūdo makaronus;
Riešutus ir sėklas;
Vaisius ir daržoves.