Grybą galima nupjauti, išrauti arba išrauti pasukant, tačiau vienos taisyklės nėra.
„Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ Gamtos tyrimų centro darbuotojas, mikologas dr. Jonas Kasparavičius pasakojo, kurį grybų rinkimo būdą geriausia naudoti.
Grybus pjauti ar rauti?
Jei grybas labai aplipęs žemėmis ar smėliu, galite jį nupjauti ir miške, tačiau specialistas paaiškino, kada vertėtų juos rauti.
„Jei grybo nepažįstate ir kilo įtarimas, koks tai grybas, reikia jį atsargiai išrauti, nes kitaip jo neatpažinsite. Tarkim, jei nupjausite musmirės viršų, neliks nei sijonėlio, nei gumbų, todėl gali būti neaišku, koks tai grybas“, – teigia dr. J. Kasparavičius.
Raunant grybą pasitaiko atvejų, kad grybai labai tvirtai stovi, ir juos ne taip lengva išrauti, pavyzdžiui, stambius baravykus. Jei tokius grybus patrauksite, metro spinduliu sąmanos sukils su visa grybiena.
Dr. J. Kasparavičius pataria, kad tokiu atveju nereikėtų rauti, nes pakilusi grybiena nutrūkusi sudžius ir jūs ją vistiek paliksite miške. Geriau grybą palankstyti į šonus arba nupjauti.
Visą „Žinių radijo“ laidą „Ekspertai pataria“ galite perklausyti čia:
Ką būtina žinoti einant grybauti?
Kad grybavimas neapkarstų, anksčiau naujienų portalui tv3.lt mikologas Jonas Kasparavičius papasakojo, ko svarbu nepamiršti einant į mišką.
Kalbėdamas apie tai, kokius grybus galima rinkti, o kurių ne, mikologas J. Kasparavičius sakė, kad svarbiausia taisyklė – labai paprasta: „Nepažįstu – neimu, abejoju – neimu.“
O kaip atpažinti grybus? Mikologas J. Kasparavičius teigia, kad nepažįstant grybo ir norint jį atpažinti, galima jį parsinešti į namus ir atlasų ar interneto bei specialistų pagalba bandyti jį atpažinti.
„Tokiu atveju grybą būtina ne pjauti, o atsargiai išrauti, kad matytųsi ir būtų nepažeistos, nenučiupinėtos visos jo dalys. Grybas turi būti ne tik pradėjęs augti, o jau išaugęs. Gali būti ir keli grybai įvairiose augimo stadijose. Kartais tai labai palengvina grybo atpažinimą“, – patarė jis.
Tačiau specialistas įspėja, kad neretai pavojinga yra pasitikėti kitų, o ypatingai garbaus amžiaus žmonių gebėjimu pažinti grybus. Jeigu asmuo gerai mato ir geba kritiškai bei objektyviai įvertinti savo žinias ir gebėjimą atpažinti grybus, tokiu atveju, viskas gerai, tačiau vis tiek išlikite budrūs.
Kartais žmonės bando atpažinti grybą ar šis tinkamas vartoti, ar ne, pagal kvapą. Tačiau pasitelkus tokį atpažinimo metodą, galima itin lengvai apsigauti, jeigu grybo kvapas aitrus arba kartus. J. Kasparavičius paaiškina, kad vienų grybų aitrus skonis išmirkius, išvirus ar iškepus išnyksta, o kitų – ne.