„Ilgai teko paieškoti, bet pririnkti kašiką pavyko“, – dalinasi Evaldas savo miško radybomis grybautojų grupėje.
Pilną pintinę grybų grybautojas surinko Kepurinės miške, Kupiškio rajone. Naujienų portaui tv3.lt jis sako, kad grybavo net 6 valandas.
„Teko nemažai pasivaikščioti, kol pririnkau pilną. <...>
Pagrinde – baravykai, kažkur apačioje – saujelė voveruškų ir lepšiukų gal koks 30 vienetų. Tiksliai nežinau, kiek štukų ko buvo, nes neskaičiavau“, – juokiasi.
Matydami Evaldo laimikį, jam užpavydėjo ir kiti grybautojai. Vieni negalėjo patikėti tokiomis radybomis, o kiti sveikino vyrą ir linkėjo valant grybus nerasti staigmenų.
Būtina žinoti kiekvienam grybautojui
Stebint socialiniuose tinkluose grybautojų miško laimikius, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus specialistai primena, kaip reikėtų saugiai grybauti.
„Lietuviškai vasarai sugrįžus, vėl socialiniuose tinkluose pasipils pilnos grybų pintinės bei gardžiausių patiekalų su grybais nuotraukomis!“ – rašo feisbuko paskyroje Lietuvos Raudonasis Kryžius.
Tačiau tam, kad pramoga nevirstų nelaime, jie pataria, ką būtina žinoti išsiruošus į mišką ir kaip išvengti apsinuodijimo grybais:
„Į mišką eikite su pilnai įkrautu telefonu, kad esant reikalui galėtumėte pranešti apie savo buvimo vietą ar išsikviesti pagalbą.
Prieš eidami į nepažįstamą vietovę, gerai išstudijuokite žemėlapį, orientyrus, neikite į naujas vietas vieni, esant kompanijoje nenutolkite nuo kitų asmenų.
Pasirūpinkite apranga, kuri jus apsaugotu nuo įbrėžimų, įkandimų ir saugotų pablogėjus oro sąlygoms. Nepamirškite pasiimti atsigerti vandens, jei miške užtruktumėte ilgiau nei planavote.
Rinkite tik gerai pažįstamus grybus. Nevalgykite, neragaukite žalių, netinkamai arba jums nežinomu būdu apdorotų grybų. Surinktus grybus kruopščiai nuvalykite ir apdorokite tą pačia dieną.“
Specialistai taip pat primena, kad norint valgyti prieš kurį laiką užkonservuotus grybus ir pamačius, kad dangtelis išpūstas, tokių grybų valgyti negalima.
„Sandariai uždarytuose stiklainiuose nesant deguonies, gali daugintis botulizmo bakterijos, kurios išskiria labai nuodingą egzotoksiną“, – paaiškinama.
Taip pat priduriama, kokie simptomai išduoda apsinuodijimą grybais ir ką daryti juos pajutus: „Suvalgius grybų ir pajutus apsinuodijimo simptomus (sunkumą skrandyje ar pykinimą, galvos skausmą ar svaigimą, bendrą silpnumą), nedelsiant kreipkitės į gydytoją.
Apsinuodijus, kol laukiate gydytojo pagalbos, pasistenkite pašalinti skrandžio turinį, gerkite vandenį ir būtinai iš organizmo pašalintas medžiagas – druskas ir mineralus. Saugaus grybavimo!“