grybai
Šiame puslapyje rasite informaciją apie gairę pavadinimu „grybai“. Visi straipsniai, video, nuotraukos, komentarai patalpinti tv3.lt naujienų portale apie gairę pavadinimu „grybai“.
Violeta Mičiulienė atskleidė gudrybę, kaip surasti daugiau grybų: būtina mokėti 1 dalyką
Į ekranus sugrįžta atsinaujinusi laida „Gero vakaro šou“! Netrukus, kiekvieną trečiadienį 19.30 val. per TV3 televiziją, išvysime pasiilgtą ir naujai atgimusį projektą, kurio veidu tampa visiems gerai žinomas magijos meistras, iliuzionistas – Mantas Wizard.
Debiutinės laidos viešniomis tampa aktorė ir režisierė Violeta Mičiulienė bei scenos karalienė, atlikėja Džordana Butkutė.
Šių grybų miške jokiu būdu nerinkite: galima mirti per 48 valandas
Atrodo kaip ūmėdė, kvepia gardžiai, o po dienos – intensyvios terapijos palata. Kasmet bent keli žmonės Lietuvoje miršta nuo nuodingų grybų. Mikologai įspėja: žalioji musmirė – ne tik graži, bet ir mirtinai pavojinga.
Iki šiol ne visi grybautojai žiūri, ką jie deda į savo krepšelį miškuose – nuo nuodingų grybų kasmet miršta žmonės.
Žaliosios musmirės – tikrosios žudikės
Vieni pavojingiausių ir nuodingiausių grybų, augančių Lietuvos miškuose, yra žaliosios musmirės.
Žmonės jau kaupia miško gėrybes Kalėdoms: „Ar jų užteks, ar neužteks, jau žmonės iš anksto perkas“
Beveik įpusėjęs ruduo ne toks dosnus grybais, kaip tikėjosi entuziastai, bent jau Aukštaitijoje. Tik patyrę grybautojai iš miškų grįžta ne tuščiomis. Kitų radybos menkos. Grybautojai dar viliasi sulaukti gausesnio rudeninių grybų dygimo. O pirkėjai, kaip niekad anksti, grybus jau ėmė pirkti Kalėdoms.
Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.
Grybauti Žaliosios girioje netoli Panevėžio su vyru stabtelėjusi Elena kol kas džiaugiasi tik pakvėpavusi tyru oru.
REKLAMA
REKLAMA
Įspėja visus Lietuvos gyventojus: jokiu būdu dabar nerinkite šių grybų
Šiemet pirmosios šalnos jau pasirodė ir ankstyvais rytais plonu sluoksniu nuklojo augmeniją. Vis tik nepaisant to dar galima pamatyti ne vieną automobilį pamiškėje, kur atvykę grybautojai renka grybus. Tad atsakome į esminį klausimą – ar galima rinkti grybus po šalnų?
Šia tema naujienų portalo tv3.lt skaitytojams sutiko pakomentuoti Gamtos tyrimų centro mikologas dr. Jonas Kasparavičius.
Į mišką išėjęs Lietuvos žurnalistas parodė, ką rado: atrado vietą, kurią kiti pamiršo
„Paskutinė rugsėjo diena padovanojo keturis gražuolius baravykus, penkias rudmėses, keletą šilbaravykių, makavykų, ūmėdžių, vištukių, saują voveraičių ir žvynabudę“, – rašo „AlytusPlius“ žurnalistas Jurgis Kochanskas.
„Kur grybavau? Iš Alytaus į panemunės miškus – dvidešimt minučių kelio automobiliu. Nesutikau nė vieno grybautojo. Visi veržiasi į Prienų, Merkinės miškus, nors galima pagrybauti ir Alytaus pašonėje.
Beje, miško patalas dar nežino, kad kandžiojasi šalna.
Atskleidė, ar tikrai reikia apvirti grybus: kiti daro neteisingai
Grybų virimas prieš juos užšaldant ar tolesnį terminį apdorojimą – tema, dėl kurios grybautojai ir kulinarijos entuziastai jau daugelį metų nesutaria. Vieni įsitikinę, kad šis procesas sunaikina grybų skonį, kiti tvirtina, jog jis yra net būtinas. Tad kaip yra iš tikrųjų?
Ar apvirimas – privalomas etapas, ar tik skonio reikalas? Pasirodo, kad daugelis daro neteisingai.
Vieni mano, kad apvirti nereikia, kiti – kad būtina
Kulinarijos pasaulyje vyrauja dvi skirtingų grybų ruošimo būdų stovyklos.
REKLAMA
REKLAMA
Skubiai įspėja į miškus einančius Lietuvos gyventojus: jokiu būdu to nelieskite
Rugsėjis – tikras grybautojų džiaugsmas: po lietingos vasaros miškai prisipildė baravykų, rudmėsių ir voveraičių, tad savaitgaliais daugelis skuba į gamtą. Vis dėlto, net ir patyrę grybautojai kartais gali suklysti – valgomus grybus sumaišyti su jų nuodingais giminaičiais.
Iš miško Tadas parsinešė 200 sveikiausių baravykų ir 10 kg voveraičių: išdavė, kur rado
Prieš kelias dienas varėniškis Tadas iškeliavo į mišką praleisti popietės ir prisirinkti šiek tiek grybų. Vis tik su tokiu laimikiu grįžti namo tikrai nesitikėjo – jo krepšiuose po pasivaikščiojimo puikavosi 200 baravykų ir dar 10 kilogramų voveraičių.
Su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais Tadas pasidalijo grybų radimo istorija ir atskleidė, kur pavyko jų tiek prisirinkti.
Taip gaminti grikiai išeina daug skanesni: receptą užsirašykite iš karto
Turbūt ne vieno namuose dabar galima surasti savų pririnktų grybų, dėl to tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė Ingrida pasidalijo labai paprastu, tačiau gardžiu grikių su grybais ir daržo gėrybėmis receptu.
Porcijos 2. Užtruksite iki 20 min. Reikės:
100 g grikių (išbrinkintų);
0,5 poro;
1 morkos;
1 skiltelės česnako;
0,5 cukinijos;
300 ml virtų miško grybų;
1 a. š. „Sviestelis“ pr.
REKLAMA
REKLAMA
Atsakė kartą ir visiems laikams: grybus pjauti ar rauti?
Ne vienas lietuvis rudens sezonu mėgaujasi dėl to, kad galima prisirinkti grybų. Vis tik jau ne vienerius metus socialiniuose tinkluose pasirodo svarbus klausimas, į kurį atsakymą rasti bando grybautojai: geriau grybą rauti ar vis tik nupjauti?
Naujienų portalui tv3.lt šia tema sutiko pakomentuoti Gamtos tyrimų centro mikologas dr. Jonas Kasparavičius.
Grybą rauti ar pjauti?
Pasiteiravus mikologo dažnai grybautojų užduodamo klausimo, šis tikino, kad grybus galima tiek rauti, tiek pjauti.
Nauja mada: guminukai su grybais žada pagerinti protinę veiklą, bet viskas baigiasi ligonine
„Mikrodozavimo“ mada užkariavo vis daugiau smalsuolių – tačiau kartu auga ir pavojus sveikatai. Jungtinėse Valstijose fiksuojamas vis dažnesnis apsinuodijimų skaičius, o į ligonines patenka žmonės, pavartoję tariamai „protingus“ grybų produktus – guminukus ar šokoladus. Pensilvanijos valstijos universiteto docentas Joshua Kelloggas perspėja: ši rinka menkai reguliuojama, o už patrauklių etikečių gali slypėti pavojingi toksinai.
Į TV studiją atsinešė neįtikėtinus grybus – tokius rasite tik 1 Lietuvos vietoje
TV3 žiniasklaidos grupės laidoje „Miestas ar kaimas“ Nijolės Pareigytės-Rukaitienės kaimo komandos narė aktyvistė, rašytoja Birutė Jakučionytė į studiją su savimi atsinešė neeilinius grybus, kurie patraukė ir vedėjos dėmesį.
„Kokių čia grybų prisitempėt?“ – klausė N. Pareigytė-Rukaitienė.
„Aš atsinešiau grybų iš šviečiančių grybų parko, kurį lanko labai daug žmonių Trakų rajone“, – pasakojo B. Jakučionytė.
Pasirodo, kad parke šviečia apie 1000 grybų, o kai kurie jų yra net 8 metrų aukščio.
REKLAMA
REKLAMA
Lietuvos miške aptiko stulbinantį radinį: šį grybą rasti svajoja daugelis
Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato atstovai socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo įspūdingu radiniu – miške pastebėtu kopūstgalviu raukšliumi. Šis grybas ne veltui traukia akį – savo banguota, raukšlėta struktūra jis primena žiedinį kopūstą, todėl neretai sutinkamas grybautojų krepšiuose kaip tikra miško retenybė.
Po įrašu, komentaruose, žmonės neslėpė susižavėjimo išskirtiniu grybu. „Man jie labai gražūs, bet miške tokių nesutikau“, – rašė viena moteris.
„Senatvės kvapas“ iš tiesų egzistuoja: atskleidė, kaip jis atsiranda
Daugelis yra pastebėję, kad vyresnio amžiaus žmonės turi specifinį kūno kvapą, kurio neįmanoma supainioti su prakaitu ar higienos trūkumu. Tai net vadinama „senatvės kvapu“.
Mokslininkai pagaliau atskleidė, kodėl taip nutinka, kokie cheminiai procesai vyksta mūsų organizme senstant ir net kokie maisto produktai gali padėti šį kvapą sumažinti.
Pasirodo, paprastas mitybos pokytis gali tapti sprendimu, rašoma express.co.uk.
Varėnoje rengiama tradicinė Grybų šventė
Varėnoje šeštadienį rengiama tradicinė Grybų šventė.
„2025 metų Grybų šventė žada būti dar ypatingesnė. Šiemet ji kviečia ne tik varžytis čempionate ieškant grybų ar vaišintis grybiene, bet ir pasinerti į šventės temą – „Pamacyk miško spalvas!“, kuri ragina iš naujo atrasti Dzūkijos peizažų grožį, pajausti gamtos ritmą, susitikti su kultūra, gyva bendruomene ir, be abejo, paminėti reikšmingą sukaktį – M. K. Čiurlionio 150-ąsias gimimo metines“, – savivaldybės pranešime sakė Varėnos rajono meras...
REKLAMA
REKLAMA
Žaibiško populiarumo sulaukęs parkas Lietuvoje vėl atvers duris: nepraleiskite progos
Įspūdingi reginiai Šviečiančių Grybų parke Trakų rajone stebins ir visko mačiusius. Rugsėjo 13 d. parkas vėl atveria vartus.
Labai didelis ir labai mažas – tokia šio rudens Grybų parko tema. Per praeitus du rudenius sulaukęs neįtikėtino populiarumo ir pritraukęs beveik dvidešimt tūkstančių lankytojų, Grybų parkas vėl stebins įspūdingais šviečiančių grybų skaičiais ir dydžiais, detalėmis ir išmone.
Šiukštu nelieskite šių grybų miške: gali baigtis labai liūdnai
Grybavimas – viena populiariausių rudens, o šiemet – ir vasaros pramogų Lietuvoje. Tačiau praradus orientaciją miške, ši pramoga gali ne juokais apkarsti.
Be to, VMU miškininkai primena, kad išėjus į grybų paieškas, svarbu ne tik žinoti, kaip saugiai grįžti namo, tačiau ir kokių grybų rūšių žūtbūt nedėti į pintinę, rašoma pranešime spaudai.
Jokiu būdu nedžiovinkite šių grybų: išskiria nuodingas medžiagas
Grybavimas yra vienas populiariausių rudens užsiėmimų. Kadangi mūsų miškuose gausu skanių grybų, jų prisirenkama daugiau, kad būtų galima pasiruošti atsargų iki kito grybavimo sezono, o vienas populiarių jų ruošimo būdų – džiovinimas. Vis tik, ne visi grybai yra tinkami džiovinimui.
Be to, kai kurių grybų džiovinimas netgi gali kelti rimtą grėsmę sveikatai dėl išskiriamų nuodingų medžiagų, tad įsiminkite, kokių grybų nereikėtų dėti į džiovyklę ar orkaitę.
REKLAMA
REKLAMA
Grybauti išėjęs lietuvis nenumanė, koks košmaras jo laukia: nelinkėtų net priešui
Išėjęs į mišką užsiimti tuo, be ko lietuviai negali gyventi – grybauti – senjoras išgyveno košmarą: pasiklydęs miške vienas klaidžiojo kelias valandas. Istorija baigėsi sėkmingai – sulaukę pagalbos prašymo, pareigūnai rado pasiklydusį vyrą, o visiems primena saugoti save, nes pasiklysti gali kiekvienas.
Sėkmės istorija ir šeimos padėkomis socialiniame tinkle „Facebook“ dalijosi Rietavo policijos bendruomenės pareigūnė.
Ar tikrai džiovinant grybus išlenda kirmėlės ir juos saugu valgyti? Atskleidė tiesą
Lietuvoje įsibėgėjus grybavimo sezonui, socialiniuose tinkluose ir turgavietėse plinta nauja tendencija – greta dailių, sveikų baravykų parduodami ir pigesni, skirti „džiovinimui“. Pardavėjai pirkėjus ramina senu liaudies mitu: džiovinant kirmėlės išlenda, o grybas lieka puikios kokybės.
Tačiau ar tikrai šis populiarus įsitikinimas yra teisingas ir ar toks grybas yra saugus vartoti? Specialistų verdiktas – vienareikšmiškas.
Atrado augalų skleidžiamus garsus: „Žmonėms tai gali būti emocinė patirtis“
Grybai ir augalai groja... Skamba beprotiškai? Tačiau tai jau realybė: grybo ir gėlių skleidžiami impulsai judina nedidelius plaktukus, kurie muša būgnus ir klavišinius. Eksperimento autoriai sako, kad grybų ir gėlių kuriama muzika – proga žmogui užmegzti artimesnį ryšį su augalais.
Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.
Prie vazono, kuriame auga balsvas grybas, pritaisyti elektroniniai jutikliai. Iš grybo pagaunamo impulso veikiamas plaktukas kliudo klaviatūrą ir pasigirsta muzika.
REKLAMA
REKLAMA
Įdėmiau įsižiūrėjus į radinį Lietuvos miške tik vėliau suprato, kas tai: kiti tokio nematę
Gamta moka nustebinti savo kūriniais – kai kuriuos jų gerai pažįstame, o kiti dar visai nė nematyti ir pažįstami nedaugeliui. Vieni tokių kūrinių – gleivūnai. Šie dariniai neįprasta išvaizda nustebina ne vieną.
Gleivūnų Lietuvoje skaičiuojama šimtais, visi jie skirtingi ir visi – savaip unikalūs. Vienus tokių Anykščių šilelyje užfiksavo Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos specialistė.
Iš miško Rima grybus tempė pintinėmis: išdavė, kur rado
Turbūt ne vienas pasakytų, kad lietuvių širdyse jau nuo pat gimimo yra užkoduota meilė grybams ir jų rinkimui. Pastarosios dienos parodė, kad šiuo periodu, kai saulė vis palepina savo spinduliais, grybautojai nesėdi rankų sudėję ir pasiėmę pintines keliauja į miškus.
Naujienų portalo tv3.lt skaitytojams keli grybautojai sutiko pasidalinti savo radiniais, aptiktais miškuose.
Skubiai įspėja lietuvius: jokiu būdu nerinkite tokių grybų
Gamtininkas Marius Čepulis dalinasi įspėjimu grybautojams: tarp iš pažiūros nekaltų miško gėrybių slypi ir mirtini nuodai.
Net patraukliai kvepiantys ar gražiai atrodantys grybai, tokie kaip žalsvoji musmirė – laikoma nuodingiausiu Europos grybu – gali tapti pražūtingi, „Facebook“ įraše teigia gamtos fotografas.
Kvapnus grybas su mirtina paslaptimi
Savo įrašu apie nuodingiausią grybą – žalsvąją musmirę – M. Čepulis sutiko pasidalinti ir su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais.
REKLAMA
REKLAMA
Suvalgiusi prisirinktų grybų Agnė iš karto griebė telefoną: negalėjo patikėti, kas įvyko
Skėtinės žvynabudės – ne vieno lietuvio jau nuo seno pamėgti grybai, kuriuos vos jiems pasirodžius daugelis čirškina ant keptuvės ir valgo pasigardžiuodami. Kad valgo skėtines žvynabudes, manė ir UAB „Pagalba pirmiausia“ įkūrėja, LSMU doktorantė Agnė Jankauskienė. Tačiau jau po keliolikos minučių, prasidėjus stipriam pykinimui ir apėmus silpnumui, suprato – apsinuodijo grybais.
Kaip paaiškėjo, parke netoli nuo namų Agnė prisirinko ne skėtinės, o mažosios žvynabudės.
Jokiu būdu neimkite šio grybo miške: už pardavinėjimą gresia laisvės atėmimas iki 15 metų
Šiemet – pirmas grybavimo sezonas, kai miške draudžiama rinkti musmires.
Priminsime, kad nuo sausio 1-os dienos į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą įtrauktas muscimolis ir iboteninė rūgštis. Tai – pagrindinės paprastųjų musmirių psichoaktyvios medžiagos.
Gražina su šeima iš miško grįžo su 500 baravykų: atskleidė, kur rado
Vėstantys orai šiuo metu lietuvių negąsdina ir jie vienas po kito traukia į miškus. Iš ten tautiečiai nori grįžti ne tik pailsėję gamtoje ir pakvėpavę grynu oru, tačiau taip pat pilnomis pintinėmis miško gėrybių.
Pažvelgus į grybautojų pintines – aišku, kad jiems miškuose pavyksta prisirinkti įvairiausių grybų.
Vieni iš jų parsineša makavykų, šilbaravykių, raudonviršių, kitiems pavyksta namo parsinešti miško karalių – baravykų.
REKLAMA
REKLAMA
Perspėja plūstančius į miškus – jokiu būdu nelieskite šio grybo
Artėjant savaitgaliui bus galima vėl sutikti daug grybautojų miške, o ir ne veltui. Šiuo metu miškuose gausu ūmėdžių, voveraičių, lepšių, raudonviršių, baravykų ar net kazlėkų.
Visgi „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė atkreipia dėmesį, kad būtent dabar padidėja apsinuodijimų ir virškinimo sutrikimų rizika. Ji įspėja: apsinuodijus grybais negalima delsti – būtina kuo greičiau vykti į gydymo įstaigą, rašoma pranešime spaudai.
Artūro miške rasti grybai nustebino net specialistus: tokius išvysite ne visur
Vietinis Veisiejų apylinkių gyventojas, menininkas Artūras Janickas krašto miškuose aptiko netikėtai daug įspūdingų radinių – net kelias saugomų ir retų grybų rūšis. Kai kurios jų Lietuvoje yra itin retos, o kai kurios – įtrauktos į Raudonąją knygą.
Apie įspūdingus radinius socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Lietuvos mikologų draugija.
Ieva su šeima pririnko pilną bagažinę grybų: tiek dar nebuvo matę
Miškuose ir toliau dygsta baravykai, lietuviai traukia į gamtą ištisomis šeimomis. Grybavimas – tai ne tik maisto paieškos, bet ir ypatinga tradicija, perduodama iš kartos į kartą. Šiemet grybų sezonas džiugina gausiais laimikiais, todėl socialiniuose tinkluose netrūksta nuotraukų su pilnais krepšiais. O grybautojai mielai dalijasi savo įspūdžiais ir patirtimi.
REKLAMA
REKLAMA
Vyksite į mišką? Už tokį veiksmą skirs 1 tūkst. eurų baudą
Rugpjūtis į miškus vilioja būrius grybautojų ir uogautojų, tačiau džiaugsmas gali apkarti, jei nepaisoma nustatytų reikalavimų. Todėl aplinkosaugininkai primena, kad grybaujant ir uogaujant svarbu laikytis numatytų taisyklių, kitu atveju gali tekti susimokėti baudas.
Šių metų vasara palanki gausiam grybų ir uogų derliui, todėl aplinkosaugininkai primena, kaip miško gėrybes rinkti atsakingai, išvengiant bet kokios žalos gamtai.
Iš miško lietuviai grybus dabar tempia kibirais: išdavė, kur randa
Šiemet Lietuvos miškai ypač dosnūs – socialiniuose tinkluose plinta nuotraukos, kuriose žmonės dalijasi savo surinktais grybais ir džiaugiasi gausiu derliumi.
Grybautojai naujienų portalo tv3.lt skaitytojams atskleidė savo radinius – pasidalijo nuotraukomis ir papasakojo, kur miške rado šių gėrybių.
Leonas parsinešė pintinę baravykų
Pirmasis su skaitytojais savo laimikiu pasidalijo grybautojas Leonas – jo pintinėje tilpo gausybė didelių baravykų.
„Baravykų daug. Didelių ir mažų.
Atsakė, ar gamtoje jau prasideda ruduo: atskleidė, kokių orų laukti
Pati gamta geriausiai parodo, kada vasara traukiasi ir ruduo beldžiasi į duris. Naujienų portalo tv3.lt skaitytojams žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius atskleidė, kokie ženklai išduoda artėjantį metų laikų virsmą – nuo čiurlių išskridimo ir vis aktyvesnės paukščių migracijos iki pirmųjų geltonų lapų bei gausaus baravykų derliaus, kuris šiemet pasirodė neįprastai anksti.
REKLAMA
REKLAMA
Kreipiasi į visus Lietuvos grybautojus: radę tai – praneškite
Aukštaitijos miškuose beveik nepastebimas gyvena vienas paslaptingiausių ir rečiausių vabzdžių – Manerheimo grybinukas (Oxyporus mannerheimii). Vos 7–9 milimetrų ilgio juodas vabalas slepiasi giliai baravykų ar kitų stambių grybų kepurėlėse, o atidžiai įsižiūrėjus galima pastebėti, po kepure landą – lyg miniatiūrinį kurmiarausį.
Iš miško Rimantė grįžo su šimtais baravykų: atskleidė, kur rado
Lietus ir saulė – pačios tinkamiausios sąlygos grybams miške dygti, dėl to šiuo metu lietuviai iš miškų grįžta pilnais kibirais. Grybautojai džiaugiasi – vasara puiki pomėgiui realizuoti.
Lietuvos grybautojai sutiko pasidalinti savo pintinių ir kibirų turiniu su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais. Ne vieni iš jų džiaugėsi – miškas apdovanojo gausiai.
Gedimino atostogos – miške su baravykais
Pirmasis, kuris sutiko pasidalinti savo radiniais, buvo Gediminas.
Šiems žmonėms grybų geriau nevalgyti: gali baigtis liūdnai
Maždaug nuo birželio vidurio iki spalio pabaigos, daugybė žmonių ankstyvus savaitgalio rytus praleidžia Lietuvos miškų glūdumoje, ieškodami pasislėpusių grybų. Pastarieji – tikras naudingų medžiagų šaltinis, tačiau kodėl jų paragavus, kartais sutrinka virškinimas?
Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė įspėja, jog grybai nėra lengvai virškinamas maisto produktas, tačiau laikantis tam tikrų taisyklių, nemalonių simptomų galima išvengti, rašoma pranešime spaudai.
REKLAMA
REKLAMA
Irma su vyru baravykus renka kibirais: išdavė, kur jų randa
Nors daugumos ši permaininga vasara nedžiugina – dažnas lietus ir stichijos priverčia daugiau laiko praleisti namuose, vis tik grybautojams šis laikas – vienas gėris. Jau nebe pirmi iš jų rodo savo pilnas pintines gėrybių.
Lietuviai iš miškų pilnais krepšiais tempia miško gėrybes ir nesikuklina jais pasidžiaugti socialiniuose tinkluose grybautojus vienijančiose grupėse.
Turguje jau pasirodė baravykai: štai kiek kainuoja
Tokio šilto ir gražaus šeštadienio dzūkai seniai neturėjo: vienas malonumas po Alytaus turgelius gūžinėti. Važiuojant ankstų rytą į Kaniūkų turgų, jokios automobilių kamšaties.
Dingęs mašinų srautas į kaimyninę Lenkiją, ne tas mėnulis, grybautojai pučia, o kaimo žmonės pasišovę javus kulti, žmonės į turgų važiuoja tik svarbiais reikalais.
Į supirktuves grybus tempiantys lietuviai gauna apvalias sumas: štai kiek užsidirba
Lietuviai į miškus grybų traukia prisirinkti ne tik pietums, vakarienei ar tam, kad pasiruoštų atsargų žiemai. Kai kurie pilnus kibirus ar pintines tempia ne namo, o į supirkimo punktus – taip papildomai ir užsidirba.
REKLAMA
REKLAMA
Garsus Lietuvos daktaras prieš valgant grybus ragina atlikti 1 veiksmą: kiti to net negirdėję
Net ir patys skaniausi ir dažniausiai renkami valgomi grybai – baravykai, voveraitės ar bobausiai – gali tapti pavojingi sveikatai, jei netinkamai paruošiami ar per dažnai pašildomi.
Gamtos tyrimų centro mikologas dr. Jonas Kasparavičius įspėja: „Tai – ne mitas, tai – chemija.“
Kai valgomas grybas tampa nuodu
Daugelis žmonių mano, kad jeigu grybas yra valgomas, tai patiekiant jį ant vakarienės stalo nekyla jokių rizikų. Tačiau, anot dr.
Įspėja plūstančius grybauti Lietuvos gyventojus: perduokite žinią ir vyresniems giminaičiams
Įsibėgėjus grybavimo sezonui, vis daugiau lietuvių, radę laisvą minutę, traukia į miškus prisirinkti gamtos gėrybių. Tačiau pareigūnai primena pasirūpinti ne tik krepšiais ar kibirais, į kuriuos galėsite susidėti rastus grybus, bet ir savo bei artimųjų saugumu.
Pasakė, kaip geriausia ruošti voveraites: skonis nustebins
„Po atostogų pirmas dalykas, kurį gaminu grįžusi, tai sriuba“, – rašo tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorė.
Reikės: 1 svogūnas; 1 morka; 1 skiltelė česnako; 0,5 poro; 4 bulvės; 0,5 l voveraičių; 1 v. š. sviesto; druskos pagal skonį; žiupsnis pipirų; 1 a. š. „Sriubų prieskonių“; 100 g lydyto sūrelio; 1 v. š. smulkintų krapų ir laiškinių česnakų; 2 v. š. ryžių; 2 l vandens / sultinio.
Daržoves nulupame, nuplauname.
REKLAMA
REKLAMA
Patiems grybauti, pirkti ar parduoti: štai kiek pinigų moka už grybus ir už kiek juos parduoda
Vos prasidėjus grybų sezonui, Lietuvos gyventojai leidžiasi į miškus rinkti įvairių miško gėrybių. Sezono pradžioje, kaip įprasta, daugiausiai miškuose būna voveraičių, todėl norintys paskanauti skuba į miškus. Visgi ne visi jas renka savo reikmėms – vis daugiau žmonių grybauja dėl pomėgio šiai veiklai, o vėliau miško gėrybes pardavinėja.
Aušros voveraičių valymo būdas sprogdina internetą: paprasčiau nebūna
Šiemet vasara kaip niekad dosni grybais – jų tiek, kad vos telpa į kibirus į pintines. Grybautojai socialiniuose tinkluose dalijasi įspūdingais laimikiais ir daugiausia randamomis voveraitėmis. Tik ne vienam kyla klausimas: kaip jas greitai ir lengvai nuvalyti?
Ieškantiems sprendimo, puikiai pravers Aušros Greičiūtės-Vabuolienės atrastas būdas voveraites valyti panaudojant vien tik vandenį ir miltus.
Iš miško lietuviai grybus tempia dešimtimis krepšių: išdavė, kur randa
Šiuo metu socialiniuose tinkluose galima pastebėti gausius lietuvių iš miško tempiamus lobius. Tai – grybai, kurių Lietuvos miškuose šiemet netrūksta.
Su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais grybautojai sutiko pasidalinti savo radinių nuotraukomis ir atskleisti, kur aptiko gėrybes.
Vieni iš jų namo parsinešė baravykų, kiti raudonviršių, o tretieji – voveraičių.
Rasa prisirinko pilną pintinę baravykų
Pirmoji su skaitytojais savo radiniais sutiko pasidalinti grybautoja Rasa.
REKLAMA
REKLAMA
Iš rūsio taip marinuoti grybai dings žaibiškai: skubėkite išbandyti
Marinuoti grybai – vienas iš būdų vasarines ir rudenines gėrybes paruošti žiemai. Tad pateikiame jums tinklaraščio „Kviečiu į virtuvę“ autorės marinuotų grybų receptą.
Iš normos išeina 3 – 0,5 l stiklainiai.
Reikės:
1,5 l virtų miško grybų;
2 v. š. druskos;
1 v. š. cukraus;
3 v. š. acto;
2 skiltelės česnako;
Žiupsnis pipirų.
Puode sumaišome grybus su kitais priedais. Užverdame, vis pamaišome, kad grybai nepradėtų svilti.
Lietuviai iš miško grįžta pilnomis pintinėmis grybų: pasakė, kur randa
Nors daugelis negaili kritikos šios vasaros orams, vis tik grybautojai džiaugiasi – miškuose apstu grybų. Jų lietuviai prisirenka pagal poreikį – vieni pintinę, kiti dvi, o tretieji iš miškų neša pilnus krepšius gėrybių.
Socialiniuose tinkluose po šio savaitgalio jau mirga nuotraukos su grybautojų radiniais. Keli iš jų sutiko savuosius parodyti naujienų portalo tv3.lt skaitytojams.
Jolanta prisikrovė pilną pintinę grybų
Grybautoja Jolanta parodė savo radinius.
Atsakė į amžiną klausimą: grybus pjauti ar rauti?
Šis klausimas jau ne vieną dešimtmetį kirba tiek patyrusiems grybautojams, tiek pradedantiesiems. Ar geriau grybą išrauti su visomis šaknimis, ar tiesiog nupjauti jį prie pat žemės?
Kadaise tai buvo viena labiausiai skaldančių temų tarp grybų entuziastų, tačiau dabar mokslas pateikia aiškų atsakymą: nei vienas metodas nekenkia grybienai – požeminiam grybų tinklui, tačiau tam tikrais atvejais išrauti grybą iš žemės yra prasmingiau.
REKLAMA
REKLAMA
Alytaus meras Nerijus Cesiulis parodė, kiek grybų prisirinko: netilpo į pintinę
Ketvirtadienio vakarą socialiniuose tinkluose pasirodė Alytaus miesto mero Nerijaus Cesiulio įrašas apie įspūdingą baravykų laimikį. Dar daugiau šių grybų pririnko alytiškis verslininkas Gediminas Jegelevičius. Nors grybavo atskirai, jų patirtys buvo panašios: sugrįžus namo, teko ne tik tvarkyti surinktus grybus, bet ir atsakinėti į gausybę skambučių. Vienas klausimas kartojosi ypač dažnai – kur radai?
Portalo AlytusPlius.
Lietuviai masiškai plūsta į miškus grybauti: negali atsidžiaugti laimikiais
Šiuo metu visi lietuviai jau skuba į miškus, o jų radiniai gamtoje džiugina. Praėjusiomis savaitėmis buvo galima išvysti stulbinančius kiekius pririnktų voveraičių, o jau šią savaitę vis daugiau aptinkama grybų karalių – baravykų.
Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su grybautojais, kurie savo radinių nuotraukomis dalijosi socialiniuose tinkluose. Jie sutiko pasidalinti radinių nuotraukomis.