Mitybos specialistė teigia, kad rudenį yra labai svarbu laikytis sezoniškumo, vartoti sezonines gėrybes, tinkamai jas paruošti ir valgyti.
Labiausiai vertingi ir maistingi rudens mums dovanojami vaisiai ir daržovės, tai: obuoliai, kriaušės, spanguolės, bruknės, įvairių rūšių moliūgai, pastarnokas, porai, saldžioji bulvė, Briuselio kopūstai, vėlyvieji kopūstai.
Biomedicinos mokslų daktarė įvardija, kad šiose sezono gėrybėse gausu skaidulų, kurios yra svarbus mūsų žarnyno bakterijų maistas, aktyvina žarnyno peristaltiką, užtikrina sotumo jausmą, polifenolių – biologiškai aktyvių medžiagų, kurios slopina uždegiminius procesus ir yra puiki lėtinių ligų prevencija. Ne mažiau organizmui svarbūs ir rudenį užaugintose gėrybėse randami vitaminai A, C, K, taip pat magnis, kalis.
Imunitetą stiprinantys maisto produktai
Rudens metu reikėtų atkreipti dėmesį į produktus, kuriuose gausu antioksidantų – vitaminų A, C, D, E, polifenolių, seleno, Omega-3. Anot specialistės, visos ryškių spalvų daržovės ir vaisiai/uogos mums suteikia maistines medžiagas, kurios yra labiausiai reikalingos imuniteto stiprinimui.
Labai vertingas ir aukštos kokybės alyvuogių aliejus – jame gausu vitamino E, seleno ir polifenolių. Į maisto racioną įtraukite daugiau riešutų, o geriausia – graikinių, nes juose randama daugiausiai Omega-3, o ši riebalų rūgštis mažina uždegiminius procesus organizme. Neužmirškite vartoti sėklų: linų sėmenų, kanapių ar ispaninio šalavijo sėklose gausu Omega-3 riebalų rūgšties.
Rudens mitybos ypatumai
Biomedicinos mokslų daktarė S. Čapkauskienė rekomenduoja laikytis sezoniškumo ir vartoti kiek galima ilgiau šviežias daržovės ir vaisius.
„Toks maistas suteikia ne tik geriausią skonį, tačiau ir daug organizmui reikalingų ir naudingų maistinių medžiagų. Kuo ilgesnis vaisius ar daržovės kelias nuo lauko iki stalo, tuo daugiau prarandama maistinių medžiagų“, – pasakoja mitybos specialistė.
Anot jos, nusipirktus vaisius ir daržoves reikėtų suvartoti kuo greičiau, nes daugelis jų netenka savo biologiškai aktyvių medžiagų (polifenolių), vitamino C po 15 dienų jų laikymo šaldytuve.
„Tačiau užšaldyti maisto produktai paprastai nepraranda maistinių medžiagų, o kai kuriuose maisto produktuose po užšaldymo kai kurių maistinių medžiagų kiekis gali būti didesnis, todėl šie maisto produktai yra tinkamas pasirinkimas vėlyvą rudenį arba žiemą“, – sako S. Čapkauskienė.
Svarbu neužmiršti mitybos taisyklių
Mityba rudenį, taip pat kaip ir vasarą, turi išlikti visavertė, svarbu gauti pakankamą kiekį vitaminų ir mineralų, skaidulinio maisto.
Kaip teigia S. Čapkauskienė, labai svarbu laikytis tų pačių mitybos taisyklių, kaip ir šiltuoju laikotarpiu: valgyti 3 kartus per dieną – pusryčius, pietus ir vakarienę, vartoti daug daržovių ir vaisių, gerti pakankamai skysčių, riboti riebių, gyvulinės kilmės bei saldžių produktų kiekį, kiekvieną dieną būti fiziškai aktyviems bent 45 minutes per dieną.
Autorius: Miglė Tamošiūnaitė, praktikantė