Respublikinės Viliaus universitetinės ligoninės (RVUL) Ūminių apsinuodijimų ir Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių vedėja Gabija Laubner neslepia nusivylimo, mat kiekvienais metais, deja, tendencijos nesikeičia – vos atsiranda grybai, taip ir pasipila grybautojai į priėmimo skyrius.
„Kaip yra normalu, kad grybai pradeda augti po lietaus ir drėgmės, taip ir atsiranda tų, kurie renka juos ir valgo. Tai neatsiejami dalykai, kaip ir dūmų negali būti be gaisro ar ugnies“, – konstatavo ji.
Gydytoja sako, kad kitą kartą su kolegomis net pajuokauja, kad „štai jau tuoj prasidės sezonas“, bet visi juokai baigiasi, kai žmonės pradeda sunkiai sirgti ir tenka kovoti už jų gyvybę.
„Deja, tokiais atvejais nežinai, pasiseks juos išgelbėti ar ne, ypač kai kreipiasi pavėluotai“, – apgailestavo toksikologė.
Kone kasdien paguldo po pacientą
Paklausta, kiek pastarosiomis savaitėmis mato grybais apsinuodijusių pacientų, G. Laubner teigė, kad kasdien į ligoninę paguldoma apie vieną pacientą, nors jų kreipiasi du tris kartus daugiau.
„Noriu priminti, kad mes esame tik viena ligoninė iš 5 Vilniuje ir aptarnaujame tik Vilnių, bet į mūsų priėmimo skyriuje tikrai kiekvieną dieną kreipiasi bent po keletą pacientų. Pastarąją savaitę per dieną stacionarizuojame maždaug po vieną pacientą. Taigi nors bendrai kreipiasi daugiau, bet į ligoninę paguldomas kas antras trečias“, – nurodė gydytoja.
Paprašyta įvardyti, kokio sunkumo būklės būna šie pacientai, toksikologė pasakojo, kad vien šį mėnesį turėjo mažiausiai 4 pacientus, apsinuodijusius nuodingais grybais.
„Laimei, laiku paskyrus priešnuodžius, gydymą, juos pavyko išgelbėti, dar vieną pacientą turime reanimacijoje, kuris yra labai sunkus, tad dar negrįsčiau prognozuoti, kokia jo sveikatos būklė bus“, – sakė ji.
Kokie simptomai turi vesti pas gydytoją?
G. Laubner apgailestavo, kad nors apie pavojus renkant ir vartojant grybus nepaliaujama kalbėti kasmet, tai nepasiekia žmonių.
„Imi suprasti, kad jie kaip valgė, taip ir valgys tuos grybus ir sakyti, kad „nerinkite, valgykite tik gerai pažįstamus grybus arba tik rinktus tų žmonių, kurie, tikrai žinote, kad pažįsta grybus“, tai, atrodo, kad tai nelabai veikia.
Bet tada bent jau reikia įsidėmėti, kad jei po 12 val. ar paros bėgyje žmogui prasideda blogumas – viduriavimas, vėmimas, pykinimas, pilvo skausmai, tai kad šioje vietoje nepadarytų klaidos ir kreiptųsi į medikus. Nes kuo ilgiau žmogus delsia, lieka namuose ir gydosi pats, geria vaistus nuo virškinimo, tuo gali būti liūdnesnės išeitys“, – įspėjo toksikologė.
„Kas tikrai stebina, kad visi, patekę į priėmimo skyrių, būna šimtu procentu įsitikinę, kad vartojo gerų grybų“, – sakė G. Laubner.
Gydytoja primygtinai ragino nepadaryti tokios apgaulingos klaidos, kreiptis į medikus pagalbos dėl menkiausio įtarimo pasijutus blogai.
„Visada geriau kreiptis, mes padarysime tyrimus, jei jie geri, tai ir paleisime gydytis namuose gydytis apsinuodijimą maistu. Bet tai bus geriau, nei pražiopsoti nuodingų grybų poveikį“, – pažymėjo G. Laubner.
Būna įsitikinę, kad valgo gerus grybus
Vienas pirmųjų klausimų, susidūrus su grybais apsinuodijusiu pacientu, – kokių grybų valgėte? Visgi realybė tokia, medikams tenkantys išgirsti atsakymai skamba kurioziškai liūdnai.
„Jie sako valgę žalias ūmėdes, kai nesuvoksi, kas tai yra, žaliuokes, kurios rugsėjį net neauga, miško pievagrybius, mažytes žvynabudes... Tada tikrai vėl pagalvoji – drąsūs tie lietuviai.
Ir, kas tikrai stebina, kad visi, patekę į priėmimo skyrių, būna šimtu procentu įsitikinę, kad vartojo gerų grybų“, – pastebėjo G. Laubner.
Pavojingiausias grybas, kurį lietuviai dažniausiai ir supainioja su valgomais grybais, yra žalsvoji musmirė. Ji yra itin pavojinga, nes sukelia sunkų kepenų funkcijos pažeidimą.
Medikė kartu įspėjo, kad nesvarbu, ar nuodingų grybų suvalgoma iš karto, ar jie konservuojami, šaldomi, džiovinami.
„Jei patenka žalsvoji musmirė su nuodu amatoksinu, tai tas jis visiškai nepavaldus niekam – nei laikui, nei virimui, kepimui. Kas bebūtų daroma, nuodas nepraranda savo savybių, net po 30 metų gali stiklainiuką atidaryti, ir jis bus nuodingas. Dėl šios priežasties pasitaiko ir apsinuodijimų ne sezono metu, pavyzdžiui, kai per kokias Kalėdas išsitraukiama grybų produktų“, – pažymėjo RVUL toksikologė.
Grybai skirti paskanavimui
Anot medikės, apsinuodijusiųjų grybais srautas išlieka kažkur iki spalio vidurio.
„Išties tiek pernai, tiek šiais metais labai daug grybų ir tokiomis šeimomis grybai auga. Tačiau jei tik kilo mažiausias įtarimas, nepažįstamų grybų nereikia rinkti, nevalgyti jų. Iš esmės geriausia ir vertingiausia valgyti voveraites, baravykus, raudonviršius. Visi kiti grybai nei turi labai didelės maistinės vertės, o dar atsiranda rizika, kad galima prisirinkti nuodingų“, – patarė G. Laubner.
Kartu ji pridūrė, kad, bėda, kitą kartą nemokama valgyti ir gerų grybų.
„Taip, būna, kad problemų kyla ir suvalgius gerų grybų, ypač tiems, kurie jau turi savo ligos istorijoje kažkokių problemų su virškinimu – kasa, tulžies pūsle, skrandžiu ir pan. Nes grybai vis tik nėra labai lengvai virškinamas maistas.
Į grybo valgymą daugiau reikėtų žiūrėti kaip paskanavimą, užkandį, netgi – desertą, bet ne kaip maistą tris kartus per dieną ar visą savaitę. Be to, grybai labai greitai genda, jei jau prisirinko žmogus gerų grybų, geriausia juo suvartoti tą pačią dieną“, – pažymėjo G. Laubner.