Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Dokumentų valdymo ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistės Astos Bagdonavičienės teigimu, pirmieji grybais apsinuodiję pacientai kreipiasi dar pavasarį, vos pasirodžius pirmiesiems grybams po žiemos: „Pirmųjų apsinuodijusių grybais pacientų sulaukėme dar pavasarį – tai buvo žmonės, prisirinkę bobausių – šį grybą reikia tinkamai išvirti, kad jį būtų galima valgyti.“
Per savaitę kreipiasi iki 10 žmonių
Artėjant rudeniui, dygsta vis daugiau lietuvių taip pamėgtų grybų, tad apsinuodijusieji į ligoninę kreipiasi jau nuo rugpjūčio vidurio, tačiau pikas būna maždaug rudens viduryje, kai pradeda dygti ne taip lengvai nuo nuodingų grybų atskiriamos žaliuokės.
„Rudeniniai“ grybautojai pradėjo kreiptis į medikus jau nuo rugpjūčio vidurio, kuomet miškuose pradėjo dygti baravykai. Tikrųjų apsinuodijimų grybais pikas tikėtinas spalio mėnesį, nes tada pradeda dygti žaliuokės, kurias nepatyrę grybautojai dažnai sumaišo su žaliąja musmire“, – aiškino specialistė.
Šiuo metu į ligoninę atvyksta maždaug 10 apsinuodijusių pacientų per savaitę. Laimei, daugumai jų pakanka minimalios specialistų pagalbos, tačiau dalį tenka hospitalizuoti dėl rimtesnių apsinuodijimų.
„Šiuo metu į ligoninės Skubios pagalbos skyrių dėl apsinuodijimų kreipiasi maždaug iki 10 žmonių per savaitę, tačiau didžiajai daliai pagalba suteikiama vietoje ir jie išleidžiami į namus. Šiemet dėl grybų hospitalizuoti teko 5-6 asmenis”, – kalbėjo A. Bagdonavičienė.
Apsinuodija ir valgomais, ir nuodingais
Pasiteiravus, kuo dažniau apsinuodija lietuviai – nuodingais grybais ar valgomais, tačiau jų padauginę, specialistė sako, kad pacientai kreipiasi dėl abiejų priežasčių. Vieniems pakanka suteikti pagalbą skyriuje, o kitiems tenka gydytis ligoninėje:
„Kreipiasi dėl abiejų priežasčių, tik vienu atveju prireikia hospitalizacijos, o kitu atveju – pagalba dažniausiai suteikiama priėmimo skyriuje, nes padauginus valgomų grybų paprastai tiesiog sutrinka žarnyno veikla.“
Tačiau specialistė sako, jog visi, kuriems prireikia kreiptis į ligoninę dėl apsinuodijimo, būna įsitikinę, jog rinko tik gerai pažįstamus ir valgomus grybus, bet neretai grybautojų pintinėse nugula į valgomus labai panašūs nuodingi grybai, kuriuos nesunku sumaišyti.
„Visi pacientai, kuriems prireikė rimtesnio gydymo ligoninėje, buvo įsitikinę, kad rinko gerus grybus – ūmėdes, žvynabudes, žaliuokes ar net pievagrybius, kurie šiaip jau miške neauga. Deja, vietoje jų krepšiuose atsidūrė nuodingosios žvynabudėlės arba žaliosios musmirės“, – pasakojo A. Bagdonavičienė.
Kaip atpažinti apsinuodijimą
Anksčiau naujienų portalas tv3.lt rašė, jog prasidėjus grybavimo sezonui nevertėtų pamiršti, kad ne visi grybai yra skirti tiekti ant pietų stalo, nes apsinuodijus grybais ir laiku nesikreipus pagalbos, gali prireikti ir kepenų transplantacijos.
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų skubiosios medicinos gydytoja Ugnė Vasiliauskaitė naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kokie pavojai slypi apsinuodijus grybais.
Per anksti neišsigąskite ir neskubėkite išbraukti grybų iš savo maisto raciono, nes gydytoja U. Vasiliauskaitė nurodo, kad grybai turi ganėtinai daug naudingų medžiagų, nepaisant to, kad yra sunkiai virškinami.
„Literatūra nurodo, kad apie 90 procentų grybų sudaro vanduo, likusios sausosios masės 20-25 proc. baltymai, 2-3 proc. riebalai ir 8-12 proc. mineralinės medžiagos. Grybuose yra nemažai B grupės ir C vitaminų, kai kurie grybai ir vitamino A šaltinis, taip pat turi aminorūgščių, kurių nėra augaluose, todėl gali būti svarbūs veganams ar vegetarams“, – nurodo ji.
Taip pat jeigu grybus toleruojate, mėgstate jų skonį ir jie nekelia problemų jūsų virškinimui – valgykite grybus į sveikatą.
„Skrandžio sustojimas po grybų valgymo iš esmės nėra problema. Nerimą kelia, jeigu grybais apsinuodijama, po jų valgymo viduriuojama ir vemiama“, – pabrėžia gydytoja.
Atkreipkite dėmesį į šiuos simptomus
Gydytoja U. Vasiliauskaitė sako, kad apsinuodiję grybais atvyksta žmonės, kurie valgė tiek šviežius, tiek konservuotus grybus, kuriuos rinko patys arba davė kiti.
„Žmonės dažniausiai skundžiasi pilvo skausmais, pykinimu, vėmimu, viduriavimu. Jeigu žmogus tiksliai nežino, ką valgė, mes patys nežinome ar žmonės yra apsinuodiję grybais, ar žarnynas yra sudirgintas. Tačiau kiekvienam žmogui, kuriam po grybų valgymo atsirado tokie simptomai kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas, reikia kreiptis į gydytojus, kad būtų atliktas stebėjimas ir atlikti išsamūs tyrimai dėl kepenų ir inkstų pažeidimų.
Pagal tyrimo rezultatus sprendžiama, ar žmogus apsinuodijo nuodingais grybais, ar tiesiog atsirado žarnyno, skrandžio sudirginimas. Kai kurie nuodingi grybai gali sukelti ne tik kepenų ir inkstų pažeidimą, bet ir sąmonės sutrikimus, haliucinacijas, mieguistumą, komą, širdies veiklos sutrikimus.
Vėmimo ir viduriavimo metu pavojų kelia ir skysčių ir elektrolitų netekimas. Kai netenkama daug skysčių, prireikia pasitelkti ir lašelines, todėl nereikėtų patiems apsiimti spręsti ar apsinuodijote, ar ne. Geriau kreiptis į medikus“, – įspėja gydytoja.
Gydytoja nurodo, kad apsinuodijimo rimtumas priklauso ne nuo suvalgyto grybų kiekio, o nuo grybų rūšies. Netyčia suvalgytas nuodingas grybas gali negrįžtamai sužaloti kepenis ar netgi baigtis mirtimi.
„Yra nemažai grybautojų, kurie gerai pažįsta grybus, tačiau jeigu žmogus nėra tikras, kokius grybus suvalgė ir atsirado minėti simptomai, reikėtų pasidaryti tyrimus. Apsinuodijimai yra pavojingi inkstų ir kepenų būklei, kurie negydomi gali pasibaigti ir mirtimi.
Dažniausiai apsinuodijama amanitinais, kurių turi kai kurios žvynabudėlės, pavyzdžiui, kaštoninės žvynabudėlės ar smailiažvynės žvynabudėlės, kurias grybautojai sumaišo su valgomomis žvynadubėmis, ar pačios musmirės, tokios kaip baltosios musmirės, blyškiosios arba žalsvosios musmirės, smailiakepurės musmirės ir kitos. Ši medžiaga pažeidžia kepenis, jeigu laiku pradedama gydyti, pažeidimas gali būti nedidelis arba gali jo ir visai nebūti, tačiau jeigu pacientai pavėluoja, galima prieiti ir prie kepenų transplantacijos“, – nurodo gydytoja.
Apdorojimas karščiu nuodų nepanaikina
U. Vasiliauskaitė nurodo, kad grybų visgi geriau vengti žmonėms, kurie turi problemų su skrandžiu ar žarnynu.
Taip pat internete galima pamatyti patarimų, kur sakoma, kad tinkamai apvirus grybus, pavojaus sveikatai nelieka, tačiau gydytoja nurodo, kad tai netiesa:
„Tinkamas paruošimas ar grybų virimas dar nereiškia, kad jie taps nenuodingi. Ne visų nuodingų grybų nuodai suyra apdirbant juos aukšta temperatūra, todėl grybai vis tiek bus toksiški.
Į ligoninę ištisus metus kreipiasi grybais apsinuodiję žmonės. Vieni jų apsinuodija ir konservuotais grybais. Dalis jų būna gydomi ligoninėje“, – nurodo gydytoja.