• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nėra nieko labiau erzinančio, nei situacijos, kai norite išgerti kavos su pienu, tačiau iš šaldytuvo išėmus pieną paaiškėja, kad baigėsi jo galiojimo laikas. Tačiau kaip atidžiai turėtumėte laikytis ant pakuočių nurodyto galiojimo laiko?

Nėra nieko labiau erzinančio, nei situacijos, kai norite išgerti kavos su pienu, tačiau iš šaldytuvo išėmus pieną paaiškėja, kad baigėsi jo galiojimo laikas. Tačiau kaip atidžiai turėtumėte laikytis ant pakuočių nurodyto galiojimo laiko?

REKLAMA

Daugelis žmonių visada atsižvelgia į galiojimo datą, nurodytą ant pakuotės. Tačiau neretai nurodytos datos yra tik gairės, kurios ne visai tiksliai nurodo, iki kada reikėtų suvartoti maistą.

Žinoma, yra keletas išimčių šiai taisyklei, pavyzdžiui, mišinukai kūdikiams niekada negali būti naudojami po galiojimo datos. Tačiau kitais atvejais paliekama vietos interpretacijai, rašo thesun.co.uk.

Štai 8 maisto produktai, kuriuos dar galite vartoti, net jei ir pasibaigė jų galiojimo laikas.

1. Pienas

Pieną daugeliu atveju dar galima gerti, net jei jo galiojimas pasibaigęs. Dažnai pieną galite vartoti dar savaitę po to, kai praeina ant pakuotės nurodyta galiojimo data.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau viskas priklauso ir nuo to, kokį pieną perkate – kuo didesnis riebumas, tuo trumpiau pienas išlieka tinkamas vartoti. Jei nesate įsitikinę, ar pienas dar geras, prieš vartojimą pauostykite.

REKLAMA

2. Kiaušiniai

Beveik visais atvejais galite ignoruoti galiojimo laiką, nurodytą ant kiaušinių pakuotės, nes dažnai juos saugu vartoti dar kelias savaites nuo nurodytos galiojimo datos.

Žinoma, kuo daugiau laiko praeis nuo nurodytos galiojimo datos, tuo mažiau šviežūs bus kiaušiniai, bet tai nereiškia, kad jų negalite vartoti.

Plūduriavimo testas yra geras būdas įsitikinti, ar kiaušinius dar galima valgyti, jei nesate tuo įsitikinę – įdėkite kiaušinį į vandenį ir jeigu jis plūduriuoja vandens paviršiuje, kiaušinį išmeskite.

REKLAMA
REKLAMA

3. Makaronai

Džiovinti makaronai, kurie guli jūsų spintelėje, gali būti vartojami dar maždaug du metus nuo galiojimo laiko. Tačiau jei esate šviežių makaronų mėgėjai, jie tinkami vartoti dar penkias dienas nuo nurodytos datos.

Kai išsiverdate makaronų, juos saugiai galite vartoti savaitę laiko, o jei užšaldysite, galėsite vartoti net aštuonis mėnesius.

4. Sūris

Daugelį kietųjų sūrių galite valgyti net pasibaigus jų galiojimui. Net jei ant sūrio užauga pelėsis, galite jį nupjauti ir sūris vis tiek bus saugus vartoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Camembert ir brie sūriai dažnai apauga baltu pelėsiu, tačiau juos vartoti saugu, tačiau jei pamatote oranžinį, mėlyną ar žalią pelėsį ant šios rūšies sūrių, jų nebevartokite.

Jei mėgstate sūrį su mėlynuoju pelėsiu, nevartokite jo tik tokiu atveju, jei pelėsis atsiranda vienoje vietoje.

5. Sausi ingredientai

Druska, pipirai, miltai, kepimo soda ar cukrus gali būti vartojami ilgą laiką, nes juose nėra drėgmės.

REKLAMA

Kita vertus, jei pajaučiate šių produktų nemalonų kvapą, tai gali reikšti, kad juose apsigyveno kenkėjai.

6. Žalia mėsa, paukštiena ir žuvis

Žalia mėsa ir paukštiena šaldytuve šviežia išlieka vos kelias dienas, tačiau jei įdėsite juos į šaldiklį, prailginsite jų galiojimo laiką. Šaldytą vištieną ar kalakutieną šaldiklyje galite laikyti daugiau nei metus.

Vis dėlto, šaldyta malta mėsa šaldiklyje išsilaiko tik iki keturių mėnesių. Žalia žuvis šaldiklyje gali būti laikoma iki devynių mėnesių, o rūkyta – iki šešių mėnesių.

REKLAMA

7. Supakuotos daržovės ir vaisiai

Supakuotos salotos pasibaigus galiojimo laikui pradeda atrodyti nekaip, tačiau jei neprabėgo per daug laiko, galite jas pamerkti į šaltą vandenį kelioms minutėms ir šios atsigaus.

Šaldyti vaisiai ir daržovės vartojimui tinkami dar dešimt mėnesių po nurodytos galiojimo datos.

8. Konservai

Daugelis konservuotų produktų yra tinkami vartoti dar maždaug dvejus metus po galiojimo laiko, ypač sriubos ir daržovės.

Kai kurie konservai, pavyzdžiui, mėsos, gali būti vartojami dar penkerius metus. Vis dėlto, konservuoti pomidorai ar ananasai taip ilgai neišsilaikys dėl didelio rūgštingumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų