„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad patiekalų su jaunomis bulvėmis yra gausybė, tad belieka išsirinkti mėgstamus receptus.
Tuo tarpu gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad šviežios bulvės naudingos ir žmogaus sveikatai, mat jose gausu mineralų ir vitaminų.
Ankstyvas bulvių derliaus nuėmimas
Bulvių derliaus nuėmimas ankstyvą vasarą prisideda prie šių daržovių ligų ir parazitų prevencijos. Auginant tokias bulves reikia mažiau cheminių preparatų, todėl jos išlieka mažiau paveiktos šių priemonių.
Kartu ankstyvo derliaus bulvių vartojimas prisideda ir prie klimato kaitos prevencijos: sumažėjus išmetamiems chemikalams į gamtą, žemės ūkis formuoja sveikesnę ekosistemą, o į aplinką patenka daug mažiau teršalų.
Jaunos bulvės vertinamos ir dėl didelės gausos įvairių maistinių medžiagų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad tai puikus produktas, privalantis tinkantis sveikatai palankioje maitinimosi piramidėje.
„Bulvės istoriškai visada gelbėdavo tiek vargstančius, tiek tremtyje atsidūrusius žmones. Tai – daržovės, kurios padėdavo išgyventi. Bulvės turi daug naudingų savybių: jose yra nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C“, – vardija gydytoja.
Bulvių laikymui namuose labai svarbu rasti tinkamą vietą. Tam, kad išsaugotų savo naudingas savybes, šios daržovės turi būti laikomos vėsiai, uždaroje ir tamsioje erdvėje. Pasak gydytojos dietologės, netinkamas bulvių laikymas gali lemti įvairius žalingus darinius daržovėje.
„Kai bulvė išaugina daigelius ar yra netinkamai laikoma joje atsiranda solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti – jos valgyti nereikėtų“, – pastebi dr. E. Gavelienė.
Receptų su ankstyvomis bulvėmis – gausybė
Ankstyvos vasaros bulves galima pritaikyti įvairiausiems receptams – salotoms, tradiciniams lietuviškiems patiekalams, troškiniams ar net blynams. Jų išskirtinė struktūra ir nesumaišomas aromatas patobulina bet kurį valgį.
Pasak Olgos Suchočevos, eksperimentuoti su šiomis daržovėmis be galo paprasta:
„Kulinariniu požiūriu jaunos bulvės turi begalę panaudojimo galimybių. Skrudintos, virtos ar troškintos daržovės išlaikys švelnumą, išskirtinę savo tekstūrą ir derės su įvairiais patiekalais. Įpintos į lietuviško gastronominio paveldo receptus jos atskleis naujus skonius ir struktūras.
Blynams reikės:
- 4 vnt. bulvių;
- 2 vnt. kiaušiniu;
- 1 šaukšto bulvių krakmolo;
- 1 šaukšto miltų;
- 1 šaukštelio druskos;
- Aliejaus kepimui.
Padažui reikės:
- Varškės;
- grietinės;
- krapų;
- druskos;
- pipirų.
Bulves nulupkite ir sutarkuokite. Sutarkuotas bulves apibarstykite druska ir atidėkite 2 minutėms, kad išsiskirtų skystis. Nusausinkite per sietelį.
Bulves sudėkite į dubenį, muškite kiaušinius, berkite bulvių krakmolą, miltus ir gerai išmaišykite. Įkaitinkite aliejų keptuvėje, įdėkite šaukštą bulvių blynų masės ir išlyginkite – suformuokite blynus.
Kepkite blynus iš vienos pusės apie 1-2 minutes, kol jie pasidarys auksinės spalvos, tada apverskite ir kepkite, kol kita pusė taip gražiai apskrus. Patiekite su padažu.
Skanaus!