• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies parduotuvėse importinių braškių galima rasti kone visus metus, tačiau daugelis laukia, kada galės paragauti Lietuvoje išaugintų uogų. Šią savaitę jų jau pasirodė kai kuriuose prekybos tinkluose, vis dėlto jų kaina tikrai nemaža.

Šalies parduotuvėse importinių braškių galima rasti kone visus metus, tačiau daugelis laukia, kada galės paragauti Lietuvoje išaugintų uogų. Šią savaitę jų jau pasirodė kai kuriuose prekybos tinkluose, vis dėlto jų kaina tikrai nemaža.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje išaugintų braškių jau pasirodė didžiausiame prekybos tinkle „Maxima“. Įmonės komercijos vadovė Vilma Drulienė neslėpė, kad vietinių uogų kaina gerokai didesnė nei įvežtinių.

REKLAMA

„Šiemet lietuviškos braškės mūsų parduotuvėse pasirodė anksčiau nei pernai – balandžio paskutinėmis savaitėmis. Prieš metus pirmųjų braškių sulaukėme tik gegužės pradžioje. Tiesa, kol kas braškių dar nėra daug, o jų kaina – 4,99 euro už 500 gramų indelį (bendrovė patikslino, kad tokia kaina yra už šį svorį, o ne 200 g). Didesnio jų kiekio tikimės iš ūkininkų sulaukti gegužės viduryje.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kitų šalių atsivežtos braškės kainuoja 1,99 euro už 250 gramų indelį arba 3,99 euro už 400 gramų indelį“, – komentavo V. Drulienė.

Taigi, jei 500 g lietuviškų braškių kainuoja 4,99 euro, tai už kilogramą išeitų beveik 10 eurų.

Neseniai TV3 televizijos žurnalistai lankėsi Anykštėnų Juškų ūkio šiltnamiuose, kur it jūra jau liūliuoja baltai žydintis braškynas. Hektaro dydžio plote jau saujomis noksta pirmosios uogos. Braškėmis aplipę kerai šiemet užaugino puikų derlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagaliau ilgai lauktos, bet sulaukėm. Jos sultingesnės, saldesnės didelės gražios smagu tiesiog dirbti“, – sako braškyno skynėja Vaiva Kiaušienė.

Kad uogos sunoktų anksčiausiai šiltnamyje palaikoma ne per didelė temperatūra – nuo 8 laipsnių naktimis, iki vos 16 šilumos dienomis. Tad pirmąsias uogas skinantys ūkininkai prognozuoja, kad kasdien įsibėgėjant bus galima priskinti nuo pusšimčio iki tūkstančio kilogramų braškių.

REKLAMA

„Dabar tik pačios pačios pirmos keli indeliai, bet laukiam nes prasidės didelis derlius“, – pasakoja V. Kiaušienė.

„Kitą savaitę vadybininkai jau suderėjo kažkiek ar 800 kg tai 1600 indelių duosim tinklams“, – teigia ūkininkas Audrius Juška.

REKLAMA

Iš hektaro braškyno per du derėjimo mėnesius anykštėnai tikisi gauti apie 50 tonų vasara kvepiančių braškių. Dabar braškės kasdien laistomos, o idealią uogų išvaizdą padeda palaikyti bitės. Keliuose aviliuose įkurdintų dūzgių parūpina vietos bitininkai.

„Kaip pradeda žydėti mes visada atsivežam 2-3 keturis avilius hektariui ir turi bitutės labai intensyviai skraidyti per trumpą laiką nes labai daug žiedų sukrauna kiekvienas krūmelis“, – kalbėjo A. Juška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už kilogramą pirmų lietuviškų braškių broliai ūkininkai prašys ne mažiau 6 eurų. Bet prekybos tinklams pakuos per pus mažesnėmis pakuotėmis.

„Pasirinkome „Alsanta" veislę, kadangi vienas daigas duoda du derlius ir pagal technologiją, periodus mums labiausiai tiko. Nes mūsų uogos parduodamos ir subręsta tada, kada yra mažiausiai įvežtinių uogų“, – sako ūkininkas Valdemaras Juška.

REKLAMA

O nuo žiedo ant žiedo skraidančios šiltnaminės bitės padeda apdulkinti ne tik braškes bet ir pomidorus. Juškų šiltnamiuose jau antra savaitė noksta lietuviški ankstyvų veislių pomidorai.

Dangų remiantys augalai šiuo metu nokina tonas avietinių, geltonų ir raudonų pomidorų. Tiesa, pirmųjų pomidorų kaina kaip ir braškių kol nusistovi rinka keliasdešimčia euro centų būna didesnė.

REKLAMA

„Pirmus pomidorus prieš savaitę gera pradėjom skinti bet dabar pradeda skintis didesniais kiekiais ir jau važiuos visi į prekybos tinklus. Pirmieji sufasuoti po 400 g jau išvažiavo“, – pasakoja V. Juška. 

Nors Lietuvoje gyvenimą stabdo karantinas, Juškų ūkyje darbų tempai nemažėja. Daroma viskas, kad būtų laikomasi higienos normų, netrūksta ir dezinfekcinių apsaugos priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų