REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki šventinės Kūčių vakarienės likus vos keturioms dienoms, žmonės skaičiuoja – dvylika patiekalų ant stalo bus, tik štai visi kone vienbalsiai tvirtina, kad produktai šventiniam stalui šiemet brangesni nei pernai.

Iki šventinės Kūčių vakarienės likus vos keturioms dienoms, žmonės skaičiuoja – dvylika patiekalų ant stalo bus, tik štai visi kone vienbalsiai tvirtina, kad produktai šventiniam stalui šiemet brangesni nei pernai.

REKLAMA

Labiausiai esą brango žuvis ir silkė. O štai grybai, kaip sako rinkėjai, išlaiko tą pačią kainą. Nebrango net ir vis dažniau ant Kūčių stalo statomi – pievagrybiai. Turgaus prekeiviai dievagojasi nebranginę ir džiovintų miško gėrybių.

Širvintose įsikūrusiame pievagrybių auginimo fabrike – karštymetis. Tūkstančiai tonų tik ką užaugintų pievagrybių nuimami, ir jau netrukus atsidurs ant jų mėgėjų Kūčių stalo.

Fabriko atstovai sako pastebėję, kad tokių mėgėjų kasmet daugėja. Tad iki švenčių likus mėnesiui grybų auginimas – kone padvigubinamas.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus šie grybai keliaus į parduotuves. Per savaitę dabar jų parduodama apie kelis šimtus tonų, mat fabrikas turi ne vieną padalinį. Dalis grybų keliauja į užsienį. Ir nors paklausa didžiulė, verslininkai sako kainų prieš šventes nekeliantys. Už kilogramą pievagrybių parduotuvėje prašoma nuo pusantro iki trijų eurų. Ir perka dažniausiai pievagrybius, kaip pastebi verslininkai – jaunimas.

REKLAMA

O štai širvintiškiai turgaus prekeiviai kūčių vakarui siūlo džiovintus miško grybus. Pardavėjai sako, kad metai buvo dosnūs, grybų buvo, tad ir vieną kitą eurą užsidirbti pavyksta. Ir kainų, taip pat, prekeiviai sako nuo pernai nekeliantys nei Širvintose nei sostinės turguose.

Kūčių vakarienė ne tik iš grybų. Nors ji, jeigu laikomės tradicijų, turi būti labai kukli, dvylika patiekalų puikuotis ant stalo turi. Tiesa, prieš dedant paruoštus patiekalus po staltiese reikėtų padėti šieno. Pundelis jo - Širvintų turguje kainuoja penkiasdešimt centų. Tiek pat buvo ir pernai. Kainų nekeliantis ūkininkas Vytautas paaiškina kodėl.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi du šimtai gramų pupų – euras, pusė kilogramo pupelių – du eurai, pynutė svogūnų – į kurią jų telpą kilogramas – kainuoja eurą. Kilogramas burokėlių – penkiasdešimt euro centų. O čia kviečiai.

Stiklinė nesugrūstų kviečių penkiasdešimt centų, o štai paruoštų virimui – euras. Janina dalijasi receptu.

Moteris sako turėjusi spanguolių kisieliui, kaip ir pernai už jas prašė - pusketvirto euro. Žuvies prekeiviai neslepia – nė vienas Kūčių vakarienės neįsivaizduoja be silkės ir žuvies. Šių gėrybių mylėtojams nori nenori teks pinigine praverti plačiau. Mat žuvis prieš šventes nors ir nedaug, bet pabrango. Karpis maždaug dvidešimčia - trisdešimčia centų.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže: 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų