Moteris atskleidė, kad abu su vyru jie turi po atskirą ūkį. Vyras augina svogūnų laiškus, petražoles ir krapus, o ji savo malonumui bazilikus – ūkyje jie karaliauja jau 30 metų.
Nenuostabu, kad Rosita tituluojama bazilikų karaliene ir savo žiniomis bei tuo, kaip panaudoja bazilikus, nustebino net patį Gian Luca.
„Maniau, kad italai apie bazilikus žino viską. Bet, patikėkite manimi... tikrai ne“, – prisipažino virtuvės šefas.
Parodė, kaip paprastai padauginti bazilikus
Rosita pasakoja, kad pirmoji pažintis su bazilikais įvyko prieš daugybę metų, tąkart į jos rankas pateko įprastas žalias bazilikas.
„Kiekvienais metais vis daugyn. Ir, kas įdomu, nusiperki, pavyzdžiui, violetinių bazilikų pakelį ar du, juose įsimaišo kelios sėklos kitokio, žiūriu, kad skonis ir kvapas kitoks, tada daugindavau“, – prisiminė ji.
Bėgant metams, ūkyje atsirado vis daugiau įvairiausių bazilikų, kurių šiandien čia auga jau daugiau nei 40 rūšių: pipiriniai, anyžiniai, citrininiai, net karameliniai ir daugybė kitų. Tačiau ji atskleidžia, kad jos patys mėgstamiausi – violetiniai.
Moters virtuvėje iš bazilikų gimsta patys įvairiausi ir netikėčiausi produktai: kompotai, uogienės, actas ir net cukrus, nustebinantys savo išskirtiniu skoniu.
Patraukus apžiūrėti Rositos bazilikų karalystės, ji pasakojo, kad kai kurie bazilikai atrodo itin panašūs, tačiau kiekvienas jų pasižymi savitu skoniu.
Moteris pridūrė, kad svarbu atsirinkti, kokios rūšies bazilikus naudojate skirtingiems patiekalams, pavyzdžiui, pesto ji niekada negamina su pipiriniu ar violetiniu baziliku dėl intensyvaus jų skonio.
Rosita išdavė ir paprastą gudrybę, kaip be vargo pasidauginti bazilikų – tai galite padaryti net su vazone augančiu baziliku, pirktu iš parduotuvės.
„Imi, nuskini viršūnėlę su keliais lapeliais ir į žemę įkišti. Į šlapią, šlapią žemę, į kokia dėžutę, vazonėlį, bet kad būtų šlapia.
Ir aš uždengiu arba kokia dėžute permatoma, arba stikline, kad negautų oro. Dvi savaitės ir išaugs, išleis didžiulius lapus. Ir pasodintas greičiau užaugs nei tas vazonėlyje“, – patarė Rosita.
Pasigaminkite bazilikų arbatos
Beje, ar žinojote, kad galite panaudoti ne tik bazilikų lapelius? Jų žiedai puikiai tinka arbatai, kurią lengvai galite pasigaminti ir patys.
„Jei iš lapelių ar žiedelių – į šaldiklį, užšaldai, ištrauki, kai sušąla, sugniaužai labai stipriai, paskui gali per mėsmalę permalti, tada bus granuliuota arbata. Ir išdžiovinti.
Bet geriausia į orkaitę, ant 70 laipsnių temperatūros, o vėliau, kai išdžiūsta, truputį ant 100 laipsnių, bet labai stebėti, kad nesudegtų. Ir kai pradeda juoduoti, tada išjungti“, – du būdus, kaip pasigaminti bazilikų arbatos, atskleidė Rosita.
Gian Luca Demarco pridūrė, kad baziliką galima panaudoti ne tik nesaldiems patiekalams, jis puikiai tinka ir saldiems kepiniams. Įkvėptas apsilankymo pas Rositą, virtuvės šefas parodė, kaip pasigaminti vasarišką keksą su braškėmis ir baziliku, kurio skonis nustebino net pačią bazilikų karalienę.