M. Liekis aiškina, kad refliuksas yra dvylikapirštės žarnos ir skrandžio turinio nevalingas nutekėjimas atgal į stemplę. Vyro teigimu, dažniausiai tai yra įprasta būklė, kuri gali pasikartoti kelis kartus per dieną be jokių neigiamų pasekmių.
„Sveikiems asmenims grįžimas skrandžio turinio atgal į stemplę paprastai nėra susijęs su nemaloniu diskomfortu ir nepažeidžia stemplės vidinio sluoksnio.
Vis dėlto, jeigu refliuksas yra dažnas reiškinys, gali išsivystyti gastroezofaginė refliukso liga (GERL). Ši sveikatos būklė dažnai pasireiškia rėmens graužimu“, – sako M. Liekis.
Kokių maisto produktų vartojimas gali numalšinti refliuksą?
Mitybos specialistas sako, kad daug skaidulų turintys, pilno grūdo maisto produktai: rudieji ryžiai, avižiniai dribsniai, viso grūdo duona ir makaronai.
- „Taip pat puikiai tinka šakninės daržovės: bulvės, morkos, burokėliai ir saldžiosios bulvės;
- Žaliosios daržovės: lapinės žalumynai, šparagai, brokoliai ir žaliosios pupelės;
- Imbieras;
- Ne citrusiniai vaisiai: obuoliai, kriaušės, bananai, melionai ir persikai;
- Liesa mėsa: vištiena, kalakutiena, žuvis ir jūrų gėrybės;
- Kiaušinių baltymai;
- Sveiki riebalai: avokadai, graikiniai riešutai, linų sėmenys, alyvuogių aliejus ir sezamo aliejus, migdolai;
- Jogurtas ir probiotikai“, – komentuoja jis.
M. Liekis sako, kad šie produktai gali padėti subalansuoti skrandžio pH ir skatinti sveiką virškinimo sistemą.
„Gali sugerti skrandžio rūgštį ir sumažinti simptomus padidėjusio rūgštingumo simptomus; šakninės daržovės gali padėti neutralizuoti skrandžio rūgštį, padėti mažinti uždegimą ir raminti virškinimo traktą; sveikos alternatyvos perdirbtam maistui, kuris turi daug sočiųjų riebiųjų rūgščių, priedų, todėl yra geras pasirinkimas siekiant jaustis gerai“, – pasakoja jis.
Kokių maisto produktų derėtų vengti?
Mitybos specialistai sako, kad norint išvengti skrandžio dirginimo, reikėtų vengti daug riebalų turinčio maisto produktų.
„Pavyzdžiui, riebi mėsa, sviestas, grietinė, citrusiniai vaisiai ir sultys: apelsinai, citrinos, žaliosios citrinos greipfrutai. Taip pat derėtų vengti pomidorų, svogūnų, česnakų, aštrių maisto produktų, šokolado, alkoholio, kofeino, gazuotų gėrimų, perdirbtų maisto produktų, picų, burgerių“, – teigia mitybos specialistas.
M. Liekis sako, kad valgant didelius patiekalus, padidėja maisto kiekis skrandyje, o tai gali padidinti skrandžio spaudimą.
„Šis slėgis gali įveikti apatinį stemplės sfinkterį (LES), vožtuvą, kuris neleidžia skrandžio turiniui judėti atgal į stemplę. Kai LES yra perkrautas, tai gali sukelti refliuksą.
Kita vertus, mažesnės porcijos ir dažnesnis valgymas gali teigiamai paveikti refliuksą. Mažesni ir dažnesni valgiai daro mažesnį spaudimą LES, todėl sumažėja refliukso rizika. Be to, skrandis gali efektyviau suvirškinti maistą“, – sako jis.
Ar valgymo laikas svarbus?
Vyras sako, kad valgymo laikas ir kiekis yra svarbus. Mitybos specialisto teigimu, derėtų valgyti mažiau, dažniau: vietoj trijų didelių patiekalų, apsvarstyti galimybę dažniau valgyti mažesnes maisto porcijas.
„Reikėtų vengti produktų, kurie padidina skrandžio rūgštingumą, stengtis valgyti sveiką maistą, stengtis gerai sukramtyti, kad šis būtų lengviau suviškintas, neprisivalgyti prieš miegą, valgyti sąmoningai, neskubėti, laikytis vertikalios laikysenos valgio metu ir po valgio, išgerti pakankamai skysčių dienos metu, vengti didelio kiekio skysčių valgio metu“, – komentuoja Mantas Liekis.