• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oksalatai – tai natūralios augalinės kilmės medžiagos, kurios, nors ir yra nepavojingos daugumai žmonių, gali sukelti tam tikrus sveikatos sutrikimus. Šie junginiai kaupiasi įvairiuose maisto produktuose, tokiose kaip špinatai, burokėliai ar riešutai, ir jungiasi su mineralais organizme, sudarydami oksalo druskas.

Oksalatai – tai natūralios augalinės kilmės medžiagos, kurios, nors ir yra nepavojingos daugumai žmonių, gali sukelti tam tikrus sveikatos sutrikimus. Šie junginiai kaupiasi įvairiuose maisto produktuose, tokiose kaip špinatai, burokėliai ar riešutai, ir jungiasi su mineralais organizme, sudarydami oksalo druskas.

REKLAMA

TV3 laidos „Kviečiame daktarą“ vedėjas profesorius Alvydas Unikauskas pasidalijo, kokia gali būti oksalatų žala ir apžvelgė daugiausiai oksalatų turinčius produktus bei jų poveikį sveikatai.

Išvardijo produktus, kuriuose randama oksalatų

Profesorius A. Unikauskas laidoje atskleidė, kad špinatuose, burokėliuose, bulvėse, migdoluose, anakardžiuose, žemės riešutuose, kanapių sėklose, grikiuose, avietėse, kiviuose, juoduosiuose pipiruose, ciberžolėje, kmynuose bei netgi juodojoje arbatoje ir šokolade galima rasti vieną medžiagą, galinčią sukelti įvairius simptomus.

Profesorius A. Unikauskas teigia, kad tam tikra medžiaga mūsų kasdieniuose maisto produktuose gali sukelti įvairius simptomus. Pasak jo, šie simptomai gali apimti galvos skausmą, sutrikusią koordinaciją, prastą nuotaiką, tremorą, taip pat dirgliosios žarnos sindromą, žagsėjimą, pilvo pūtimą ir vidurių užkietėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, dažnai pasireiškia raumenų mėšlungis, sąnarių skausmas ir sąstingis, taip pat aritmija ir „šokinėjantis“ kraujospūdis. Kiti galimi simptomai yra skausmingas ar dažnas šlapinimasis, inkstų ir kitų organų akmenys, akių perštėjimas ir odos bėrimai ar egzema.

REKLAMA

„Eilę simptomų gali sukelti viena medžiaga, kuri randama išvardintuose maisto produktuose. Kai augalai nenori, kad žmonės juos valgytų, jie ginasi – savo sudėtyje turi daug įvairių medžiagų, bet yra viena, kuri padeda augalams gintis nuo mūsų. Ši medžiaga – oksalo druskos“, – atskleidžia profesorius.

Pasak A. Unikausko, kai mes ją suvalgome, oksalo rūgštis mūsų kraujyje sudaro junginį su kokiu nors turimu mineralu – nuo to momento ši medžiaga yra vadinama oksalo druska.

REKLAMA
REKLAMA

„Oksalatai – organizmas visiškai neturi, ką su jais daryti, jų niekaip nepanaudoja mūsų naudai. Bandydamas jų atsikratyti, organizmas susiduria su sunkumais, nes per inkstus gali pašalinti tik apie 12 mg oksalatų per parą.

Pavyzdžiui, špinatų – vos 3–5 lapai, priklausomai nuo dydžio, gali turėti apie 50 mg oksalatų, o organizmas gali pašalinti tik dalį šio kiekio“, – pabrėžia profesorius.

Oksalatų žala organizmui

Šiais laikais, kaip pasakoja A. Unikauskas, žmonės įvairius augalus sumaišo į „glotnučius“ – su maišytuvu viską sutrina, sumaišo ir vienu kartu išgeria masyvią dozę, apie 1000 mg oksalatų. Vis dėlto, pasak jo, mūsų organizmas dėl to pradeda iš paskutiniųjų oksalatus kaupti visur, kur tik gali, įskaitant mūsų audinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai svarbi žarnyno sveikata, kai kalbame apie oksalatų žalą. Jei žarnynas sveikas, dažniausiai viskas praeina gerai. Tačiau yra žmonių, kurie pastebi, kad pavalgę daržovių ar kitokio augalinio maisto jaučia pilvo pūtimą, sunkumą, nemalonumą. Tai gali kelti įtarimą, kad konkrečiai tam žmogui žarnynas nepasisavina augalinio maisto tinkamai“, – priduria jis.

REKLAMA

Visgi, profesorius teigia, kad oksalatai, kaupdamiesi mūsų organizme, pažeidžia mūsų imunines ląsteles, kraujagyslių sieneles, kepenis, inkstus, skydliaukę, netgi mūsų nervus, raumenis ir jungiamąjį audinį.

„Oksalatai sukelia uždegimą ir pamažu sudaro vadinamuosius depozitus įvairiuose organuose, pavyzdžiui, skydliaukėje susiformuoja mazgai – tai oksalatų sankaupos.

Oksalatai taip pat pamažu skatina atsparumą insulinui, o kartu kyla nutukimo, cukrinio diabeto, padidėjusio kraujo spaudimo, depresijos ir miego sutrikimų rizika“, – pažymi profesorius.

REKLAMA

Jis taip pat sako, kad viena iš pagrindinių oksalatų formų – kalcio oksalatai – kaupiasi raumenyse, sausgyslėse, kaulėtose struktūrose, raiščiuose, sąnariuose, skydliaukėje, mazguose, o akyse gali prisidėti prie kataraktos formavimosi.

Laidoje dalyvavusi „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė pabrėžė, ką reikėtų daryti, norint jų sumažinti.

Jos teigimu, reikėtų gerti daugiau vandens, o maistą, kuris turi daug oksalatų, reikėtų derinti su maistu, kur jų yra mažiau. Taip pat reikėtų apdoroti maistą termiškai, palaikyti vitamino B6 kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei yra padidėjęs oksalo rūgšties kiekis, reikėtų sunerimti ir įsitikinti, kad organizme nėra per daug mineralų, ypač natrio, nes tai gali skatinti akmenų formavimąsi, įskaitant inkstų akmenis. Taip pat svarbu nevartoti vitamino C ir daugiau judėti“, – pridūrė vaistininkė.

Laida „Kviečiame daktarą!“ – šeštadieniais, 09.00 val. per TV3!

Dar tokiu durnysciu negirdejau pasirodo valgyti is vis nesveika viskas nuodai net darzoves
daktaras galėtų būti durnių laivo kapitonu. nieko asmeniško, bet nu nx...
Aš nieko nevalgau, tik rūbus perku. Perku tiek paltų, kad užtektų kasdien po naują. Paltai vizualiai storina ir tada vaizdas geras. Visas maistas nesveika! Gavusi algą pasilieku 180 eur komunaliniams ir kad nenugaišti. Ačiū, duona nepaminėta. Bet juodąją arbatą ir pienišką šokoladą pasilieku. O kitų išvardytų nežinau kodėl nebepriima skrandis, nes atprato dar tarybiniais laikais...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų