Visi žinome, kad reikėtų stebėti savo mitybą ir rūpintis sveikata. Kai kuriuose maisto produktuose yra tam tikrų ingredientų ar natūralių medžiagų, kurios yra kancerogeninės, t.y., gyvuose organizmo audiniuose gali sukelti vėžį.
Dabar jau manoma, kad vėžiu per gyvenimą lengviau ar sunkiau tam tikru gyvenimo laikotarpiu suserga kas antras žmogus, todėl subalansuota mityba yra labai svarbus dalykas.
Tam tikri ingredientai, esantys populiariuose maisto produktuose, yra siejame su vėžiu, todėl pravartu žinoti, kas tai, ir per daug jų nevalgyti, kad vėliau gyvenime netektų gailėtis. Koks dažnas maisto produktuose esantis ingredientas yra siejamas su vėžiu?
Populiarus maisto produktuose esantis ingredientas, kuris siejamas su vėžiu
Visi mėgstame keptą maistą, bet niekam ne paslaptis, kad tai nėra sveikas dalykas. Keptas maistas, kaip ir kiti daug krakmolo turintys produktai, dažnai turi didelį kiekį akrilamidu vadinamos medžiagos, rašoma mirror.co.uk.
Ši cheminė medžiaga yra randama tokiuose produktuose, kaip traškučiai ir keptos bulvytės, o taip pat juodosios alyvuogės, trapučiai, duona, sausainiai ir kava. To paties chemikalo yra ir tabako dūmuose.
„Cancer.gov“ rašoma: „Daug daugiau akrilamido gaunama su tabako dūmais, nei iš maisto. Rūkantys žmonės turi nuo trijų iki penkių kartų daugiau akrilamido žymiklių kraujyje, nei nerūkantys“.
Kaip keptas maistas sukelia vėžį?
Esminis dalykas, kalbant šia konkrečia tema, yra žodis „sukelia“. Srityje besispecializuojantys mokslininkai paprastai vengia sakyti, kad vienas ar kitas dalykas sukelia vėžį, bet nurodo vėžio sąsajas su aukštu tam tikrų medžiagų suvartojimu. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra akrilamidą priskiria „tikėtiniems žmogaus kancerogenams“.
2020 metais atliktas tyrimas taip pat parodė, kad akrilamidas gali pažeisti DNR ir sąlygoti ląstelių mirtį. Perteklinis kepto maisto vartojimas taip pat gali padidinti 2–ojo tipo diabeto bei nutukimo riziką. Abu šie sveikatos sutrikimai yra siejami su didesne vėžio rizika.
„Cancer Research“ pataria, kad geriausias dalykas yra subalansuota ir sveika mityba.
„Jei medžiaga laikoma kancerogenine, ji gali sukelti vėžį“, – informuoja ekspertai. – „Tokie maisto produktai, kaip apdegę skrebučiai ar traškios bulvytės turi natūraliai pasitaikančios medžiagos, vadinamos akrilamidu.
Šis chemikalas susiformuoja tuomet, kai tam tikri maisto produktai yra ilgą laiką apdorojami aukšta temperatūra. Jo taip pat gali būti sausainiuose, kavoje, duonoje, traškučiuose ir keptose bulvėse.
Norint sveikai maitintis, akrilamido vengti nebūtina, bet kai kurie akrilamido turintys produktai apsunkina sveiko kūno svorio palaikymą“.