Šias gražuoles jau seniai pamėgę ir mūsų tautiečiai, kas, pasak „Maximos“ funkcinės mitybos partnerio, gydytojo dietologo Edvardo Grišino, ypač džiugina, rašoma pranešime spaudai.
Paprikos – viena dominuojančių daržovių tautiečių valgiaraščiuose. Tai patvirtina ir lietuviško prekybos tinklo duomenys – paprikos patenka į populiariausių daržovių dešimtuką pirkėjų krepšeliuose. Pasak prekybos tinklo vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovės Julijos Butkevič, paprikos populiarios visais metų laikais, tačiau rugpjūtį matyti didžiausias paklausos įkarštis.
Ryškios ne tik spalvomis, bet ir naudomis
Paprikos, kaip ir didžioji dalis kitų daržovių, anot funkcinės mitybos partnerio, gydytojo dietologo Edvardo Grišino, išties neabejotinai turėtų papildyti įprastą perkamų daržovių krepšelį, mat jų nauda sveikatai – didžiulė.
„Paprikos pasižymi išskirtiniu, gana ryškiu skoniu bei sveikatai naudingomis savybėmis: šios daržovės yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis. Kaip ir visos ryškiaspalvės daržovės, paprikos gali pasigirti karotinoidų gausa. Tai – itin svarbūs antioksidantai, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, mažina lėtinių susirgimų riziką, be to jų dėka mūsų organizmas natūraliai pagamina tam tikrus vitaminus, pavyzdžiui, vitaminą A. Norintiems stiprinti imunitetą, patarčiau nelaukti ligų sezono ir racioną jau dabar papildyti protingais pasirinkimais“, – pataria E. Grišinas.
Itin universali daržovė
Dėl savo naudų ir mažo kaloringumo paprikos puikiai tinka žmonėms, kurie stengiasi kontroliuoti ar mažinti svorį – jose esantys dideli skaidulų kiekiai suteikia ilgesnį sotumo jausmą, o tai padeda išvengti persivalgymo, užtikrina gerą virškinimą. Be to, ši daržovė universali ir dėl gausos skirtingų jos paruošimo būdų.
„Virtuvėje paprikos – tikras atradimų ir eksperimentų ingredientas. Jas galima valgyti žalias, kepti, troškinti, marinuoti ar įdaryti įvairiais pagardais. Jos puikiai tinka salotoms, pagrindiniams patiekalams, užkandžiams, sriuboms ar padažams.
Be paprikų sunkiai įsivaizduojami kai kurių Azijos šalių patiekalai, jos – būtinas Meksikos virtuvės komponentas. Grilio sezono metu paprikos irgi puikus pasirinkimas“, – plačias panaudojimo galimybes apžvelgia E. Grišinas.
Kas nulemia paprikos spalvą?
Įdomu tai, kad paprikų spalvą lemia ir karotinoidai, ir jų prinokimo lygis. Visos paprikos, anot gydytojo dietologo, pradžioje auga žalios spalvos ir tik vėliau, joms bręstant, ima ryškėti jų geltonas oranžinis, raudonas, o kartais – net ir violetinis pigmentai.
„Paprikų veislių pasaulyje skaičiuojama šimtais. Jos skiriasi dydžiu, forma, spalva, skoniu ir aštrumu, tačiau visas jas jungia gana solidūs vitaminų C, A, B, E, K kiekiai, folio rūgšties, geležies, cinko, vario, kalio ir magnio gausa. Beje, žalioji paprika naudingųjų medžiagų turi kiek kuklesnį kiekį, tačiau teigti, kad dėl savo spalvos ji yra bevertė, būtų akiplėšiška melagystė“, – pabrėžia E. Grišinas.
Tarp skonių įvairovės – deginantys pojūčiai
Nors valgant jaunas, švelnias, termiškai neapdorotas paprikas, gaunama didžiausia maistinė nauda ir jų sunku padauginti, gydytojas dietologas įspėja, kad dėl odelės, kuri yra sunkiau virškinama, paprikomis atsargiau turėtų mėgautis turintys jautresnį skrandį.
„Tokiu atveju papriką rekomenduoju lengvai apdoroti termiškai arba pašalinti odelę. Tą nesunkiai padarysite nepjaustytas paprikas pašovę į orkaitę ir pakepinę jas tiek, kol odelė pati ims atsiskirti. Tada beliks įdėti paprikas į šaltą vandenį, šiek tiek palaikyti ir lengvai nulupti tai, ko nebereikia“, – pataria E. Grišinas.
Gydytojas dietologas taip pat primena, kad bene ryškiausių savo skoniu – aitriųjų paprikų – padauginti nederėtų net ir itin ekstremalių pojūčių mėgėjams.
Atskirti paprikų aitrumą padės Skovilio skalė – mažo aitrumo paprikos turi 500–2 500 Skovilio karščio vienetų, aitresnės – 30 000–50 000, labai aitrios, pavyzdžiui, „Habanero“ veislės paprikos – 100 000–350 000, o vienos aitriausių pasaulyje „Carolina“ paprikų – net 2 200 000 Skovilio karščio vienetų. Tuo tarpu palyginimui pipirinės dujos turi 1 500 000–2 000 000 Skovilio karščio vienetų.
„Dalis žmonių aštrų maistą, drauge ir aitriąsias paprikas, toleruoja geriau nei kiti ir joms neatsispiria todėl, kad šioje daržovėje esanti medžiaga gali paskatinti dopamino išsiskyrimą smegenyse – šis sukelia tam tikrą nejautros ar skausmo mažinimo pojūtį. Vis dėlto kita veiklioji šių paprikų medžiaga – kapsicinas – gali paskatinti neigiamų pojūčių atsiradimą, pavyzdžiui, pasireiškia bronchų spazmai, viduriavimas, raudonis, gausus prakaitavimas ar net nerimo priepuolis. Tad net ir su mažomis, bet ypač aitriomis paprikomis, būkite budrūs ir nepamirškite saiko“, – įspėja E. Grišinas.