• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą galime mėgautis ne tik iš šiltųjų kraštų atvežtomis uogomis, bet išaugusiomis čia pat Lietuvoje. Įsibėgėjus lietuviškų braškių sezonui, dalį šių gamtos gėrybių namų šeimininkės stengiasi išsaugoti šaldiklyje, kad užtektų visiems metams.

Vasarą galime mėgautis ne tik iš šiltųjų kraštų atvežtomis uogomis, bet išaugusiomis čia pat Lietuvoje. Įsibėgėjus lietuviškų braškių sezonui, dalį šių gamtos gėrybių namų šeimininkės stengiasi išsaugoti šaldiklyje, kad užtektų visiems metams.

REKLAMA

Šaldymas gali būti puikiu pasirinkimu, norintiems ilgesnį laiką išsaugoti įvairių uogų mitybinę vertę, tačiau yra keletas svarbių dalykų, kurių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria nepamiršti prieš užšaldant.

Kaip tinkamai pasiruošti šaldymui

Pirmiausia, šaldymui skirtos uogos turi būti prinokusios, bet nepernokusios, nepažeistos puvinio, gerai nuplautos.

Užšaldyti ir laikyti uogas rekomenduojama ne mažesnėje kaip -18 ºC temperatūroje. Nusausintas uogas patariama paskleisti šaldiklyje vienu sluoksniu, kad jos nebūtų sulipusios ir greičiau sušaltų.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug po 30 min. sušaldytas uogas galima suberti į specialius šaldymui tinkančius maišelius ar dėžutes. Kai užšaldomas plonas sluoksnis, šaldymo procesas yra greitas, tuomet vandens molekulių kristalizacija vyksta lėtai, nesuplėšo ląstelių, todėl atšildytos uogos lieka sveikos, tinka puošti.

REKLAMA

Specialistai nepataria į šaldiklį dėti dėžučių ar maišelių su kambario temperatūros produktais. Kol indelyje uogos sušals, praeis para laiko, o dėl sparčios vandens molekulių kristalizacijos uogos sušals į gumulą. Kai norėsite atšildyti, uogos praras savo formą. Užšaldant netinkamoje temperatūroje, ląstelėse susidaro stambūs vandens kristalai, suardomos ląstelių sienelės, prastėja produkto mitybinė vertė.

REKLAMA
REKLAMA

Visiškai sušaldytas uogas patogiausia laikyti hermetiškai uždaruose induose, polietileno ar folijos pakuotėse. Prieš užsandarinant pakuotę, būtina iš jos išspausti orą bei palikti apie 1 cm tarpą galimam produktų išsiplėtimui.

Užšaldymui tinka visos uogos. Minkštosios uogos – žemuogės, braškės, avietės, gervuogės, mėlynės šaldomos neplautos. Geriausia skirtingos rūšies uogas šaldyti atskirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip uogas atšildyti

Atšildyti rekomenduojama tiek uogų, kiek jų planuojama suvartoti per vieną kartą. Pakartotinai užšaldyti jau atšilusių uogų negalima, nes atšildžius pagreitėja mikrobiologiniai procesai, tad tokie produktai gali tapti nesaugūs vartoti.

Atšildyti galima tiek originalioje pakuotėje laikant šaldytuve, taip pat galima pasinaudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo funkcija ar atšildyti laikant kambario temperatūroje.

REKLAMA

Prieš dedantį uogas į šaldiklį, pravartu pasižymėti ant jų laikymo maišelio ar indo datą, nes visi maisto produktai turi skirtingą galiojimo laiką, net ir laikomi šaldiklyje. Pasak specialistų, šaldytos uogos turėtų būti suvartojamos per sezoną iki kitų metų derliaus, t. y. per 6–8 mėn. nuo jų sušaldymo.

Atitirpintos uogos, laikomos šaldytuve, turi būti suvartotos ne ilgiau kaip per 24 val. nuo atitirpimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų