„Dažniau žmonės per pusryčius valgo kiaušinius, bet šiaip pusryčiams mitybos specialistai rekomenduoja daugiau rinktis angliavandenių turinčio maisto, tai yra košes. Kiaušinį sudaro baltymai ir riebalai, tad pagal sudėtį tai nėra geriausias pasirinkimas, bet mitybos įvairovei galima suvalgyti ir jį.
Pagal sudėtį kiaušinis tinkamas pietums, kalbant apie vakarienę, viskas priklauso nuo kiekio, vienas kiaušinis tikrai nepakenks. Tas pats kalbant ir apie pusryčius – svarbiausia, kad tai netaptų kasdienės mitybos įpročiu, kad kiekvieną rytą – po kiaušinį“, – kalbėjo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius „Žinių radijo“ laidoje „Sveikatos laikas“.
Kiaušiniai gausūs vertingų medžiagų
Nors ne kartą yra peiktas dėl širdies ir kraujagyslių ligų riziką didinančio cholesterolio kiekio, R. Stukas patvirtino, kad šis produktas yra reabilituotas.
„Akcentas yra kiaušinio baltymas – tai yra pats geriausias baltymas, priimta, net jo etalonas. Jei lygintume žalią kiaušinį ir virtą, žymiai geriau įsisavinamas virtas – įsisavinama beveik 98 proc. Trynyje yra cholesterolio ir dėl to ilgą laiką būdavo akcentuojama, kad juos reikia riboti, nes tai skatina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką, kas Lietuvoje yra pagrindinė mirties priežastis.
„Akcentas yra kiaušinio baltymas – tai yra pats geriausias baltymas, priimta, net jo etalonas.“
Šiandien kiaušinis vis tik reabilituotas, yra ištirta jo cheminė sudėtis, jame yra ir kitų medžiagų, jos yra labai gerai subalansuotos. Kiaušinio trynyje yra lecitino, kuris, kaip sakoma, veikia priešingai nei cholesterolis. Jei mityba bendrai yra sveika, tai kiaušinis tikrai žalos nedaro“, – patikino specialistas.
Pasak jo, jau yra tą patvirtina ir vis daugiau publikacijų rimtuose moksliniuose žurnaluose. „Jei žmogaus mityba yra sveika, kiaušiniai tikrai gali būti valgomi. Ir netgi teko skaityti rimtame moksliniame žurnale, kad 12 kiaušinių per savaitę, jei mityba yra sveika, žalos nepadarys“, – sakė R. Stukas.
Geriau virtas ar keptas?
Paklaustas, geriau valgyti virtą kiaušinį ar rinktis kiaušinienę, R. Stukas patarė pirmąjį variantą.
„Geriau virtas kiaušinis, nes kepant kiaušinienę naudojami riebalai, jų prisigeria, tad vis tik kepimas nėra pats geriausias būdas. Virtas kiaušinis bus ir gerai įsisavintas, jame nebus riebalų. Bet vėlgi klausimas, su kuo jis bus valgomas. Galime ant duonos plonai užsitepti sviesto – sveika būtų taip, kad tepant užsidengtų skylutės, o perteklių peiliu nubraukti.
Dalis žmonių mėgsta su majonezu – jo tikrai reikėtų nedaug. Net ir mažas majonezo kąsnelis jau duoda skonį, bet nereikia, kad kiaušinis plaukiotų majoneze. Jei bus tik kiaušinis, šiek tiek druskos ir daržovės – tai jau idealus variantas“, – kalbėjo mitybos specialistas.
Tuo metu renkantis tarp kietai ar minkštai virto kiaušinio pašnekovas pabrėžė, kad svarbiausia pilnai išvirti baltymą. Taip pat nereikia virti tiek, kad trynys net pamėlynuotų.
„Kalbant apie kiaušinius, turime nepamiršti ir maisto saugos klausimo. Paprastai valgome vištų kiaušinius, jų viduje salmonelių nerasime, bet jų gali būti ant paviršiaus. Todėl labai svarbu, kad kiaušinis nebūtų įtrūkęs, nebūtų kiaušinio duženų, kad jos nepatektų į vidų. Šiaip norint užtikrinti saugą geriausia, kai jau yra sutraukiamas baltymas, tada jis bus gerai įsisavinamas, o trynio nebūtina labai kieto. Kiaušinyje yra be galo daug įvairių, biologiškai aktyvių medžiagų, įvairių vitaminų, provitaminų. Bet svarbu nepervirti“, – pabrėžė R. Stukas.
Jis kartu priminė, kad tuo metu salmonelių žąsų ir ančių kiaušiniuose jau galima rasti viduje, dėl to jie naudojami tik pramonės įmonėse, kur yra užtikrinama tikrai labai aukšta temperatūra, kai salmonelės žūsta.