Priežastys išlieka neaiškios
Nors jau atlikta daugybė tyrimų analizuojant, kas sukelia dirgliosios žarnos sindromą, tačiau kol kas tiksli priežastis nėra nustatyta. Pasak medikų, šiuo metu manoma, kad didžiausią įtaką šio sindromo atsiradimui gali turėti trys veiksniai – stresas, netinkama mityba ir tam tikrų maisto produktų netoleravimas.
Kaip neatrasta tiksli dirgliosios žarnos sindromo priežastis, taip nesukurtas ir šią ligą nustatantis testas. DŽS dažniausiai diagnozuojama atmetimo būdu – atlikus įvairius tyrimus ir atmetus krono ligos, opinio kolito, vėžio ir kitų ligų diagnozes, nustatomas dirgliosios žarnos sindromas.
Simptomai į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį
Kenčiantieji nuo dirgliosios žarnos sindromo, dažniausiai skundžiasi bent tris pastaruosius mėnesius, ne mažiau kaip tris kartus per mėnesį besikartojančiais pilvo skausmais ir pakitusiais tuštinimosi įpročiais. Pacientus vargina pasikartojantis viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, taip pat gali būti juntamas pilvo pūtimas bei skausmas tuštinimosi metu.
Kiti galimi simptomai:
- Dažnas tuštinimasis
- Išmatos su gleivėmis, bet be kraujo
- Apetito sumažėjimas
- Galvos skausmas
- Silpnumas
Paprasta išeitis
Nors šis paslaptingas sindromas vis dar kelia daugiau klausimų nei medikai turi atsakymų, vis dėlto, naujausi tyrimai rodo, kad šį sutrikimą gali padėti suvaldyti viena paprasta priemonė – gerosios bakterijos.
2022 metų balandžio mėnesį publikuotame tyrime teigiama, kad yra probiotikai arba dar kitaip vadinamosios gerosios bakterijos, turi itin didelę naudą sergantiems dirgliosios žarnos sindromu. Pasirodo, kad gerosios bakterijos sulėtina storosios žarnos veiklą, sumažina vidutinį tuštinimosi per dieną skaičių, pagerina išmatų konsistenciją, sumažina bendrus simptomus ir, svarbiausia, ženkliai pagerina nuo DŽS kenčiančių pacientų gyvenimo kokybę.
Taip pat derėtų nepamiršti, kad gerųjų bakterijų kultūros turi teigiamą poveikį ne tik žarnyno veiklai, bet ir visam organizmui. Reguliarus probiotikų vartojimas palaiko natūralios mikrofloros pusiausvyrą, stiprina imunitetą, padeda pašalinti toksiškas medžiagas, be to, padeda gamintis B grupės vitaminams.