Savo žiniomis apie majonezą, tinkamą jo kiekio pasirinkimą ir sveikesnes alternatyvas su naujienų portalo tv3.lt skaitytojais sutiko pasidalinti vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Jurgita Jankauskienė.
„Lietuvoje įprastai velykinis vaišių stalas būna nukraunamas įvairių mėsos, žuvies, bulvių patiekalų gausa, o daliai jų, tiek kalbant apie padažus, tiek apie ingredientus, gana dažnai naudojamas majonezas.
Dažnuose namuose tradiciškai majonezas būna patiekiamas ir prie margintų kiaušinių, šaltų užkandžių ar įvairių salotų. Tokios tradicijos keliauja iš kartos į kartą.
Tiesa, visada yra žmonių, kurie šį padažą vartoti atsisako ir renkasi kitas alternatyvas, ypač kai ant vaišių stalo patiekiama netradicinių patiekalų, tokių kaip picos, sušiai, jūros gėrybės ir pan.“, – pastebėjimais dalijosi specialistė.
Majonezo poveikis organizmui
Neretai yra manoma, kad majoneze yra gausu cholesterolio. Šiuo klausimu sutiko pakomentuoti J. Jankauskienė, kuri tikino, kad tai – ne iš piršto laužtos kalbos.
Pasak pašnekovės, iš tiesų majonezas yra gaminamas iš didelio kiekio kiaušinių trynių ir yra prisotintas augaliniu aliejumi, kuriame gausu riebalų.
„Tokių ingredientų derinys gali išties prisidėti prie didesnio cholesterolio kiekio organizme, ypač jei majonezo vartojama per daug ar itin dažnai. Kiaušiniai ir aliejai, ypač tie, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų, gali padidinti blogojo cholesterolio lygį kraujyje, o tai gali kelti riziką širdies bei kraujagyslių ligoms.
Tačiau svarbu įsivardinti ir tai, kad jei esame sveiki, neturime problemų su kraujotakos sistema, saikingas kiekis majonezo tikrai nepadarys nieko blogo“, – pasakojo vaistininkė.
Vis tik aspektas, kurį pašnekovė išryškino, buvo majonezo poveikis virškinimui. Pasak jos, šis maisto produktas tikrai nėra lengvai virškinamas.
Ji pasakojo, kad majoneze esančios sočiųjų riebalų ir aliejaus molekulės gali pareikalauti didesnių pastangų iš organizmo virškinant šį maistą.
„Vis tik jei produktas valgomas saikingai, o žmogaus virškinimo sistema nėra jautri, tuomet įvairių virškinimo problemų tikrai galima išvengti.
Jei žmogus jaučia, kad majonezas arba kiti riebūs maisto produktai sukelia diskomfortą, vertėtų sumažinti jų kiekį ir stebėti, kaip tai veikia organizmą“, – patarė ji.
Kiek majonezo galima suvartoti?
Vaistininkės pasiteiravus, kokį majonezo kiekį suvartoti yra optimalu, ji pasakojo, kad viskas priklauso nuo kiekvieno žmogaus.
Pasak jos, svarbu atsižvelgti į tai, ar žmogaus mityba yra subalansuota, ar yra sergama lėtinėmis širdies ir kraujagyslių ligomis bei ar yra turima virškinimo sutrikimų. Ji pridėjo, kad svarbu atsižvelgti ir į bendrus fizinio aktyvumo rodiklius.
„Dažniausiai 1–2 šaukštai (apie 15–30 gramų, atitinkančių 100–200 kalorijų) majonezo per dieną laikomi saikingu kiekiu, kuris neturėtų sukelti žalos, jei yra propaguojamas sveikas gyvenimo būdas.
Nepatarčiau per dieną suvalgyti daugiau nei 3–4 šaukštų majonezo, ypač jei valgiaraštį sudaro kiti riebūs patiekalai, greitasis maistas.
Svarbu majonezą subalansuoti su kitais maisto produktais, kurie suteiktų organizmui būtinų maistinių medžiagų, ir pasirūpinti, kad per dieną nebūtų viršijamas rekomenduojamas riebalų ir kalorijų kiekis“, – žiniomis dalijosi J. Jankauskienė.
Ji taip pat pasidalijo patarimais, ką daryti jeigu jaučiame, kad majonezo buvo suvalgyta per daug. Pasak jos, tai išduoda sunkumas skrandyje, sutrikęs virškinimas:
„Visų pirma, rekomenduočiau išgerti pakankamai vandens, taip bus praskiedžiamos virškinimo sultys ir palengvinamas skrandžio darbas.
Padėtų ir lengvas pasivaikščiojimas, kadangi skrandyje esantis maistas susivirškins greičiau, sumažės sunkumo jausmas.
Kitus maisto produktus patarčiau rinktis lengvesnius ir geriau virškinamus, pavyzdžiui, sriubą ar daržoves. Persivalgius verčiau vengti angliavandenių ir sunkių patiekalų, kurie dar labiau apkrautų skrandį.“
Kaip pasirinkti sveikesnį majonezą?
Nors daugelis gali išsigąsti tokių vaistininkės žodžių, vis tik pašnekovė taip pat pasidalijo patarimais, kaip pasirinkti sveikesnį majonezą.
Visų pirma, ji ragino atidžiai skaityti šių maisto produktų etiketes ir ieškoti štai šių požymių:
„Norint pasirinkti kuo sveikesnį majonezą, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis būtų be pridėtinių konservantų, turėtų mažiau riebalų. Iš tiesų – kuo mažiau ingredientų, tuo geriau.
Parduotuvių lentynose galima rasti ir ekologišką majonezą, kuriame nebūtų papildomų sintetinių priedų ar dažiklių. Majonezą drąsiai galime gaminti ir patys savo namuose, taip galėsime kontroliuoti naudojamus ingredientus ir pasirinkti sveikesnes alternatyvas.“
O tiems, kurie siekia majonezą apskritai išbraukti iš savo meniu, J. Jankauskienė patarė jį pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis.
Taip pat ji ragino prisiminti auksinę taisyklę, kad saikas yra pats svarbiausias, kad ir ką bevalgytume.
„Jei norime sumažinti majonezo vartojimą arba visiškai jo atsisakyti, galima išbandyti tokias jo alternatyvas kaip graikiškas jogurtas, grietinė, avokadų pasta ar šlakelis alyvuogių aliejaus.
Visada atsiminkite, kad jei laikomės subalansuotos mitybos, esame fiziškai aktyvūs, geriame pakankamai vandens, tuomet nedideli kiekiai majonezo nebus tokie žalingi. Visada svarbiausia atsiminti, kad saikas – tai sveikata“, – paaiškino vaistininkė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!