Savo surinktų grybų nuotraukomis Ričardas sutiko pasidalinti ir su naujienų portalu tv3.lt.
Dideliu laimikiu džiaugiasi ne pirmą kartą
Vyras atskleidė, kad 1500 baravykų surinko per 5 valandas Darbėnų miške.
Pasak vyro, laimikis džiugino ir tuo, kad apie 90 proc. visų baravykų buvo sveiki ir nesukirmiję.
Tiesa, tai ne pirmas kartas, kai miškas taip dosniai apdovanoja klaipėdietį – praėjusiais metais jis iš miško parsinešė net 2000 baravykų.
Rado daugiau nei kilogramą sveriantį baravyką
Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Telšių rajone gyvenanti moteris rado netgi 1200 gramų sveriantį baravyką. Skaitytoja juokauja, kad tai – jos gyvenimo grybas.
Monika Lukošienė pasakoja, kad grybauti visada mėgo, bet tokį įspūdingą grybą rado pirmą kartą.
„Įdomumo dėlei parsivežėme grybą namo. Norėjosi jį ne tik pasverti, bet ir parodyti vaikams“, – sako Monika.
Keistas radinys
Praėjusią savaitę skaitytoja Daiva su tv3.lt portalu pasidalino keistų grybų nuotraukomis. Moteris juos pamatė Švedijoje, Stokholmo apylinkėse, tačiau gamtininkas Almantas Kulbis sako, kad šie grybai randami ir Lietuvoje. Dažniausiai pasitaikanti rūšis vadinama Hydnellum peckii, kraujuojantis dyglutėlis:
„Ši rūšis nėra labai reta, bet ir nėra dažna. Tai jautrūs pokyčiams grybai, todėl turi nykimo tendenciją.“
Savybės
Anot A. Kulbio, dyglutiniams grybams būdingas vaisinis sluoksnis sudarytas ne iš lakštelių ar vamzdelių, bet iš dygliukų: „Tarp jų yra ir valgomų grybų, pavyzdžiui, žvynadygliai. Šiti grybai yra gana dažni pušynuose ir žmonės juos renka, o jaunus naudoja maistui.“
Gamtininkas sako, kad žmones šis grybas stebina lašeliais, kurie panašūs į kraują:
„Tokias savybes turi rudasis arba kraujuojantis dyglutėlis. Jaunoje stadijoje šios abi rūšys yra ganėtinai panašios. Yra ir daugiau dyglutėlių rūšių, bet joms jau nebūdingi kraujo lašeliai.“
Pašnekovas sako, kad grybai nėra nuodingi ir juos galima atskirti paragavus. Kraujuojantis dyglutėlis – itin kartus nevalgomas grybas. Rudasis dyglutėlis mažiau kartus ir jo skonis bei kvapas primena miltus.
„Kai grybai užauga, tai rudasis dyglutėlis būna tamsios spalvos, o kraujuojantis būna šiek tiek šviesesnis. Abu šie grybai susiję su spygliuočiais, kraujuojantį dyglutėlį randame dažniau eglynuose. Jie plačiai paplitę pasaulyje ir auga ne tik Europos žemyne, bet ir Amerikoje, ten su vietinėmis spygliuočių rūšimis sudaro mikorizę“, – pasakoja gamtininkas.
Įdomūs pavadinimai
A. Kulbis sako, kad šių grybų angliški ir amerikietiški pavadinimai labai įdomūs: „Pavyzdžiui, kraujuojantis dantis, ledai, plakta grietinėlė su avietėmis. Tokie pavadinimai, kurie galbūt skamba visai patraukliai, bet iš tikrųjų, kaip ir minėjau, grybas yra kartaus skonio.
Dar viena įdomi savybė, kad visi dyglutėliai turi dažinių savybių ir buvo plačiai naudojami siūlams ir audiniams dažyti. Iš jų galima išgauti gana plačią gamą dažų.“
Gamtininkas įspėja, kad visi dyglutiniai grybai – nykstantys, todėl nėra dažnas radinys mūsų miškuose. A. Kulbis pataria, radus tokį grybą palikti, nerauti, nufotografuoti. Jeigu labai smalsu, galima mažą grybo gabalėlį paragauti, bet geriausia jį palikti gamtoje.
Lietuviai kaip laukiniai žmonės , gamta atbunda visi į miškus - sula , grybai , uogos , kitas ir stirnelę parsitempia. Pernykščių bendruomenė