Skaitytoja Daiva, kurios rasti grybai matomi nuotraukoje, juos pamatė Švedijoje, Stokholmo apylinkėse, tačiau gamtininkas sako, kad šie grybai randami ir Lietuvoje. Dažniausiai pasitaikanti rūšis vadinama Hydnellum peckii, kraujuojantis dyglutėlis:
„Ši rūšis nėra labai reta, bet ir nėra dažna. Tai jautrūs pokyčiams grybai, todėl turi nykimo tendenciją.“
Savybės
Anot A. Kulbio, dyglutiniams grybams būdingas vaisinis sluoksnis sudarytas ne iš lakštelių ar vamzdelių, bet iš dygliukų: „Tarp jų yra ir valgomų grybų, pavyzdžiui, žvynadygliai. Šiti grybai yra gana dažni pušynuose ir žmonės juos renka, o jaunus naudoja maistui.“
Gamtininkas sako, kad žmones šis grybas stebina lašeliais, kurie panašūs į kraują:
„Tokias savybes turi rudasis arba kraujuojantis dyglutėlis. Jaunoje stadijoje šios abi rūšys yra ganėtinai panašios. Yra ir daugiau dyglutėlių rūšių, bet joms jau nebūdingi kraujo lašeliai.“
Pašnekovas sako, kad grybai nėra nuodingi ir juos galima atskirti paragavus. Kraujuojantis dyglutėlis – itin kartus nevalgomas grybas. Rudasis dyglutėlis mažiau kartus ir jo skonis bei kvapas primena miltus.
„Kai grybai užauga, tai rudasis dyglutėlis būna tamsios spalvos, o kraujuojantis būna šiek tiek šviesesnis. Abu šie grybai susiję su spygliuočiais, kraujuojantį dyglutėlį randame dažniau eglynuose. Jie plačiai paplitę pasaulyje ir auga ne tik Europos žemyne, bet ir Amerikoje, ten su vietinėmis spygliuočių rūšimis sudaro mikorizę“, – pasakoja gamtininkas.
Įdomūs pavadinimai
A. Kulbis sako, kad šių grybų angliški ir amerikietiški pavadinimai labai įdomūs: „Pavyzdžiui, kraujuojantis dantis, ledai, plakta grietinėlė su avietėmis. Tokie pavadinimai, kurie galbūt skamba visai patraukliai, bet iš tikrųjų, kaip ir minėjau, grybas yra kartaus skonio.
Dar viena įdomi savybė, kad visi dyglutėliai turi dažinių savybių ir buvo plačiai naudojami siūlams ir audiniams dažyti. Iš jų galima išgauti gana plačią gamą dažų.“
Gamtininkas įspėja, kad visi dyglutiniai grybai – nykstantys, todėl nėra dažnas radinys mūsų miškuose. A. Kulbis pataria, radus tokį grybą palikti, nerauti, nufotografuoti. Jeigu labai smalsu, galima mažą grybo gabalėlį paragauti, bet geriausia jį palikti gamtoje.