Alytiškė Giedrė išėjusi pasivaikščioti po miestą, netikėtai Vidzgirio mikrorajone, ant kalno prie bokšto, kaip vadina alytiškiai, miškelyje rado pirmąjį baravyką.
Grybą iš tolo pamatė Giedrės mama ir manė, jog ten raudonikis, tačiau priėjus arčiau pamatė, jog tai baravykas.
„Eidamos matėme ir kitų grybų, bet baravykas tik vienas“, – priduria moteris.
Giedrė tikina, jog prasidėjus grybų sezonui beveik kiekvieną savaitgalį praleidžia grybaudama Merkinės miškuose, o šis grybas tikrai buvo atsitiktinis, nes nesitikėjo baravyko rasti mieste ant kalno. O pavasarinių grybų Giedrė nerenka – pirmieji jos grybai visada būdavo voveraitės.
Randa ir kitokių grybų
Anykščių miškuose taip pat jau rasti pirmieji raudonviršiai. Žmonės pradėjo dalintis, kad ir kitur galima rasti pirmųjų grybų.
„Gegužės 21 diena 18:48 val. Anykščiai. Na ką, jau pradėjau grybų sezoną“, – po nuotraukomis skelbė vyras.
Grybai. Orų entuziastai/Facebook nuotr.Kai kurie gyventojai išvydę nuotraukas negalėjo atsistebėti, o kiti taip pat metė nuotraukas, kad ir kitose regionuose galima rasti raudonviršių, lepšių.
„Super. Jau ir aš radau“, – džiaugėsi Dalia.
Grybai. Orų entuziastai/Facebook nuotr.„Šaunu. Pas mus taip pat jau auga lepšiukai“, – rašė Irena.
Pavasarį dar anksčiau buvo galima prisirinkti bobausių. Norintys paskanauti bobausių, turėtų žinoti, kad jie yra valgomi grybai, tačiau turi nuodingos medžiagos giromitrino, kuria galima apsinuodyti.
Prieš valgant bobausius būtina ne mažiau kaip du kartus po 10-15 minučių pavirti, o nuovirą išpilti, jo griežtai negalima naudoti padažams ruošti.