Kenijos kava vertinama visame pasaulyje dėl savo ryškaus charakterio – vaisiškų natų, švaraus poskonio ir gaivaus aromato. Tokią kokybę lemia ne tik puikus klimatas ar vulkaninis dirvožemis, bet ir šimtmečius puoselėtos tradicijos. Aukštumose, kur plantacijos įsikūrusios 1500–2000 metrų virš jūros lygio, kavos pupelės bręsta lėčiau, todėl jų skonis tampa intensyvesnis ir turtingesnis.
Kur gimsta Kenijos kavos skonis?
Pagrindiniai kavos regionai – Nyeri, Kirinyaga, Embu, Kiambu ir Mount Kenya apylinkės. Būtent čia auga garsioji Kenya AA kava, laikoma viena geriausių pasaulyje. Nyeri regionas garsėja vaisiniu, kiek rūgštesniu skoniu su serbentų ar citrusų natomis, o Kirinyaga – švelnesniu, gėlių aromato. Kiambu kava pasižymi sodresniu kūnu ir šokolado poskoniu – puikus pasirinkimas mėgstantiems stipresnį kavos charakterį.
Šiuose regionuose galima pamatyti visą kavos kelią – nuo uogų skynimo iki skrudinimo. Dauguma ūkių vis dar renka kavos uogas rankomis, kad atrinktų tik tobulai prinokusias. Pupelės apdorojamos šlapiuoju būdu, kuris padeda išlaikyti švarų skonį ir ryškų aromatą, dėl kurių Kenijos kava išsiskiria iš visų kitų Afrikos šalių gėrimų.
Kava, kuri sujungia žmones
Kenijos kava – bendruomenės simbolis. Dauguma plantacijų priklauso smulkiems ūkininkams, kurie kartu dirba, dalijasi patirtimi ir siekia užauginti kuo geresnį derlių. Kavos sezonas čia tampa tikra švente – žmonės renkasi į laukus, dainuoja, šnekučiuojasi, o jų darbas kupinas pasididžiavimo.
Keliautojams tai ne tik proga paragauti šviežiai skrudintos kavos, bet ir pajusti vietos gyvenimo ritmą. Lankydamiesi ūkiuose netruksite suprasti, kad kiekvienas puodelis – daugelio rankų, saulės ir kantrybės rezultatas. Kenijoje kava ragaujama neskubant, o su dėkingumu – tarsi mažas kasdienis džiaugsmas, jungiantis žmones visame pasaulyje.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!


