Išsiilgusieji grybų pirkėjai už kilogramą pirmųjų avižėlių negaili ir keliolikos eurų. O grybautojai primena, kad anksti dygti pradėjusios avižėlės greitai ir baigiasi, tad ragina suskubti į miškus.
Daugiau apie tai – TV3 žiniose.
Ankstyvas miške ne tik žinomas Panevėžio krašto grybautojas, bet ir pavasariniai grybai – iš po lapų galveles keliančios avižėlės. Kadangi ankstyvas laimikis miške neblogas, grybautojas juo pasidžiaugti atskubėjo į Panevėžio turgų.
Grybautojas sako, kad savose vietose avižėlių radęs jau prieš gerą savaitę, tačiau jos buvo mažutėlės, tad, kaip juokauja Vytautas, dar jas šiek tiek paaugino.
„Tokiam laike dar nebuvo niekada, visuomet nuo gegužės 10–12“, – sako Vytautas.
Žmonės net nesidera
Už ankstyvųjų avižėlių kilogramą Vytautas su žmona prašo 14 eurų.
„Pavasarinis grybas tai labai geras, kas juos žino tai labai ir perka ir nesideri net“, – sako grybautoja Janina.
„Šiaip brangu dar, 7 eurai už pusę kg, bet labai norisi nors kartą paragauti“, – teigia pirkėja Valerija.
Nors dažnas perka po puskilogramį grybų paskanavimui, štai Bronislava sako šįryt iškart pardavusi visą pintinę.
„Turėjau daug, labai tiltais auga, gražios, sveikos kol kas“, – kalba grybautoja Bronislava.
O štai Gintautas avižėlėmis planuoja nudžiuginti savo draugą.
„Jam pirmi grybai, tas kvapas, pavasaris tiks, pavasariniai grybai“, – sako pirkėjas Gintautas.
Dygsta tose pačiose vietose
Vieni apie tokius grybus nėra girdėję, o kitiems jie tikras skanėstas:
„Nepažįstu aš tų baltų nė vieno, pragyvenau ir nepažįstu, ir nevalgyčiau.“
„Labi skanūs grybai, bet nežinau kur jų surast, ieškosim.“
Grybautojai atskleidžia ir kur ieškoti pavasariu kvepiančių avižėlių. Tik iškart perspėja – lengva nebus.
„Sunku rast, labai daug vaikščiot reikia, nes dygsta labai tokiose vietose, krūmuose, tarp žolių ir po eglėm, įvairiai. Bet dygsta tose pačiose vietose. Jeigu kas žino vietas, tai kiekvieni metai toj pačioj vietoj“, – pasakoja grybautoja Bronislava.
Sezonas greitai baigsis
Anot grybautojų, paplušėti verta, mat grybai ne tik skanūs, bet ir jų paruošimas nereikalauja daug triūso.
„Nuplauni, išverdi, gražiai ant keptuvėles biškiuką, biški riebaliuko, svoguniuko, pipiriukas ir su grietinėle kas mėgsta. Ir va, 100 gramų, bet aš taip nesakysiu. Ir viskas, su bulvytėm valgai“, – pasakoja Vytautas.
Tad pasiilgusius pavasario kvapo lėkštėje grybautojai ragina suskubti, mat avižėlės anksti pradeda dygti, bet greitai ir baigiasi.
„Paauga porą savaičių, tris ir viskas. Jeigu sausa, lietaus nebus ir dabar jau, vakar buvom grybaut, jau žemė po lapais sausa sausa, reikia lietaus“, – nerimauja Janina.
Gamtą stebintys grybautojai tvirtina, kad jei drėgmės užteks, įpusėjus gegužei bus galima dairytis raudonikių. Anksti grybavimo sezoną pradėję entuziastai viliasi grybingų metų.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo reportaže, esančiame straipsnio viršuje.