Grybautojai jau dalijasi miškuose pasirodžiusiomis avižėlėmis.
Parodė radinius
Savo Šiaulių rajone pririnktu avižėlių kibiru socialiniame tinkle „Facebook“ „Šiaulių rajono grybautojų“ grupėje dalijosi Nijolė, kuri šį savaitgalį jau gamino vakarienei grybus.
Šis įrašas surinko daugiau nei 2 500 „patinka“ pasapudimų, 235 komentarų ir 46 pasidalijimų, rodančių, kad grybautojai susižavėjo moters radiniais.
Savaitgalį Akmenės rajone Evelina taip pat prisirinko kibirą avižėlių ir jo nuotrauka pasidalijo „Facebook“ „Grybautojų“ grupėje.
Grupės nariai džiaugėsi moters radiniu, sveikino ją, o vienas iš jų šmaikščiai rašė: „Gal į Dzūkiją galėtumėte atsiųsti?“
Grybautojus masina švieži grybai
Šiek tiek plačiau apie avižėles naujienų portalo tv3.lt skaitytojams sutiko papasakoti gamtininkas Deividas Makavičius. Jis pasakojo, kad „avižėlės“ – tai liaudyje vartojamas pavadinimas.
Pasak jo, moksliškai avižėlės yra vadinamos pavasarinėmis balteklėmis, tačiau skirtinguose regionuose žmonės grybus vadina skirtingai.
„Grybų rinkimo tradicijos yra labai senos, o kol mokslo, žinių lygis buvo gana nedidelis, žmonės sugalvodavo savo pavadinimus. Dėl to Dzūkijoje ir Žemaitijoje ta pati grybų rūšis vadinama visiškai kitaip“, – atskleidė jis.
Pašnekovas pasakojo, kad į Evelinos radinį atsakęs komentavusysis dėl prašymo atsiųsti grybų į Dzūkiją buvo pakankamai tikslus, nes šis grybas auga ne visuose Lietuvos regionuose.
D. Makavičius pasidalijo, kuriuose kraštuose galima aptikti avižėlių, o taip atskleidė, kurie kraštai jomis neapdovanoti:
„Avižėlės neauga visoje Lietuvoje. Jos auga Šiaurės Lietuvos regione, šiek tiek Šiaurės Vakarų, Šiaurės Rytų regione, gal kiek centrinėje dalyje, aplink Panevėžį ir Suvalkiją.
Tuo tarpu Dzūkijoje arba pajūrio smėlynų miškuose jų nerasime, žmonės jų nelabai pažįsta, nėra tradicijos jų rinkti.“
Avižėlių augimo vieta
Gamtininkas taip pat atskleidė, kad gegužė – avižėlių rinkimo piko metas. Anot jo, tie, kurie nori prisirinkti šviežių grybų, šiuo metu patraukia į miškus.
Pasiteiravus, kodėl jos taip masina grybautojus, D. Makavičius paaiškino, kad tikriausiai dėl to, jog lietuviams jau atsibodo konservuoti grybai.
„Pas daugumą dar yra likę pernykščių konservuotų grybų, bet visi nori šviežių. Manau, kad avižėlių rinkimas labiau įgauna tokią reikšmę.
Šis grybas turi specifinį, stiprų skonį, daugeliui tas skonis patinka. Kažkokių ypatingų medžiagų, apart skoninių savybių, jame nelabai yra. Prie gydomųjų grybų jų nelabai priskirtumėme, jie yra tiesiog valgytini, švieži pirmieji grybai“, – požiūriu dalijosi gamtininkas.
Pasiteiravus, kur ieškoti paprastųjų balteklių, G. Makavičius atskleidė, kad jos giliai miške neauga. Anot jo, reikėtų ieškoti miško pakraščiuose:
„Jos auga lapuočių miškuose, pakraščiuose, parkuose, krūmynuose, bet jų nereikia ieškoti giliai miške. Jos mėgsta pakraštinius miško sklypus, tad tie, kurie renka baltekles, giliai į mišką nebrenda.“
Kaip atpažinti avižėles?
Pasiteiravus, kaip galima atpažinti avižėles, gamtininkas turėjo keletą patarimų grybautojams. Anot jo, geriausia vykti rinkti avižėlių su patyrusiais grybų žinovais.
D. Makavičius pasakojo, kad šie grybai yra balti, tačiau kartais taip pat būna šviesiai gelsvos spalvos. Jų apačia yra kaip lakštelis.
„Jie auga tuntais, bet kas renka, juos pažįsta pagal kvapą, pagal formą. Tie, kas keliaus ieškoti šių grybų pirmą kartą, turėtų būti atsargesni, pasidomėti jais.
Bet kokiu atveju, naują grybų rūšį renkantis geriausia yra eiti kartu su tą grybų rūšį pažįstančiu grybautoju, žinovu, nes tada lengviau juos atpažinti, atskirti skiriamuosius bruožus.
Taip pat reiktų atsargiai elgtis su programėlėmis, kurios padeda atpažinti grybus, nes jos ne visuomet tiksliai nusako, kas tai per grybas, ir galima apsigauti“, – įspėjo jis.
Pašnekovas pridūrė, kad norintiems paragauti grybų, apžiūrėti juos, vertėtų pirmiausia įsigyti jų turguje, o tik vėliau patiems keliauti į miškus. Taip pat jis įspėjo atsargiai vartoti šį grybą, nes ne visiems jis gali tikti. Gamtininkas pasiūlė pirmą kartą jų tik padegustuoti.
„Jeigu norite paragauti avižėlių, tada galima jų nusipirkti ir patiems panagrinėti grybus, kad būtų lengviau kitą sykį vizualiai atpažinti, atskirti pagal kvapą.
Išvis, jeigu nesate valgę šios rūšies grybo, rekomenduotina didelio kiekio nevalgyti, nes kiekvienas grybas turi skirtingų medžiagų, gali būti mažiau toleruojamas. Geriau padegustuokite“, – patarė jis.
Avižėlių kainos stebina
Anksčiau naujienų portalas tv3.lt rašė, kad pirmosios avižėlės jau pasirodė miškuose. Panevėžietis Vytautas savo žinomose ir kruopščiai slepiamose vietose rado jų prieš kelias dienas. Kvepiantys baltutėliai grybai iškart patraukia ir smalsuolių dėmesį.
Vakar grybautojas už indelį, kuriame tetilpo apie pusę kilogramo avižėlių, prašė 5 eurų.
„Brangoka, bet kaip pirmos gal ir nieko. Todėl, kad pirmos. Pirmi grybai. – O šiaip norisi? – Labai. Labai skanios, mūsų vaikystės, mes jau žinom tuos grybus, pasaka“, – kalbėjo panevėžietė Vida.
Vytautas sakė pirmąsias avižėles prieš kelias dienas pardavė dar brangiau.
„Kilogramas 15 eurų, nu normaliai. Tie tiki taki kažkokie 17, 18. O čia 15. Miško grybas, nedideli, sveikučiai“, – teigė grybautojas.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!