• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigus kalendorinei žiemai ir oro temperatūros stulpeliams pakylant vis aukščiau jau ne vienas grybautojas nekantrauja pradėti grybų rinkimo sezoną. Dėl šios priežasties balandžio ir gegužės mėnesį pasirodantys briedžiukai tampa tikru hitu ir patraukia aistringus grybautojus į miškus.

Pasibaigus kalendorinei žiemai ir oro temperatūros stulpeliams pakylant vis aukščiau jau ne vienas grybautojas nekantrauja pradėti grybų rinkimo sezoną. Dėl šios priežasties balandžio ir gegužės mėnesį pasirodantys briedžiukai tampa tikru hitu ir patraukia aistringus grybautojus į miškus.

REKLAMA

Apie tai, kuo ypatingi briedžiukai ir kur reikėtų jų ieškoti, naujienų portalo tv3.lt skaitytojams papasakojo Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovė, vyriausioji mokslo darbuotoja, dr. Jurga Motiejūnaitė.

Ji trumpai pristatė briedžiukus atskleisdama, kuo šie skiriasi nuo rudens sezonu pasirodančių mėgstamų tautiečių grybų.

„Briedžiukai priklauso kitai grupei negu įprasti grybautojų renkami rudeniniai grybai, tokie kaip baravykai ar voveraitės. Kaip ir jiems giminingi bobausiai, briedžiukai priklauso aukšliagrybiams – jų dauginimosi organai, sporos, formuojasi kitaip negu baravykų ar voveraičių“, – aiškino specialistė.

Ji pasakojo, kad briedžiukų yra gana daug rūšių (Lietuvoje jų žinomos septynios), o daugiausiai šie grybai yra saprotrofai, jiems nereikia tiesioginio ryšio su medžiu.

Valgomieji ir nevalgomieji briedžiukai

Pasiteiravus dr. J. Motiejūnaitės, kaip yra suskirstomi briedžiukai, ji atskleidė, kad grybų rinkėjams yra svarbios dvi pagrindinės grupės: tie, kuriuos galima rinkti, ir tie, kurių negalima. Pasak pašnekovės, visų pirma svarbu aptarti valgomųjų briedžiukų grupes.

„Negalima rinkti tų briedžiukų, kurie įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą – tai puslaisvis briedžiukas. Nuo rūšių, kurias galima rinkti, jis skiriasi apačioje atsiknojusia, su kotu nesuaugusia kepurėle.

Tokią pačią atsiknojusią kepurėlę turi ir kiti pavasariniai grybai, pvz., aukšliavarpiai, panašūs į briedžiukus ir taip pat augantys pavasarį bei įrašyti į Raudonąją knygą“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Dr. J. Motiejūnaitė pasakojo, kad tinkamus rinkti maistui briedžiukus galima atpažinti iš to, kad jų kepurėlė nuo koto neatsiknojusi, suaugusi su kotu.

„Šių briedžiukų rūšių yra dvi grupės: turintys tamsiais, juosvai rusvas ir šviesias, gelsvai rusvas kepurėles. Jie kartais taip ir vadinami – šviesiųjų briedžiukų grupė, o kita – tamsiųjų briedžiukų grupė, mat rūšis grupėse atskirti gana sunku net ir specialistams“, – atskleidė specialistė.

REKLAMA

Kodėl briedžiukai populiarūs?

Pašnekovės pasiteiravus, kodėl lietuviai pavasarį vis plūsta į miškus ieškoti šių grybų, ji pasakojo, kad tikriausiai tai nulemia grybo pasirodymo laikas.

Dr. J. Motiejūnaitės teigimu, dauguma grybų yra renkami rudenį, o briedžiukai suteikia galimybę gardžiu skoniu pasimėgauti ir atradimo džiaugsmą patirti dar pavasarį.

„Briedžiukus žmonės renka, nes šie grybai yra pavasariniai, o kitų mėgstamų grybų prisirinkti negalima. Be to, yra pakankamai saugūs vartojimui, priešingai nei bobausiai“, – paaiškino ji.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus pašnekovės, ar briedžiukai pasižymi išskirtine nauda sveikatai, ji tiko, kad ne. Pasak dr. J. Motiejūnaitės, šie grybai turi tokią pačią naudą, kaip ir kiti.

Paklausta, kodėl tuomet lietuviai taip šlovina briedžiukus, specialistė pasakojo, kad galimai tai – reklamos įtaka:

„Šie grybai yra lygiai tokie patys, kaip ir kiti. Kad ir ką pasakotų reklamos, joks grybas nėra supermaistas, tai tėra būdas paįvairinti mitybą, kas visada yra naudinga, visi grybai turi kokių nors naudingų medžiagų, kiekviena rūšis gali turėti jų skirtingų ar skirtingus kiekius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš principo, jie niekuo nėra tokie jau ypatingi, tik tuo, kad pasirodo anksti, kai kitų grybų praktiškai nėra. Be to, tai daugiau pastarųjų metų mada, nes daugelyje Lietuvos regionų briedžiukai nebuvo tradiciškai renkami, ne visur jie ir auga.“

Kur galima rasti briedžiukų?

Įdomu ir tai, kad pasakodama apie briedžiukus pašnekovė paaiškino, kad jų galima rasti pačiose įvairiausiose vietose.

„Briedžiukai gali augti įvairiose vietose. Jie auga soduose, parkuose, lapuočių miškuose, bet ne spygliuočių miškuose, tuo labiau ne sodintose eglių ar pušų plantacijose.

REKLAMA

Jiems nėra reikalingos išskirtinės sąlygos augimui, tiesa, paprastai labiau mėgsta kalkingesnį dirvožemį. Šie grybai auga ant žemės, bet retai jų būna gausu“, – atskleidė pašnekovė.

Dar vienas briedžiukų ypatumas yra tas, kad grybautojai negali naudoti tų pačių strategijų ieškodami briedžiukų, kaip ir ieškodami rudenį augančių grybų.

Pasak specialistės, briedžiuko atradimas pavasarį yra sėkmės dalykas, nes jų atrasti pavyksta tikrai ne kiekvienam.

„Nėra, kad jie augtų masiškai, tad surasti briedžiukų – ne taip ir paprasta. Žmonės, kai gerais metais eina rinkti baravykų ar voveraičių, grįžta su pilnais krepšiais, o briedžiukai pas mus dažniausiai sėkmės dalykas“, – atkreipė dėmesį ji.

REKLAMA

Įspėjo nesumaišyti su kitomis rūšimis

Nors pavasarį auga ne tiek ir daug grybų rūšių, vis tik dr. J. Motiejūnaitė įspėjo visus briedžiukų paieškos procese nesumaišyti jų su kitais grybais.

Anot jos, lietuviai dažniausiai klysta sumaišydami briedžiukus su štai šiomis pavasarinių grybų rūšimis:

„Briedžiukai yra nepavojingi naudoti, jeigu nėra supainiojami su bobausiais, aukšliavarpiais ar kitais grybais. Daugelis žmonių juos painioja su kitomis rūšimis.“

Pasiteiravus, kas gali nutikti vietoje briedžiukų išsikepus kitų rūšių grybų, specialistė paaiškino, kad gresia apsinuodijimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar toks apsinuodijimas gali būti mirtinas, ji atskleidė, kad viskas priklauso nuo kelių sąlygų:

„Visi briedžiukai, kurių kepurėlė atsiknojusi, jų rinkti negalima. Ne tik dėl to, kad jie yra Raudonojoje knygoje, bet ir dėl to, kad dalis tų labai panašių grybų, tokių kaip aukšliavarpiai, yra šiek tiek nuodingi. Tad tokių grybų geriau į krepšį nedėti.

Smarkiai nuo jų nenusinuodysite, bet jeigu turite jautresnį skrandį, kepenis, suvalgėte didesnį kiekį tokių grybų, tikrai pajusite apsinuodijimo simptomus.

Blogiau bus supainiojus briedžiukus su bobausiais, kurių labai rūpestingai neapdorojus, o tiesiog pakepus ant keptuvės, galima labai rimtai apsinuodyti. Net ir briedžiukus būtina termiškai apdoroti, žalių vartoti kokiose salotose nerekomenduojama.“

REKLAMA
as baigiu isprotet del reklamu,jau jokio saiko,gruda per prievarta tuos visus 7 bet casino
tai čia visi dėl visko išprotėję
Bepročiai miškuose. Pamatysit, bėkit, nes ten tv3 žiurnaliukai klaidžioja kažkuo šeriami...
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų