„Nepykite, aš tikrai esu ne tik skeptiškas, bet netikiu dėl to, kad esu ragavęs visur ir niekas nesugeba skaniai daryti veganiškų desertų“, – sakys Gian Luca, tačiau ar neteks šių žodžių atsiimti?
Jis lankysis pas Kazlų Rūdoje įsikūrusią Irmą, kurią, ko gero, galima tituluoti veganiškų desertų karaliene. Ne vieną nustebins, kad I. Trečiokienė daug metų dirbo ekonomiste, tačiau metusi darbą pradėjo keliauti ir dirbti gide, o galiausiai – ir gaminti veganiškus desertus.
„Aš niekada nebuvau konditerė, iki šiol nemoku paprasto biskvito iškepti“, – juoksis Irma ir paklausta, kodėl ėmėsi būtent veganiškų desertų, pridurs: „Mano dukra mažai ką valgo, mes patys kažkuriuo metu nevalgėme mėsos, mažinome pieno produktus – tai viena pusė. Kita pusė yra verslo pusė, nes tiesiog nėra pasirinkimo.“
Virtuvėje – tradicinio ir veganiško tiramisu kova
Ji neslėps – teko daug mokytis, ieškoti atsakymų į visus kylančius klausimus ir įvaldyti tokių saldumynų meną: „Pradėjau labai, labai stipriai gilintis pati, ieškoti kitų mokytojų, ieškoti receptų, ieškoti, kodėl. Pavyzdžiui, kodėl reikia penkių ar šešių tirštiklių, kodėl negali būti vienas. Kai išsiaiškini jų savybes, kai žinai, kas su kuo ir kodėl, tada pradeda po truputį gautis.“
Gian Luca ir Irma vienbalsiai sutars – gaminti įprastus desertus daug lengviau nei veganiškus. Laidos viešnia atskleis, kad macarons sausainių receptą tobulino kone metus, kad išgautų norimą konsistenciją. Ji ne tik nenaudoja gyvulinės kilmės produktų – Irmos saldumynuose nerasite ir gliuteno, be to, juose mažiau cukraus.
„Veganiška tai nereiškia sveika, nes yra labai, labai daug nesveikų veganiškų desertų, bet stengiuosi mažinti cukrų, naudoju nerafinuotą – nežinau, kiek jis sveikesnis ar kažkuo geresnis“, - kalbės I. Trečiokienė.
Žodis apie Irmos gaminamus desertus paplito plačiai, teko ūkiniame pastate įrenginėti specialią vietą jų gamybai – už tai ji dėkinga vyrui, tačiau juoksis, kad norint pagaminti visiems, reikėtų fabriko, todėl ėmėsi veganiškų saldumynų gamybos subtilybių mokytis ir kitus, rengti kursus savo ūkyje ir Vilniuje.
„Žmonės manęs ieško, žmonės manęs nori, aš vežu, siunčiu, darau labai daug dalykų, bet prieš gerą pusmetį truputį pakeičiau kryptį ir pradėjau mokyti kitus, nes aš negaliu pagaminti visai Lietuvai. <...>
Aš pradėjau mokyti kitus, kad jie galėtų gaminti kitiems. Man dabar yra labai smagu, kai jau galiu rekomenduoti, pavyzdžiui, Vilniuje kas gali pagaminti ir aš esu tikra, kad pagamins taip pat gerai, kaip aš“, – sakys laidos viešnia.
Gian Luca laidoje neslėps, kad yra ragavęs daugybę veganiškų desertų, tačiau nė vieni jų nesužavėjo ir juos vertina skeptiškai, tačiau viskas pasikeis, kai paragaus Irmos saldumynų ir kitų jų ūkyje gaminamų gardumynų. Sunku net suskaičiuoti, kiek kartų laidoje nuskambės žodis „skanu“!
Išragavus įvairiausius desertus Gian Luca su Irma persikels į virtuvę, kur užvirs tikra tiramisu kova – Gian Luca gamins tradicinį itališką tiramisu desertą, Irma – veganišką šio deserto versiją.
O jei patys norite pasigaminti tikrą itališką burnoje tirpstantį tiramisu, virtuvės šefas parodė, kaip tai padaryti.
Penkis kiaušinių trynius išsukite su dviem pilnais šaukštais cukraus, kol pabals. Įmaišykite 250 gramų maskarponės. Tuomet atskirai išplakite penkis kiaušinių baltymus iki standumo ir įmaišykite į maskarponės ir kiaušinių trynių masę.
Pradėkite formuoti tiramisu: dėkite kremo, espreso kavoje trumpai pamirkykite damų pirštelių sausainius, klokite ant kremo, vėl pagardinkite kremu ir pabarstykite kakava. Taip sluoksniuokite ir toliau, o užbaikite kremo ir kakavos sluoksniu.
Gian Lucos Demarco ir Irmos tiramisu kovą žiūrėkite jau šį sekmadienį laidoje „La maistas“, 9.00 val. per TV3!