Taip pat nepamirškime prisirinkti gudobelių uogų, vadinamųjų vilkobelių, kaulauogių,kurių gydomąsias savybes vertino dar senovės graikai, Europos tautos ir Amerikos indėnai. Gudobelių uogų užpiltinės savo vaistinėlėse turėdavo ir mūsų močiutės – ją vartodavo „nuo širdies“.
Gydomųjų savybių turi gudobelių lapai ir žiedai, kurie renkami pavasarį, tačiau daugiausia jų prikaupia raudoni gudobelių „obuoliukai“ – dabar pas laikas juos rinkti. Patogiausia, jei gudobelės krūmelis auga jūsų sodo ar kiemo pakraštyje. Tada kasdien galite suvalgyti po saują saldokų, miltingų uogų. Vertėtų jų prisirinkti žiemai:gerai išdžiovintas uogas suberti į popierinius ar medžiaginius maišelius ir laikyti sausoje patalpoje.
Įrodyta, kad gudobelėse esantys flavonoidai bei organinės rūgštys reguliuoja širdies ritmą, plečia širdies ir galvos smegenų kraujagysles, todėl širdies raumuo ir galvos smegenų neuronai geriau aprūpinami deguonimi. Gudobelės nežymiai mažina arterinį kraujo spaudimą, padeda nuimti nervinę įtampą, gerina virškinimą, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
Gudobeles ilgesnį laiką reikėtų vartoti vyresnio amžiaus žmonėms, nes jos lėtina širdies ir kraujagyslių senėjimą, turi antioksidacinių savybių, saugo nuo infarkto bei insulto.
Vaistinėse parduodami „Širdies lašai“, į kurių sudėtį įeina gudobelės, valerijono ir sukatžolės tinktūra (džiovintų vaistažolių spiritinė ištrauka santykiu 1:10), gudobelių ekstraktas (koncentruota spiritinė džiovintų uogų ištrauka santykiu 1:1). Tai tradiciniai, nuo seno žinomi augaliniai vaistai, vartojami širdies ir kraujagyslių funkcijoms gerinti.
Šių augalinių vaistų nesunku pasigaminti ir namų sąlygomis. Pusę 0,5 l stiklainio džiovintų uogų iki viršaus užpilkite 40 laipsnių degtine. Stiklain įbūtina sandariai užsukti dangteliui rmažiausiai savaitę laikyti tamsioje patalpoje, kurioje pastovi kambario temperatūra, retkarčiais suplakti. Po to ištrauką reikia nupilti ir laikyti tamsiame butelyje. Ji tinkama vartoti ištisus metus.
Sveiki žmonės tokius naminius vaistus gali vartoti profilaktiškai po 20 lašų per dieną. Sergantiems stenokardija, širdies aritmija, ateroskleroze, kenčiantiems nuo migrenos ar nemigos šią dozę reikėtų didinti – vartoti po 30 lašų tris kartus per dieną.
Nesudėtinga pasigaminti gudobelės vaisių užpilą ir gerti jį kaip arbatą. Užpilą galima gaminti šaltuoju arba karštuoju būdu. Du šaukštus džiovintų uogų iš vakaro reikia užpilti 0,5 l virinto kambario temperatūros vandens ir palaikyti per naktį, o ryte nupilti skystį ir jį išgerti.Neišmeskite išmirkusių gudobelių uogų – jas keletą minučių pavirinę turėsite karštos arbatos. Jei gudobelės uogas supilsite į termosą ir užpylę verdančiu vandeniu paliksite keletui valandų, arbatos net nereikės virti. Džiovintas gudobeles paskrudinus ir sumalus kavamale, galima mėgautis gudobelių kava.
Gudobelės preparatai nėra toksiški. Jie neturi pašalinio poveikio, todėl galima vartoti ilgą laiką. Tiesa, jų patartina vengti žmonėms, kurie yra alergiški žemuogėms ir braškėms, nes šie gudobelės priklauso tai pačiai erškėtinių šeimai.
Parengė Valda Dagilė