Blogai valdomas diabetas gali atverti kelią kelioms kitoms širdies ir kraujagyslių komplikacijoms, tokioms kaip širdies smūgis.
Naujausios išvados parodė, kad psichikos pablogėjimas taip pat gali būti susijęs su šia liga. Tikėtina, kad taip yra dėl to, kad sergant diabetu, tam tikros smegenų dalys greitai susitraukia. Tačiau, laimei, sveikas gyvenimo būdas gali visiškai užkirsti kelią ligos atsiradimui.
Alkoholis kenkia kepenims
Yra įrodymų, kad alkoholis veikia kepenis, reguliuojančias cukraus kiekį kraujyje. „Mayo Clinic“ paaiškina:
„Per daug alkoholio gali sukelti lėtinį kasos uždegimą, kuris pablogina jos gebėjimą išskirti insuliną ir gali sukelti diabetą“.
Tačiau yra prieštaringų įrodymų apie ryšį tarp diabeto ir alkoholio vartojimo. Nors pagal kai kuriuos įrodymus saikingas alkoholio kiekis gali sumažinti šios būklės riziką, tačiau žmonėms, kurie jo vartoja per daug, rizika susirgti diabetu stipriai padidėja.
Tinklalapyje „Drink Aware“ aiškinama: „Alkoholis kiekvieną kartą jį vartojant daro įtaką cukraus kiekiui kraujyje, o tai reiškia, kad net ir retkarčiais alkoholį vartojantys asmenys taip pat gali turėti neigiamų pasekmių“.
Įdomu tai, kad nors saikingas alkoholio vartojimas yra susijęs su cukraus kiekio kraujyje padidėjimu, per didelis alkoholio kiekis turi mažinantį poveikį.
Kartais dėl to cukraus kiekis kraujyje gali sumažėti iki itin pavojingo lygio, ypač žmonėms, sergantiems 1 tipo cukriniu diabetu, teigia WebMD.
Atsisakykite šių gėrimų
Tačiau tam tikros alkoholio rūšys, pavyzdžiui, alus ir saldus vynas, turi angliavandenių, kurie gali padidinti cukraus kiekį kraujyje.
„Health body Diabetes“ paaiškina: „Kai kuriuose gėrimuose, pavyzdžiui, aluje, elyje ir sidre, yra angliavandenių, todėl iš pradžių padidėja cukraus kiekis kraujyje.
Spiritiniai gėrimai, sausi vynai ir putojantis vynas tokiu poveikiu nepasižymi, todėl sveikiau būtų rinktis būtent minėtuosius gėrimus, jei nerimaujate dėl angliavandenių alkoholyje“.
Ilgalaikis gėrimas daro pastebimą poveikį cukraus kiekiui kraujyje. Laikui bėgant insulino sekrecija palaipsniui mažėja, cukraus kiekis kraujyje neabejotinai didėja.
Štai kodėl per didelis gėrimas taip pat gali sustiprinti su diabetu susijusias komplikacijas žmonėms, sergantiems šia liga. Šios problemos kyla, kai geriant kraujyje ima kauptis rūgštys.
Galutinė to pasekmė – pablogėję riebalų apykaitos sutrikimai, nervų pažeidimai ir akių ligos. Siekiant išvengti diabeto ir kitų su diabetu susijusių komplikacijų, jei įmanoma, reikėtų vengti maisto produktų, turinčių aukštą glikemijos indeksą.
„Saikingas alkoholio vartojimas apibrėžiamas kaip vienas gėrimas per dieną visų amžiaus grupių moterims ir vyresniems nei 65 metų vyrams ir iki dviejų gėrimų per dieną 65 metų ir jaunesniems vyrams“, – teigia „Mayo Clinic“.