Dainininkė Cyndi Lauper atskleidė, kad dėl „supermaisto“ dietos susidūrė su sveikatos problemomis, rašoma express.co.uk.
Kasdien valgė špinatus
Kultinė „True Colours“ dainininkė, kalbėdama laidoje „Table Manners Podcast“, atskleidė, kad po didelį kiekį špinatų turinčios dietos propagavimo ji kovojo su inkstų akmenlige, kuri, kaip ji apibūdino, ją „pražudė“.
Nors špinatai garsėja savo maistinėmis savybėmis, 71 metų muzikos legenda, kurios albumų parduota apie 50 milijonų, prisipažino, kad jie jai sukėlė didžiules kančias.
Ji pasakojo: „Bandžiau būti vegane, ėmiausi daugiausia valgyti vieną dalyką – špinatus. Galiausiai man atsirado akmenų inkstuose.“
Tinklalaidės vedėjas Lennie Ware'as nustebęs paklausė: „Nuo špinatų susidaro inkstų akmenys? “, į ką Cyndi atsakė: „Taip, juose yra cheminių medžiagų ir jei valgysite per daug špinatų, tai jums gali išsivystyti inkstų akmenys.“
Pakomentavo gydytojas
Dr. Ivanas Porteris iš Mayo klinikos paaiškino, kodėl taip gali nutikti, ir pažymėjo, kad daug oksalatų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, špinatus ir rabarbarus, reikėtų vartoti saikingai.
Ekspertas perspėjo, kad žalumynų valgymas gali tiek padėti, tiek pakenkti, kai kalbama apie inkstų akmenligę. Jis pasakojo, kad lapinių žalumynų, pavyzdžiui, špinatų, derinimas su kalciu, pavyzdžiui, sūriu, gali būti naudingas:
„Daug lapinių žalumynų, kurie iš tikrųjų yra naudingi, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai ir akmenų susidarymui. Vienas iš būdų su jais kovoti – kartu su daug oksalatų turinčiu maistu vartoti šiek tiek kalcio. Taigi, sūris ant špinatų gali būti gera idėja“, – teigė specialistas.
Jis pabrėžė, kad nors špinatuose gausu oksalatų, dėl kurių jautriems asmenims gali susidaryti akmenys, jų nauda sveikatai yra pernelyg didelė, kad ją būtų galima ignoruoti.
Jame gausu gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas K, liuteinas ir foliatai, taip pat daugybė augalinių flavonoidų, kurie maitina smegenis.
Be to, skaiduliniai žalumynai, kuriuose gausu kraujospūdį reguliuojančių nitratų, yra širdies sveikatos puoselėtojai – tai įrodo novatoriškas 23 metus trukęs Edith Cowan universiteto (Vakarų Australija) tyrimas.
Europos epidemiologijos žurnale (European Journal of Epidemiology) paskelbtame tyrime įrodytas tiesioginis ryšys tarp reguliaraus lapinių žalumynų vartojimo ir gerokai sumažėjusios hipertenzijos bei širdies ligų tikimybės – rizika susirgti šia liga sumažėjo net 26 proc.
Špinatų nauda
Gydytoja dietologė dr. Linia Patel pabrėžė špinatuose ir kituose žalumynuose esančio kalio svarbą.
„Špinatai ir lapiniai žalumynai taip pat yra kalio šaltinis, – teigia ji. – Kad poveikis būtų stipriausias, valgykite įvairius žalumynus, įskaitant špinatus, lapinius kopūstus ir kitus žalumynus.“
Kalbant apie mitybą, mitybos ekspertas Timas Spectoras ragina žmones įtraukti šias daržoves į kasdienį maisto racioną.
Ji atkreipia dėmesį, kad šių daržovių užšaldymas padeda išsaugoti vitaminą C, todėl šaldyti špinatai turėtų tapti ingredientu, kuriuo ilgainiui lengvai pagerinsite įvairius patiekalus.
Ji teigė: „Jūs, kaip ir aš, tikriausiai visada manėte, kad šviežias maistas visada yra geriausias pasirinkimas. Nebūkite snobais, kai kalbama apie šaldytus maisto produktus ar konservuotus produktus, kurie dažnai gali išgelbėti gyvybę.
Pavyzdys – šaldyti špinatai, o iš tikrųjų dėl šaldymo proceso ir supakavimo būdo tos maistinės medžiagos špinatuose puikiai išsaugomos, todėl pirkdami šaldyt produktą nieko neprarandate.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!