• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kalbama apie sveikesnį maistą, daugelis stengiasi valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Kasdien rekomenduojama suvalgyti bent penkias porcijas, kad gautume reikiamą kiekį maistinių medžiagų. Tačiau, pasak vieno eksperto, kai kuriuos maisto produktus dar naudingiau valgyti ne šviežius, o konservuotus ar šaldytus, o pomidorus jis vadina dovana širdžiai.

Kai kalbama apie sveikesnį maistą, daugelis stengiasi valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Kasdien rekomenduojama suvalgyti bent penkias porcijas, kad gautume reikiamą kiekį maistinių medžiagų. Tačiau, pasak vieno eksperto, kai kuriuos maisto produktus dar naudingiau valgyti ne šviežius, o konservuotus ar šaldytus, o pomidorus jis vadina dovana širdžiai.

REKLAMA

Timas Spectoras, Londono karališkojo koledžo epidemiologas ir profesorius, atskleidė, kokie populiariausi maisto produktai suteiks jums daugiausia vitaminų ir mineralų, rašo express.co.uk.

Pomidorai naudingi širdžiai

„Visada maniau, kad šviežias – reiškia geresnis, bet supratau, kad iš tikrųjų taip nėra, – „Instagram“ tinkle sakė jis savo daugiau nei 580 000 sekėjų būriui. – Šaldymas ir konservavimas yra ne tik pigesnis, patogesnis ir mažina atliekų kiekį, bet kai kuriais atvejais gali būti ir sveikesnis.“

Vienas iš tokių pavyzdžių – populiari daržovė, kuri gali padėti apsisaugoti nuo žudančių ligų, tokių kaip insultas, širdies ligos ir vėžys. Tai – konservuoti pomidorai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak T. Spectoro, pomidorai yra pagrindinis likopeno  – karotino, kuris siejamas su insulto, širdies ligų ir vėžio rizikos mažinimu – šaltinis.

REKLAMA

Įdomu tai, kad konservuotuose pomidoruose yra daugiau likopeno nei šviežiuose. T. Spectoras rėmėsi moksline apžvalga, paskelbta 2018 m. žurnale „Prostate Cancer and Prostatic Diseases“.

Tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 260 000 dalyvių, išvadose teigiama, kad didesnis bendras pomidorų suvartojimas susijęs su mažesne prostatos vėžio rizika.

Mokslininkai teigė, kad šis ryšys buvo siejamas būtent su termiškai apdorotų pomidorų patiekalais bei padažais. Tačiau nė viena iš šių sąsajų nebuvo nustatyta su žaliais pomidorais.

REKLAMA
REKLAMA

Kito 2019 m. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad didelis suvartojamo arba didelės koncentracijos likopeno kiekis sūryje yra susijęs su reikšmingu insulto (26 proc.), mirtingumo (37 proc.) ir širdies bei kraujagyslių ligų (14 proc.) rizikos sumažėjimu.

O 2022 m. paskelbtoje naujesnėje sisteminėje apžvalgoje išanalizuoti 72 su žmonėmis ir gyvūnais atlikti likopeno tyrimai. 70 proc. tyrimų patvirtino įvairias priešvėžines likopeno savybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo „Instagram“ įraše T. Spectoras sekėjams sakė, kad iš aukšto žiūrėti į konservuotų pomidorų bei kitų šaldytų maisto produktų teikiamą naudą nereikėtų. Jis teigė, kad šaldyti žirniai iš tikrųjų išlaiko daugiau vitamino C nei švieži.

T. Spectoras taip pat patarė valgyti šaldytus špinatus, nes jie gali padėti pasisavinti daugiau geležies nei švieži.

„Taigi, jei ieškote būdų, kaip palaikyti savo sveikatą, konservuotas ir šaldytas maistas jums tikrai gali padėti“, – pridūrė jis.

mažai kas perka tuos konservuotus pripuvusius pamidorus, agurkus ,didžiųjų šeryklų makleriai užsako straipsnius kad runkeliai išpirktų.
Visada buvo rašoma ,kad atsivalgykit savų pomidorų vasarą ,sezono metu,nes žiemą priveža visokio šlamšto ,o čia dabar visiškai atvirkščiai ...
kartus per dieną ėdant tokį shūdą, užlinksi dar greičiau
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų