Dažnai nesuvokiame, kad geriausi patiekalai yra tie, kuriuose puikūs ingredientai derinami su paprastu gaminamu. „Anksčiau, norėdama nustebinti šeimą ar draugus, dažnai bandydavau gaminti prašmatnius patiekalus su gausybę ingredientų. Tačiau viskas baigdavosi chaosu tiek galvoje, tiek ir lėkštėje. Po tokių išbandymų nusivildavau savo kulinariniais sugebėjimais“, – atvirai pasakoja Daiva.
Visgi viskas pasikeitė tuomet, kai moteris ėmė gaminti kartu su Gediminu. Būtent jis išmokė Daivą vertingiausios pamokos – kad paprasta taip pat gali būti skanu.
Savo ruožtu Gediminas juokiasi, kad ir jis savo karjeros pradžioje elgėsi analogiškai: „Gamindamas į vieną patiekalą sudėdavau begalę ingredientų bei prieskonių, todėl galiausiai visi jie tapdavo panašaus skonio“.
Ne paslaptis, kad maisto gaminimu mėgaujasi tikrai ne visi, tačiau laidos vedėjai sieks tą pakeisti. Būtent todėl naujajame sezone žiūrovai išgirs, kaip praleidžiant kuo įmanoma mažiau laiko virtuvėje ir „apeinant“ kulinarinius iššūkius, mėgautis tiek procesu, tiek gardžiais patiekalais.
„Šį sezoną mes gaminsime viską – nuo nenuobodžių pusryčių iki ištaigingos vakarienės, nuo greitai pagaminamų užkandžių iki skaniausių desertų. O svarbiausia, kad visa tai darysime nesudėtingai ir suprantamai kiekvienam“, – šeštadienio laidų nepraleisti kviečia G. Endriukaitis.
Jau pirmojoje laidoje žiūrovai bus supažindinti su dviem piršus apsilaižyti priversiančiais patiekalais. Traškus užkandis su rikotos ir fetos sūriais taps nepakeičiamas užsukus svečiams, o gruzdinti gnocchi su rikotos padažu kiekvieną sušildys vėsesniais rudens vakarais.
Traškus užkandis su rikota ir feta
Įdarui jums reikės:
500 g rikotos sūrio;
100 g fetos sūrio;
žiupsnelio druskos (pagal skonį);
žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų;
0,5 vnt. citrinos žievelės;
keleto lapelių šviežios mėtos.
Taip pat reikės:
400 g kataifi tešlos;
2-3 valg. š. Yuzu aliejaus;
šiek tiek aliejaus kepimo indui aptepti;
šiek tiek šviežio medaus (saldžiam variantui).
Prieš pradėdami gaminti, išimkite kataifi tešlą iš šaldytuvo, kad ji kambario temperatūroje atšiltų bent 15-20 minučių. Jei tešlą išimsite iš pakuotės, uždenkite ją šlapiu virtuviniu rankšluosčiu, kad neapdžiūtų.
Pradėkite ruošti įdarą. Į dubenį sudėkite rikotos bei fetos sūrius ir šakutės pagalba viską gerai pertrinkite iki vientisos masės. Įberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos (jei trūksta) ir įtarkuokite citrinos žievelę. Mėtos lapelius susmulkinkite ir taip pat suberkite į sūrių masę. Viską gerai išmaišykite.
Paruoškite tešlą. Išlankstykite kataifi tešlą, apšlakstykite ją Yuzu aliejumi ir atsargiai, lengvais purenimo judesiais gerai paskirstykite aliejų, kad visa tešla tolygiai juo pasidengtų.
Suformuokite pyragėlius. Kataifi tešlą suskirstykite pailgomis, maždaug 5 cm pločio siūlų juostelėmis ir ant kiekvienos iš jų dėkite po 40-50 g paruošto įdaro. Įdarą dėkite ant tešlos juostelės pradžios ir atsargiais judesiais, neperspaudžiant suvyniokite. Vyniojant prilaikykite šonus, kad įdaras neišslystų.
Kepimo indą aptepkite aliejumi ir glaustai sudėkite suvyniotus pyragėlius. Taip paruoštą užkandį dėkite į iki 170 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su ventiliatoriaus funkcija ir kepkite maždaug 40 minučių, kol pyragėliai gražiai apskrus.
Dar šiltus iškepusius pyragėlius aplaistykite šviežiu medumi ir skanaukite. Skanaus!
„Gardu gardu“ – šeštadieniais, 10.30 val. per TV3!