Naujienų portalui tv3.lt 16-metė Estela Stumbraitė papasakojo apie tradicijas, kulinariją bei pasidalijo receptais, kurie sužavės daugelį.
Šeimos tradicijos bei kulinarija
Estela pasakojo, kad šiemet per Kūčias jos laukia nelengva užduotis – paruošti 12 patiekalų: „Valgysime kūčiukus, įvairias mišraines, silkę, gersime kisielių. Kalėdų dieną šeimą planuoju nustebinti jautienos Velingtonu, kurį išmokau pagaminti Gordono Ramzio Akademijos kursuose. Kalbant apie saldžius patiekalus, kiekvienais metais stengiuosi paruošti vis kažką naujo bei įdomaus. Jau turiu idėjų, kurias bandysiu greit įgyvendinti.“
Paklausta, kokios būtų jų šeimos tradicijos, Estela atskleidė, kad be vieno patiekalo šventės neapsieina. „Antrąją Kalėdų dieną paminėsime valgydami jau mūsų šeimoje tapusia tradicija – kepta antimi su kriaušėmis“, – šyptelėjo ji.
Tęsdama pasakojimą apie maisto gaminimą, pašnekovė teigė, kad būtent ji dažniausiai sukasi virtuvėje: „Be kūrybos virtuvėje neapsieiname nė vienas iš mūsų šeimos, bet kadangi man labai patinka gaminti virtuvėje, todėl bene dažniausiai sukuosi aš, nes vis išbandau naujus receptus ir stengiuosi kažką atrasti, tačiau mano tėčiui irgi labai patinka ruošti maistą, tad kartais mėgstame savaitgaliais kartu pagaminti kokį nors įdomų patiekalą.“
Tiesa, daugeliui žmonių gaminimas per šventes gali tapti tikru galvos skausmu, tačiau Estela turi patarimų, kaip išvengti viso chaoso.
„Negalėčiau išskirti kažkokių nepataisomų klaidų, nes maisto gaminimas yra kūryba, tai menas ir į tai nereikėtų žvelgti kaip į taisyklių kupiną ir griežtą užsiėmimą, tačiau kas galėtų praversti – laiko gaminimui susiplanavimas, kad atėjus Kalėdoms, visą dieną nepraleistumėte virtuvėje, o leistumėte laiką su šeima. Patarčiau kai kuriuos įmanomus patiekalus pasiruošti dieną prieš, kad šventės metu liktų tik greitas užbaigimas. Pavyzdžiui jautienos Velingtoną galima pagaminti iš vakaro ir palikti gerai suvyniotą šaldytuve, o kitą dieną liktų tik iškepti ir mėgautis“, – patarimais dalijosi mergina.
Dalijasi receptais
„Šį kartą norėčiau pasidalinti dviem receptais, kurie tiesiog kvepia Kalėdomis. Vienu pagrindiniu patiekalu ir vienu nesunkiai paruošiamu, tačiau neabejotinai svečius žavinčiu desertu“, – sakė pašnekovė ir pasidalijo receptais.
Jautienos išpjova su rozmarinais ir spanguolių padažu
Jautienai reikės:
Apie 1 kg jautienos išpjovos
Druskos, pipirų
Šaukšto smulkintų šviežių čiobrelių
2 šaukštų šviežio smulkinto rozmarino
4 smulkintų česnako skiltelių
Šlakelio alyvuogių aliejaus
Spanguolių padažui reikės:
1 puodelio šviežių arba šaldytų spanguolių
1/2 didelio apelsino sulčių
1 šaukšto acto
1 šaukšto smulkinto šviežio rozmarino
1/4 puodelio skysto medaus
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
1. Jautienos išpjovą nuplaukite ir nusausinkite.
2. Druską, pipirus, čiobrelius, rozmariną česnaką ir aliejų sumaišykite ir gerai įtrinkite mišiniu jautieną. Dėkite mėsą į kepimo indą.
3. Kepkite jautieną iki 160*C įkaitintoje orkaitėje iki 1 valandos, kepimo laikas labai priklauso nuo išpjovos dydžio, bet geriausiai sužinosite ar jau traukti iš orkaitės, kuomet į mėsą įkišę termometrą jis rodys apie 60*C (vidutinio iškepimo temperatūra).
4. Kol jautiena kepa paruoškite padažą: visus padažui skirtus ingridientus sumaišykite ir dėkite į puodą, kaitinkite kol sutirštės.
5. Kai mėsa iškepa, leiskite šiek tiek „pailsėti“, kad tik prapjovus neištekėtų visos sultys ir tada patiekite su padažu bei mėgstamomis daržovėmis ar kitu garnyru.
Kalėdų eglutės įkvėpta Pavlova
Pavlovai reikės:
10 kiaušinių baltymų
420 g cukraus
2 šaukštelių kukurūzų krakmolo
2 šaukštelių acto
Papuošimui reikės:
Mėgstamų uogų
500 ml grietinėlės
Gaminimo eiga:
1.Kiaušinių baltymus pradėkite plakti elektriniu plaktuvu ir pamažu didinkite plakimo greitį, kol iš baltymų pasidarys putos. Tada po šaukštą įplakite cukrų, kol gausite standžią masę.
2.Įmaišius cukrų, į baltymų masę pilkite actą bei kukurūzų krakmolą. Paplakite dar kelias minutes. Baltymai turėtų būti standūs ir blizgūs.
3.Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jos formuokite kelis skirtingo dydžio apvalius morengus (juos vėliau sluoksniuosite su grietinėle ir „statysite eglutę“) dėkite kepti į iki 120 laipsnių įkaitintą orkaitę 25 minutėms.
Tada temperatūrą sumažinkite iki 100 laipsnių ir kepkite dar dvi valandas. Pavlovai iškepus praverkite orkaitės dureles ir leiskite morengui visiškai atšalti.
4.Grietinėlę išplakite iki standumo ir ja pertipinėkite morengus, Pavlovą papuoškite uogomis ir patiekite.