Įvairūs restoranai Lietuvoje siūlo meniu Kūčių ar Kalėdų stalui. Dažniausiai tai būna tradiciniai patiekalai iš žuvies, įvairios mišrainė, kūčiukai. Tačiau kai kurios maitinimo įstaigos į tradicijas žiūri ne taip griežtai ir nepasninkaujantiems gali pagaminti 3 skirtingus mėsos patiekalus.
Vieni restoranai siūlo atvežti maistą į namus, iš kitų maistą tenka pasiimti patiems. Dalis kavinių karšto maisto nesiūlo, o tos, kurios siūlo, prideda ir instrukcijas, kaip maistą reikėtų pasišildyti.
Pašnekovai nesliapė, kad šios paslaugos kainos šiemet, palyginti su pernai, brango apie 20 proc. Kai kur komplektas žmogui kainuoja 20–30 eurų, kitur 4 asmenims atsieina 119 eurų, o vidutiniškai – apie 300 eurų.
Norinčius dar suspėti gauti paruoštą šventinę vakarienę, kavinės skatina paskubėti, nes užsakymų limitas kartais būna pasiektas dar iki gruodžio vidurio.
Šventiniams patiekalams teks išleisti 20 proc. daugiau
Restorano „Valgomasis“ vadovė Agnė Alenovič prisimena, kad pirmuosius užsakymus Kūčioms klientams pagamino dar 2014 m.
O viskas prasidėjo tuo, kad viena šeima paklausė, ar restoranas galėtų paruošti ką nors Kūčių stalui ir Kalėdoms: „Paruošėme jiems pasiūlymą ir jis tiko. Papasakojome draugams, kad ruošime tokį užsakymą, ir jie taip pat užsakė. Taip ir gimė idėja kitais metais siūlyti Kūčių patiekalus į namus.“
A. Alenovič įvardijo, kad šiuo metu Kūčioms siūlo įvairias užtepėles, žuvies patiekalus, salotas ir karštų patiekalų paruoštukus Kalėdiniams pietums.
Ji nurodė, kad per 8 metus daug patiekalų „išsigrynino“: „Pamatėme, kas yra populiariausia – kiekvienais metais laimi skumbrės kapotinis. Tačiau kartais įdedame ir ką nors naujo, nes ir patys atrandame naujus patiekalus. Į meniu įdėjome tai, ką patys mėgstame, ką esame išdirbę ir kas yra skaniausia.“
Pašnekovė nurodė, kad klientai, netoleruojantys tam tikrų produktų, visuomet pasiteirauja dėl galimų alergenų patiekaluose. Pavyzdžiui, kartais klientai prašo nedėti svogūnų ir toks noras būna išpildomas.
Anot jos, dar neteko sulaukti prašymo dėl papildomų ingredientų – įprastai žmonės pasitiki jau paruoštais receptais.
Restorano atstovė skaičiuoja, kad sudarius komplektą iš šių siūlomų patiekalų, vidutiniškai išeitų apie 20–30 eurų vienam asmeniui, priklausomai nuo pasirinkimų. Tačiau ji priduria, kad galima išleisti ir žymiai mažiau, jei dalį patiekalų žmonės pasigamins patys.
A. Alenovič neslepia, kad dėl susiklosčiusios ekonominės padėties ir pakilusių produktų kainų, teko 20 proc. pakelti ir savąsias.
Kai kurie užsisako dar lapkričio pradžioje
„Valgomasis“ vadovė papasakojo, kad nuo 2020 m. nustojo gaminti rinkinius, tad sunku atsekti, kiek žmonių užsisako maistą Kūčioms ar Kalėdoms.
Ji nurodė, kad 2019 m. restoranas šventiniam laikotarpiui pagamino maisto 214 žmonių: „Tai tikrai yra daug mūsų dydžio virtuvei. Įprastai užsako Vilniaus gyventojai, bet yra kas veža maistą į miestus, iš kurių yra kilę.“
Pašnekovė įvardijo, kad per 2020 m. pandemiją buvo pasiektas maksimalus užsakymų kiekis, taigi teko žymiai anksčiau sustabdyti užsakymų priėmimą. 2021 m. kiekis esą buvęs panašus.
A. Alenovič teigimu, maistas šventiniam stalui būna supakuotas maistui skirtuose indeliuose, į popierinius maišelius patogiam transportavimui. O maistą atsiimti reikia patiems nuo 13 iki 16 val., nes karšto maisto nėra, tad nėra kam atvėsti.
„Mes visuomet įspėjame, kad užsakymų kiekis yra ribotas, tad tikrai rekomenduoju nelaukti paskutinės dienos (vėliausias terminas yra gruodžio 18 d.). Deja, negalime iš anksto nuspėti, kokio kiekio užsakymų sulauksime ir kada pasieksime savo ribą.
O užsakymų jau yra, jų priėmimas prasidėjo nuo gruodžio 1 d. Klientai kreipiasi dėl šventinių vaišių net lapkričio mėnesio pradžioje, kai meniu dar būna ruošiamas. Užsakymus gauname gan tolygiai, bet didžiausias bumas pastebimas į užsakymų priėmimo termino pabaigą“, – įžvalgomis dalinosi pašnekovė.
Užsakymai stabdomi nesulaukus gruodžio vidurio
Kūčias į namus jau daugiau nei 10 metų siūlo ir restoranų tinklas „Bernelių užeiga“. Tinklo atstovai įvardijo, kad šventiniam stalui siūlo visus 12 patiekalų, įskaitant žuvį, mišrainę, salotas, kūčiukus, aguonų pieną ir kisielių.
„Mūsų Kūčių vakarienės patiekalai atrinkti atsižvelgiant į lietuvių liaudies papročius ir tradicijas, stengiamės jas išlaikyti šiek tiek papildant šiuolaikiniais skoniais“, – teigė pašnekovai.
Jie nurodė, kad 12 patiekalų vakarienė 2 asmenims kainuoja 69 eurus. 4 asmenims – 119 eurų. O kainos šiais metais didesnės maždaug 20 proc.
Atstovų teigimu, žmonės dažniausiai užsakinėja vakarienę 2 arba 6 asmenims, paprastai Kaune ir Vilniuje.
Anot pašnekovų, visi patiekalai būna supakuoti į sandarias maisto dėžutes, kurias klientas gali atsiimti atvykęs į restoraną. Taip pat yra galimybė užsisakyti vakarienę į namus už papildomą mokestį.
„Jeigu nusprendėte užsisakyti Kūčių vakarienę, patartume užsakyti kuo anksčiau, kadangi dėl didelio užsakymų kiekio dažnai sustabdome užsakymus nesulaukus gruodžio vidurio.
Didžiausias užsakymų bumas būna gruodžio pirmomis dienomis Atsiėmimas – tik gruodžio 23–24 dienomis, tad užsisakius anksčiau bus vienu galvos skausmu mažiau“, – patarimais dalinosi „Bernelių užeigos“ atstovai.
Jie nurodė, kad Kūčių ir Kalėdų šventiniai pasiūlymai buvo paskelbti lapkričio pradžioje, o šiuo metu užsakymai per elektroninę parduotuvę jau yra sustabdyti ir priimami tik telefonu arba atvykus į restoraną.
Vidutiniškai išleidžia 300 eurų
Restoranų grupės „Amber food“ vadovė Žaneta Birbilienė nurodė, kad Kūčių vakarienę pradėjo siūlyti neseniai – pandemijos metu, kai klientai negalėjo lankytis restoranuose.
„Supratome, kad ne visi turi galimybių ir noro rengti Kūčių vakarienės reikalavimus atitinkančias vaišes namuose, tad nusprendėme pasiūlyti ją užsisakyti. Juolab, kad ir iš klientų gavome nemažai klausimų, ar tokia paslauga įmanoma“, – pasakojo pašnekovė.
Ji įvardijo, kad dalis siūlomų patiekalų tinka Kūčių vakarienei, kita dalis – Kalėdoms. Ir pridūrė, kad atrenkant patiekalus neimprovizavo – tai tradiciniai lietuviški Kūčių ir Kalėdų patiekalai.
Ž. Birbilienė skaičiuoja, kad vienam svečiui patiekalai vidutiniškai kainuoja nuo 45 eurų. O dažniausiai užsako 4–12 asmenų, taigi vidutinė kaina būna apie 300 eurų.
Pasak „Amber food“ atstovės, kainos labai reikšmingai nepasikeitė nuo praėjusių metų – didėjo tik apie 5 proc. Visgi ji pripažįsta, kad brangimo tendencija yra.
„Daugiausiai užsakymų būna iš Vilniaus ir Kauno. Pandemija pripratino žmones užsakyti maistą į namus, dalis klientų šiomis paslaugomis naudojasi nuolat, todėl šie vartotojų elgesio pokyčiai turėjo įtakos Kūčių vakarienės užsakymų augimui. Kita vertus, paslaugos populiarumą didina ir rinkodariniai veiksmai, didesnis jos žinomumas“, – komentavo pašnekovė.
Prie patiekalų pridedamos instrukcijos
Ž. Birbilienės teigimu, užsakymą galima ir atsiimti, ir pasirinkti pristatymą. Ji atskleidė, kad visi patiekalai būna supakuojami atskirai, taip pat atskirai pakuojamos salotos ir padažai.
Kartu su patiekalais įdedama instrukcija, nes, pavyzdžiui, yra patiekalų, kuriuos reikia baigti kepti, tad instrukcijose parašoma, kaip tai padaryti: „Svečiams labai patinka šis darbas, nes tokiu būdu jie tarsi patys prisiliečia prie ruošos darbų.“
Restoranų atstovė užsakyti vakarienę pataria likus trims savaitėms iki Kūčių, nes vos tik pradėjus reklamuoti meniu – jau yra užsakymų.
„Manome, kad didžiausią srautą turėsime prieš pat šventes. Čia galioja tas pats studentų dėsnis – egzaminui ir šventinei vakarienei nemaža dalis žmonių pradeda ruoštis paskutinę minutę.
Stengiamės nenuvilti nei vieno savo svečio, tačiau paskutinėmis minutėmis gali visaip nutikti. Todėl labai ragintume visus užsakymus atlikti kaip galima anksčiau, kad be streso ir pergyvenimų būtų galima pasitikti Šventas Kalėdas“, – dėstė pašnekovė.
Kai kur siūlo ir netradicišką stalą su mėsos patiekalais
Šventinę vakarienę į namus Lietuvoje siūlo ir užsienio šefai. Restorano „Bučeris“ atstovas atskleidė, kad iš esmės restoranas siūlo mėsos patiekalus: jautienos kepsnius, ėrieną ir t.t.
Paklausus, kodėl buvo atrinkti būtent tokie patiekalai, pašnekovas atsakė, kad atėjus šiam šventiniam laikotarpiui, kai žmonės pasninkauja ir nevartoja mėsos, o tik žuvies patiekalus, restoranas siūlo patiekalus mėsos mėgėjams.
Jo teigimu, restoranas nesiūlo tradicinių 12 patiekalų, vietoje to siūlo 3, tačiau ir pats užsakymas, anot pašnekovo, yra labiau Kalėdoms, o ne Kūčioms.
„Šia galimybe naudojasi nedaugelis, nes didžioji dalis gaminasi namuose. Paprastai būna 20–50 užsakymų“, – komentavo „Bučeris“ atstovas.
Ji nurodė, kad pagrindinis patiekalas paruošiamas taip, jog klientai galėtų jį pasišildyti.
„Geriausia užsisakyti likus vienai savaitei iki Kūčių, kad įsitikintume, jog užteks produktų ir galėtume pagaminti patiekalų tiek, kiek reikia.
Savo meniu dar nereklamavome, taigi užsakymų dar nėra. Tačiau labai dažnai žmonės sprendimus priima paskutinę minutę ir kai taip nutiks – mes būsime pasiruošę“, – kalbėjo restorano atstovas.