• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimas galutinai pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis įteisinama galimybė be jokios licencijos ūkininkams gaminti naminę degtinę ir ją pardavinėti svečiams.

Antradienį Seimas galutinai pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis įteisinama galimybė be jokios licencijos ūkininkams gaminti naminę degtinę ir ją pardavinėti svečiams.

REKLAMA

Tiesa, vadinamą samagoną galės gaminti ir pardavinėti tik tie ūkininkai, kurie teikia kaimo turizmo paslaugas.

Už įstatymo pataisas balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 15, o susilaikė 22.

Už laisvesnę naminės degtinės gamybą ir pardavimą balsavo tiek valdančiųjų konservatorių, liberalų frakcijų nariai, tiek opozicinių frakcijų atstovai.

Priimtos įstatymo pataisos numato, kad Lietuvoje leidžiama gaminti natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 proc. (alaus – ne didesnė kaip 9,5 procento), ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti.

Be to, ūkininkams, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, leidžiama gaminti ir parduoti kaimo turizmo sodyboje ne didesnės kaip 65 proc. tūrinės etilo alkoholio koncentracijos alkoholinius gėrimus.

REKLAMA
REKLAMA

Numatoma, kad įranga, kuri būtų naudojama gaminant tokius alkoholinius gėrimus, turėtų būti ūkininko pažymėta aiškiai matomu identifikaciniu numeriu.

REKLAMA

Ūkininkų pagaminti tradiciniai alkoholiniai gėrimai turėtų būti nedelsiant išpilstyti į ne mažesnę kaip 0,2 litro, bet ne didesnę kaip vieno litro stiklinę tarą.

Šie alkoholiniai gėrimai turėtų būti žymimi aiškiai matomomis etiketėmis, kuriose būtų nurodytas etiketės numeris, tradicinį alkoholinį gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, šio produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis ir tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkininkams leidžiama per kalendorinius metus pagaminti ne daugiau kaip 100 litrų tradicinių alkoholinių gėrimų.

Prieš 48 val. iki tradicinio alkoholinio gėrimo gamybos pradžios ūkininkas turės raštu ar elektroninių ryšių priemonėmis apie tai informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, nurodydamas šio produkto gamybos vietos adresą, tikslią gamybos datą, planuojamą gamybos pradžios ir pabaigos laiką, planuojamą pagaminti šio produkto kiekį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per 24 val. po gamybos pabaigos ūkininkas raštu ar elektroninių ryšių priemonėmis informuoja Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą apie tikslų pagamintą šio produkto kiekį.

Kai kurie Seimo nariai atkreipė dėmesį, kad tokios pataisos prieštarauja ilgai vykdomai valstybės politikai mažinti alkoholio vartojimą. Esą, joms įsigaliojus, alkoholio vartojimas Lietuvoje išaugs. Be to, esą niekas nekontroliuos jo kokybės.

Kiti Seimo nariai aiškino, kad Lietuvoje alkoholio vartojimo kultūra jau pasikeitusi ir laikas įteisinti tradicinių gėrimų gamybą, kaip jau padaryta Vokietijoje, Čekijoje, Kroatijoje ar kitose valstybėse.

pagaliau bus prieinamo samogono, degtinę gerti atsibodo.
Seimo daunai prieš rinkimus visai prarado protą
Tai nieko nekeicia. Dabar tapati samagona su neaiskiom kilmem tiesiog atvirai pardavines.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų