Įstatymo pataisomis siūloma suteikti teisę ūkininkams, kurie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, kaimo turizmo sodybose gaminti naminę degtinę ir kitus tradicinius gėrimus, tačiau ne daugiau kaip 100 litrų per kalendorinius metus.
Įstatymo pataisos, rengėjų teigimu, mažintų nusikalstamumą šalyje, mat būtų užtikrinta alkoholio gamybos apimčių ir gaminamų gėrimų kokybės kontrolė.
Numatoma, kad, licencijas naminei degtindarystei įsigijus apie 200 kaimo turizmo sodybų, jos, mokėdamos akcizą, biudžetą papildytų apie 1 mln. eurų per metus.
20 Seimo narių dar 2021 m. pasiūlė leisti naminę degtinę ir kitus silpnesnius nei 65 laipsniai tradicinius alkoholinius gėrimus ruošti, laikyti ir parduoti Lietuvos ūkininkų registre registruotiems ūkininkams, kurie užsiima kaimo turizmu ir yra sertifikuoti tradiciniai amatininkai.
Lietuvoje yra 300 sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų, iš jų ūkininkų – apie 70.