• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis didesnių maisto prekių parduotuvių turi mėsos skyrius, kuriuose iš didesnių skerdenų ruošia mažesnes skirtingų mėsos išpjovų porcijas. Kartais ant jų gali likti darinių, kurie primena kirminus ar jų kiaušinėlius. Tačiau prekybininkai ramina pirkėjus, kad taip tikrai nėra.

Daugelis didesnių maisto prekių parduotuvių turi mėsos skyrius, kuriuose iš didesnių skerdenų ruošia mažesnes skirtingų mėsos išpjovų porcijas. Kartais ant jų gali likti darinių, kurie primena kirminus ar jų kiaušinėlius. Tačiau prekybininkai ramina pirkėjus, kad taip tikrai nėra.

REKLAMA

Portalo tv3.lt skaitytoja Kotryna pasakojo pirmadienio vakarą su draugu apsilankiusi „Maxima“ parduotuvėje Naugarduko gatvėje Vilniuje.

Mėsos skyriuje jie rinkosi, iš kokios mėsos tą vakarą būtų galima pasigaminti vakarienę.

„Norėjome troškinį gaminti, bet kai pamatėm mėsą su neaiškiais dariniais ant jos, pagalvojom, kad bus gerai ir šaltibarščiai.

Šiaip nesu silpno skrandžio, retai supykina ką pamatant, bet pamačius šitą vaizdą vos neapsivėmiau“, – pasakojo skaitytoja, atsiuntusi ir nufotografuotos mėsos vaizdą.

REKLAMA
REKLAMA

Kaulų drožlių likučiai?

Vis dėlto prekybos tinklo „Maxima“ Kokybės ir kontrolės skyriaus vadovė Ugnė Ulickienė patikino, kad nieko blogo su šia mėsa nėra.

REKLAMA

„Gavę pranešimą dėl galimai netinkamos kokybės mėsos nedelsdami atlikome patikrinimą minėtoje parduotuvėje, tačiau jis nepasitvirtino.

Nuotraukoje matomą mėsą gauname dideliais skerdenos gabalais, parduotuvėse juos smulkiname, pjaustome, tad nuotraukoje matomi dariniai ant mėsos yra kaulų drožlių likučiai, kuriuos nedelsdami pašalinome. Apgailestaujame, jeigu šie kaulų drožlių likučiai galėjo suklaidinti parduotuvės lankytojus“, – situaciją pakomentavo U. Ulickienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, atlikus patikrinimą parduotuvėje darbuotojams papildomai priminta dėl prekių vizualumo kontrolės prieš dedant prekes į vitriną.

„Dėsime visas pastangas, kad panašių situacijų ateityje pavyktų išvengti“, – žadėjo „Maxima“ atstovė.

Anot jos, kad užtikrintų aukščiausius prekių kokybės standartus, bendrovė yra įdiegusi procesų kontrolės elementus, kurie veikia visose grandyse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuolatos tikriname prekių kokybės parametrus, laikymo sąlygas ir edukuojame darbuotojus bei skubiai reaguojame į kiekvieną galimą kokybės neatitiktį“, – aiškino U. Ulickienė.

Reikalavimai mėsai ir parduotuvių patikrinimai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad ūkio subjektus tikrina planinių ir neplaninių (gavus pranešimą, skundą) patikrų metu. 

REKLAMA

Jų dažnumas nustatomas pagal nustatytą riziką (mažos rizikos subjektai kartą per 3 metus, vidutinės rizikos kartą per 2 metus, padidintos rizikos kartą per metus).

„Vartotojai prekybos centruose kokybę gali įvertinti vizualiai – kvapas, spalva, konsistencija, taip pat žiūrėti informaciją pateiktą ženklinime – t.y. galiojimo laiką, ar tai šviežia ar šaldyta, atitirpinta“, – aiškino tarnyba.

Pasak jos specialistų, tikrinimai yra vykdomi tam, kad būtų įvertinta visa ūkio subjekto veikla ir kiti aspektai.

REKLAMA

„Patikros nėra vykdomos tik vienai produkto rūšiai tikrinti, nebent gaunamas konkretus pranešimas ar kita informacija, tačiau ir tokios patikros metu fiksuojami visi ūkio subjekte aptinkami pažeidimai, vertinami visi atitikimai reikalavimams“, – komentavo tarnyba.

Ji primena, kad šviežia atšaldyta mėsa paprastai būna stangri, nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos (spalva priklauso nuo gyvulio rūšies).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėsa, turinti pašalinį kvapą, netinka žmonių maistui.

Šviežios mėsos konsistencija standi, elastinga, paspaudus pirštu atsiranda duobutė, kuri nedelsiant išsilygina.

Norint sustabdyti gedimo procesus, šviežią atšaldytą paukštieną ir triušieną reikia laikyti ne aukštesnėje kaip 4 °C ir ne žemesnėje kaip minus 2 °C temperatūroje, o kitų gyvūnų mėsą reikia laikyti tokioje temperatūroje, kad jos vidaus temperatūra būtų ne aukštesnė kaip 7 °C ir ne žemesnė kaip minus 1 °C.

REKLAMA

Šviežia sušaldyta mėsa turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos. 

Sušaldyta paukštiena negali būti aukštesnės kaip -12 °C temperatūros, o sušaldyta kitų gyvūnų rūšių mėsa – ne aukštesnės kaip -18 °C temperatūros.

Tokia temperatūra turi būti išlaikoma iki pirkinių krepšelio. Todėl perkant sušaldytą mėsą reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo tinkamą mėsos laikymo temperatūrą.

REKLAMA

 Nepatartina pirkti produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju šaldoma nepakankamai, o jei pažeista pakuotė ar joje matosi sniego apnašos – žinokite, kad tokie produktai greičiau suges.

Net ir sušaldytų produktų negalima labai ilgai laikyti. Kuo ilgiau produktą laikysite, tuo jo mitybinė vertė bus mažesnė.

Tegul nemažina darbuotojų ir viską suspės sužiūrėti. Anksčiau dirbo dvigubai daugiau darbuotojų ir viskas buvo gerai. Dabar per pus sumažino darbuotojus, o krūvis didelis, vienam darbuotojui tenka dirbti už du, o alga juokinga kai toks krūvis. Gėda turėtų būti Maximos valdžiai ir savininkams, kaip vampyrai čiulpia darbuotojų sveikatą. Užtenka labdara švaistytis, geriau pasirūpinkite savo darbuotojų sveikata. Kai toks krūvis mokėkite padorias algas, kad galėtų bent sanatorijose pasigydyti. Vampyrai nelaimingi, dar matai dadės krūvių, gana darbuotojus ir pirkėjus mulkinti. Juk turite iš ko algas pakelti, kai 200-300% užsikeliate kainas, štai iš kur ir nuolaidos ir iš pardavimai. Sukčiai
Toks vaizdas,kad pirmą kartą atėjo nusipirkti mėsos
Norfos mėsa viena iš geriausių!Mėsininkai šauniai dirba,sufasuoja kauliukus,pagalba pardavėjoms. Rimi mėsytė priklauso nuo darbuotojo,kaip ją pateiks!Man ji visada buvo gera!
O dėl Maximos neperku,nes man ji brangiausia ir nepatraukliausia,faršas sumestas iš pakuočių!Pagarba mėsininkams,kurie supjausto mėsytę.Galėtų šuniukui daugiau palikt! O ne plikus kaulus!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų