Kaip LRT radijui šeštadienį sakė liofilizuotų produktų įmonės vadovė Laura Kaziukonienė, dabar svarbiausia užduotis – šių produktų pagrindu sukurti receptus.
„Principas yra toks, kad užsišaldo maistas iki labai žemos temperatūros, minus 80 laipsnių, specialioje įrangoje ir vakuumo pagalba ištraukiama drėgmė. Toliau išeina, švelniai tariant, stebuklas, nes išlieka visos maistinės medžiagos“, – teigė L. Kaziukonienė.
„Mūsų šitie užkandžiai, kurie sudomino kosmoso agentūrą, yra patentuoti. Visa morka yra vieno centimetro dydžio kubelyje, visas burokėlis yra vieno centimetro dydžio kubelyje. Šių pagrindu bus kuriami produktai kosmoso agentūrai“, – pridūrė ji.
Bendrovė anksčiau skelbė, kad prieš siunčiant užkandžius į kosmosą jie turės praeiti sudėtingą patikrą.
Liofilizuotų produktų įmonė yra tarp aštuonių Lietuvos bendrovių, įtrauktų į EKA Trečiųjų šalių programos rekomenduojamų finansuoti projektų sąrašą.
Kaip liepos pirmoje pusėje pranešė Inovacijų agentūra, projektų įgyvendinimui EKA numato skirti beveik milijoną eurų.
Finansavimą ketinama skirti dviem bendrovės „Geomatrix“ projektams, taip pat įmonėms „Geldbaltic“, „Bioanalizės sistemos“, „Uvireso“, „Adscensus“, Fizinių ir technologijos mokslų centrui bei Vilniaus Gedimino technikos universitetui („Vilnius Tech“).
Pasak Inovacijų agentūros, verslų dalyvavimas EKA Trečiųjų šalių programoje kasmet auga: paskutiniame kvietime buvo pateiktos 26 paraiškos, 2022 metais jų gauta dešimt, 2021 metais – trys.
Inovacijų agentūroje veikia „Space Hub“ grupė, kurios misija – plėtoti Lietuvos kosmoso ekosistemos veiklas, pristatyti verslininkų ir mokslo įstaigų veiklą Europos kosmoso agentūrai.