Šiame straipsnyje pateikiama informacija apie vėžį sukeliančius maisto produktus, kad galėtumėte valgyti apgalvotai, suprasdami įvairių maisto produktų kancerogenines savybes, rašoma aetnainternational.com.
Tinkamų maisto produktų vartojimas ir organizmo aprūpinimas mineralais bei maistinėmis medžiagomis, kurių jam reikia klestėti, yra naudingas ne tik dantų ir žarnyno sveikatai, bet ir gali padėti sumažinti tikimybę susirgti tam tikromis vėžio rūšimis.
Vėžį paskatinantys maisto produktai
1. Perdirbta mėsa
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, yra „pagrįstų įrodymų“, kad perdirbta mėsa sukelia vėžį. Ji priskiriama 1 grupės kancerogenams ir siejama būtent su storosios žarnos ir skrandžio vėžiu.
Kancerogeninėmis savybėmis pasižyminčios perdirbtos mėsos pavyzdžiai: dešrainiai, kumpis, dešros, jautienos konservai, jautienos džiūvėsiai ir mėsos konservai arba pietų mėsa.
Alternatyvos: balta žuvis, balta mėsa, pvz., vištiena ar kalakutiena, arba mėsos pakaitalai.
2. Raudona mėsa
Raudona mėsa yra tik šiek tiek geresnė už perdirbtą mėsą, tačiau ji priskiriama 2A grupei, t. y., „galimai kancerogeniško poveikio grupei“.
Stipriausias ryšys tarp raudonos mėsos vartojimo ir vėžio yra storosios žarnos vėžys, tačiau taip pat yra įrodymų apie sąsajas su kasos ir prostatos vėžiu.
Yra rekomenduojama, kad, norėdami sumažinti vėžio riziką, per savaitę turėtumėte suvalgyti ne daugiau kaip 65-100 g virtos raudonos mėsos.
Alternatyvos: raudoną mėsą pakeisti pupelėmis, ankštinėmis daržovėmis, balta mėsa arba žuvimi.
3. Alkoholis
Daugelis iš mūsų mėgsta retkarčiais išgerti. Tačiau gydytojai pataria kuo mažiau alkoholio vartoti. Alkoholis priskiriamas 1 grupės kancerogenams, o tai reiškia, kad yra pakankamai įrodymų, kad šis produktas daro žalą žmonių organizme.
Su alkoholio vartojimu ypač susijusios šios vėžio formos: burnos, gerklės, stemplės, krūties, kepenų, skrandžio ir žarnyno vėžys.
Manoma, kad kai kurių vėžio formų rizika, susijusi su alkoholio vartojimu, priklausomai nuo dozės. Tai reiškia, kad retkarčiais su vakariene išgeriama viena taurė vyno neturi tokio neigiamo poveikio, kaip per vieną kartą išgerti keli vienetai alkoholio.
4. Greitas maistas arba perdirbti maisto produktai
Didesnis kūno riebumas yra daugelio vėžinių susirgimų priežastis. Pasaulinis vėžio tyrimų fondas rekomenduoja riboti „greitąjį maistą“ ir kitus perdirbtus maisto produktus, kuriuose yra daug riebalų, krakmolo ar cukraus, nes tai padėtų sukontroliuoti suvartojamų kalorijų kiekį ir palaikyti sveiką svorį.
Alternatyvos: sumuštiniai su pilno grūdo duona, suši arba salotos.