• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tailando gydytojas pradėjo naują kampaniją, siekdamas užkirsti kelią žmonėms valgyti vietinį patiekalą, kuris gali juos nužudyti. Paskatintas tėvų mirties, jis bando šviesti žmones apie pavojų valgyti labai mėgstamą skanėstą, kuriame yra žalios žuvies.

Tailando gydytojas pradėjo naują kampaniją, siekdamas užkirsti kelią žmonėms valgyti vietinį patiekalą, kuris gali juos nužudyti. Paskatintas tėvų mirties, jis bando šviesti žmones apie pavojų valgyti labai mėgstamą skanėstą, kuriame yra žalios žuvies.

REKLAMA

Šis patiekalas yra žinomas kaip „koi pla“ – pigus patiekalas, gaminamas susmulkinant žalią žuvį su žolelėmis, prieskoniais ir citrinos sultimis, ir yra ypač populiarus viename skurdžiausių Tailando regionų Isaane. Patiekalas, kurį valgo milijonai žmonių, taip pat turi mirtiną šalutinį poveikį – jį valgantiems žmonėms gali išsivystyti mirtinas kepenų vėžys.

Ligos sukėlėjas iš tikrųjų yra ne žuvys, o kepeninės siurbikės – parazitinės plokščiosios kirmėlės, kurios dažnai gyvena jų viduje. Šios siurbikės yra labai paplitusios, o patiekalas toks populiarus, kad kepenų vėžio lygis Isaano provincijoje yra keistai aukštas. Tiesą sakant, manoma, kad liga sudaro daugiau nei 50 procentų vėžio atvejų, nustatytų šio regiono vyrams, palyginti su tik 10 procentų visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai abu Narongo Khuntikeo tėvai mirė nuo tulžies latakų vėžio, oficialiai žinomo kaip cholangiokarcinoma, jis pradėjo mokytis būti kepenų chirurgu. Dabar jis turi misiją šviesti žmones apie pavojų, kurį kelia „koi pla“. Jis surinko gydytojų, mokslininkų ir tyrėjų grupę, kuri pasiėmė ultragarso aparatus ir atliko šlapimo tyrimus, kad patikrintų kaimo gyventojus dėl ligos.

REKLAMA

Patiekalui gaminti naudojama žuvis sugaunama Mekongo upėje, kur plačiai paplitusios kepeninės siurbikės. Kadangi žuvis valgoma žalia, tai reiškia, kad laikui bėgant vietiniai gyventojai kaupia didelę parazitų apkrovą, kuri vėliau gali sukelti kepenų vėžio vystymąsi. Savo misijoje šviesti žmones apie užsikrėtimo grėsmę, N. Khuntikeo susidūrė su daugybe žmonių, kurie nuo mažų dienų valgė vietinį patiekalą, tačiau niekada nebuvo ištestuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis nežino apie „koi pla“ pavojų, nes kai žmonės nuo to miršta, jie dažnai būna vyresni ir tai įvyksta tyliai namuose. Štai kodėl N. Khuntikeo stengiasi pasiekti kuo daugiau vietinių gyventojų.

Tačiau įtikinti žmones testuotis nebuvo lengva. Patiekalas, nepaisant slapto pavojaus, yra regiono delikatesas ir žmonės jį valgo dešimtmečius. Vietiniai, ypač vyresnio amžiaus žmonės, priešinasi pokyčiams ir mano, kad žuvies virimas, kuris yra geriausias būdas sunaikinti parazitą, sugadina skonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų