• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalbėdamas Tarptautiniame nutukimo kongrese „Nutukimas 2024“, San Paulo universiteto mitybos ir visuomenės sveikatos profesorius Carlosas Monteiro perspėjo, kad itin perdirbti maisto produktai (angl. UPF) šiuo metu yra tokie paplitę ir daro tokį poveikį žmonių sveikatai, kad jų pardavimas ir vartojimas turėtų būti griežtai ribojamas, o tokiems maisto produktams turėtų būti įvesti „įspėjimai pakuotės priekyje [...], panašūs į tuos, kurie naudojami cigarečių pakeliams“.

Kalbėdamas Tarptautiniame nutukimo kongrese „Nutukimas 2024“, San Paulo universiteto mitybos ir visuomenės sveikatos profesorius Carlosas Monteiro perspėjo, kad itin perdirbti maisto produktai (angl. UPF) šiuo metu yra tokie paplitę ir daro tokį poveikį žmonių sveikatai, kad jų pardavimas ir vartojimas turėtų būti griežtai ribojamas, o tokiems maisto produktams turėtų būti įvesti „įspėjimai pakuotės priekyje [...], panašūs į tuos, kurie naudojami cigarečių pakeliams“.

REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio ši idėja atrodo logiška, nors ir šiek tiek drastiška. Vakaruose daugumos žmonių mitybos racioną iš tiesų užvaldė UPF, o JAV ir Jungtinėje Karalystėje daugiau nei pusę vidutinio raciono sudaro šios rūšies maistas. Jie padidina vidutinį juos valgančių žmonių suvartojamų kalorijų kiekį (net lyginant su neperdirbtu maistu, kuriame druskos, riebalų ir cukraus kiekis buvo suderintas) ir yra susiję su dešimtimis kenksmingų poveikių organizmui, įskaitant padidėjusią širdies ligų, įvairių rūšių vėžio, diabeto riziką ir netgi gali pabloginti psichinę sveikatą, skelbia portalas „IFL Science“.

Prastėja mitybos kokybė

„Ypač perdirbti maisto produktai užima vis didesnę dalį ir dominuoja pasaulinėje mityboje, nepaisant to, kad jie kelia pavojų sveikatai, nes didina daugelio lėtinių ligų riziką“, – „The Guardian“ sakė Carlosas Monteiro.

REKLAMA
REKLAMA

„[Jie] visame pasaulyje išstumia sveikesnius, mažiau apdorotus maisto produktus ir dėl kelių žalingų savybių blogina mitybos kokybę, – sakė jis. – Kartu šie maisto produktai skatina nutukimo ir kitų su mityba susijusių lėtinių ligų, pavyzdžiui, diabeto, pandemiją“.

REKLAMA

Taigi C. Monteiro argumentas, kad UPF turėtų būti traktuojami kaip pavojus visuomenės sveikatai, panašiai kaip tabako gaminiai, nėra be pagrindo.

„Ir tabakas, ir UPF sukelia daugybę sunkių ligų ir ankstyvą mirtingumą; abu juos gamina tarptautinės korporacijos, kurios didžiulį pelną, gaunamą iš patrauklių ir (arba) priklausomybę sukeliančių produktų, investuoja į agresyvias rinkodaros strategijas ir lobizmą prieš reguliavimą; ir abu jie yra patogeniški (pavojingi) iš pat pradžių“, – pabrėžė C. Monteiro. – Formuliavimas nėra išeitis“.

REKLAMA
REKLAMA

Itin perdirbtas maistas susijęs su didesniais nutukimo rodikliais

Kai kurie pavadino UPF uždraudimą ar apribojimą pernelyg supaprastintu. Pirma, maisto produktai, kuriems toks žingsnis turėtų įtakos, gali jus nustebinti: nors skamba dramatiškai, terminas „itin perdirbtas“ iš tikrųjų apibūdina tik tuos maisto produktus, kurie susideda iš kelių sudedamųjų dalių su priedais – taigi, pavyzdžiui, greito maisto mėsainis, taip pat priskiriamas prie šių produktų, tačiau taip pat priskiriami ir mišiniai kūdikiams, vaisinis jogurtas ir net parduotuvėje pirkta duona.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, labai daug UPF suvartoja skurdžiai gyvenantys žmonės.

„Jau žinome, kad itin apdoroto maisto ir užkandžių, turinčių daug cukraus, vartojimas susijęs su didėjančiais nutukimo rodikliais. Taip pat žinome, kad egzistuoja socialiniai ir ekonominiai sveikatos ir mitybos skirtumai“, – dar 2023 m. lapkritį pažymėjo Paulas Colemanas, Londono Sičio universiteto Maisto politikos centro (Centre for Food Policy, City, University of London) garbės vyresnysis mokslo darbuotojas ir Lydso mokymo ligoninės (Leeds Teaching Hospital NHS Trust) vyresnysis visuomenės sveikatos registratorius.

REKLAMA

Tėvams nepadėtų, jei jie matytų daugiau etikečių.

„Jie žino, kad jie kenkia vaiko sveikatai, tačiau jie neturi kitos išeities, kaip tik pirkti šiuos nesveikus užkandžius [...] Nesveikų užkandžių pigumas ir ilgas jų galiojimo laikas daro juos logiškiausiu pasirinkimu, nepaisant to, kad tėvai nori pirkti sveikus užkandžius“, – sakė P. Colemanas.

Cigaretes uždrausti lengva, tačiau nesveiką maistą – ne

Nepaisant to, kad itin perdirbtas maistas yra lyginamas su tabako gaminiais, kiti mokslininkai šią analogiją atmeta.

REKLAMA

„Nėra saugios cigaretės, net ir pasyviai rūkant, todėl jas uždrausti yra gana paprasta, nes sveikatos požiūriu tai labai aišku“, – „The Guardian“ sakė Londono Metropoliteno universiteto mitybos ir sveikatos specialistė Hilda Mulrooney.

„Tačiau mums reikia įvairių maistinių medžiagų, įskaitant riebalus, cukrų ir druską, be to, maisto produktuose jos atlieka daugybę funkcijų – struktūrinę, tinkamumo vartoti, o ne tik skonio, aromato ir hedoninių savybių, – aiškino ji. – Kai kurių klasių maisto produktų receptūrą pakeisti taip, kad jų būtų mažiau, nėra taip paprasta, ir tai nėra tas pats, kas tabakas, nes mums reikia maisto – tik ne tokiais kiekiais, kokius suvartoja dauguma iš mūsų“.

Tarptautinis nutukimo kongresas „Nutukimas 2024“ vyko birželio 26–29 d. San Paule, Brazilijoje.

Kodėl dar tokių ženklu nežymimos elektroninės cigaretės? Jos nuodija ne tik rūkančius, bet ir aplinkinius
Valgysi - mirsi.
Nevalgysi - dar greičiau mirsi.
Ir taip, ir taip kanopas atmesi.
Tai ką daryti?
Pakenkti ten gali tik padažai ir sūriai kurie gaminami su nežinia kiek priedų. Mėsa ir bandelė tikrai toli gražu ne pavojingi.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų