Specialistai teigia, kad tai galima lengvai išspręsti, ir tikrai nėra būtina visiškai atsisakyti kofeino, tačiau kartu su rytiniu gėrimu vertėtų pasimėgauti maistu. Kava yra natūraliai rūgštus gėrimas, kuris gali dirginti skrandžio gleivinę, ypač jei geriate ją nieko nevalgę.
„Be maisto, kuris slopina rūgštį, skrandis gali atsakyti dar didesniu rūgšties kiekiu ir sukelti rėmens ėdimą“, – „MailOnline“ sakė Robas Hobsonas, „Healthspan“ registruotas mitybos specialistas ir knygos „Unprocess Your Life“ autorius.
Kavoje yra kelios sudedamosios dalys, kurios gali padidinti rūgštingumą skrandyje
Kofeinas stimuliuoja hormono gastrino, kuris yra atsakingas už mūsų skrandžio rūgšties gamybą, gamybą, „Huffington Post“ sakė Bostone dirbanti gastroenterologė daktarė Supriya Rao.
Nors tai padeda išjudinti virškinimo procesą, jis taip pat padidina skrandžio rūgštingumą.
Augalinės kilmės junginiai, vadinamieji fenoliai, kurių taip pat gausu kavoje, taip pat prisideda prie žarnyno rūgštingumo lygio.
„Kavos pH yra apie 5, o mūsų skrandžio rūgšties pH yra apie 2, todėl kava yra rūgštesnė“, – pridūrė daktarė Supriya Rao.
Todėl mūsų skrandis turėtų būti pajėgus susidoroti su rūgštimi, kurią sukelia kavos gėrimas. Tačiau ne tik didėjantis rūgštingumas sukelia viršutinės pilvo dalies skausmą ir pykinimą.
R. Hobsonas aiškina, kad kavoje esantis kofeinas gali atpalaiduoti apatinį stemplės sfinkterį – vožtuvą, skiriantį skrandį nuo stemplės.
„Kai šis vožtuvas atsipalaiduoja, skrandžio rūgštis lengviau patenka atgal į stemplę ir sukelia deginimo pojūtį, kuris paprastai siejamas su rėmeniu“, – sakė jis.
Jis pridūrė: „Kava taip pat skatina skrandžio rūgšties gamybą, kuri labiau pasireiškia, kai ji vartojama tuščiu skrandžiu“.
Ši teorija taip pat pasitvirtino atlikus kelis tyrimus, įskaitant vieną, 2022 m. paskelbtą Medicinos bibliotekoje.
Tyrimo duomenimis, kava gali prisidėti prie apatinio stemplės sfinkterio atsipalaidavimo, leidžiančio maistui patekti į stemplę ir sukelti rėmens ėdimą.
Kaip sumažinti skrandžio rūgšties kiekį?
Poveikis skirtingiems asmenims gali būti skirtingas. Kai kuriems žmonėms didesnis skrandžio rūgšties kiekis, kurį sukelia kavos gėrimas be maisto, nesukelia jokių problemų, tačiau kitiems tai sukelia diskomfortą.
Jei vis dėlto kenčiate nuo rėmens, R. Hobsonas siūlo vengti kavos ir kitų dirgiklių, tokių kaip citrusiniai vaisiai, šokoladas ir mėtos, nes nepaisant to, kad maisto valgymas su kava gali padėti, tai priklauso nuo maisto rūšies.
„Rinkdamiesi lengvesnį maistą taip pat galite sumažinti skrandžio rūgšties kiekį ir sumažinti rėmens ėdimo riziką, nes sunkus, riebus maistas virškinamas ilgiau, o tai reiškia, kad susidaro daugiau rūgšties“, – sakė jis.
Jis siūlo valgyti skrebučius, bananus, riešutus, ryžių trapučius ar pilno grūdo krekerius, kurie yra geresnis pasirinkimas prie kavos.
„Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad geriant kavą su maistu, panašiai kaip arbatą, gali sutrikti tam tikrų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, pasisavinimas, – pridūrė jis. – Siūlyčiau vengti kavos, jei nuolat kenčiate nuo rėmens ėdimo, bet jei tai atsitiktinis reiškinys, tuomet geriau gerti kavą su lengvu užkandžiu, o ne su pilnaverčiu maistu, ypač jei ji geriama tarp valgymų“.