Nutarimuose, kurie išsamiai išdėstyti dokumentuose, paskelbtuose prieš vasario 10 d. susirenkant Bažnyčios generaliniam sinodui, pripažįstama „neteisybė“, su kuria susiduria tie, kurie negali vartoti kvietinių miltų ar alkoholio.
Šventoji Komunija – pagrindinis krikščionių tikėjimo sakramentas, kurio metu susirinkusiesiems siūloma duona ir vynas, simbolizuojantys Kristaus kūną ir kraują.
Nors kvietinius miltus galima perdirbti, kad būtų sumažintas glitimo kiekis, o alkoholį galima pašalinti po fermentacijos, jo pėdsakai visada išlieka.
Tuo tarpu Bažnyčia aiškiai draudžia tokius pakaitalus kaip ryžių ar bulvių miltai, palaikydama tradicinę sakramento dalį.
Church of England bans non-alcoholic wine, gluten-free bread from communion: 'injustice' https://t.co/7iBMxMpEfR
REKLAMA— The Christian Post (@ChristianPost) February 11, 2025
Kristaus kūne ir kraujyje tikėjimu gali dalyvauti ir asmenys, kurie negali priimti sakramento
Bažnyčios valdymo organą užsipuolė Sinodo narė Alice Kemp, kuri klausė: „Ar galima apsvarstyti galimybę leisti eucharistijoje teisėtai naudoti elementus be glitimo ir alkoholio, kad būtų pašalinta šios išimties neteisybė?“
Ličfildo vyskupas ir Bažnyčios liturginės komisijos pirmininkas Michaelas Ipgrave‘as sakė, kad toks žingsnis turėtų paneigti dvi nusistovėjusias Anglikonų Bažnyčios pozicijas.
„Pirma, kad kvietinė duona ir fermentuotos vynuogių sultys yra elementai, kurie turi būti pašventinti Šventojoje Komunijoje; antra, priimant Šventąją Komuniją tik viena forma (pavyzdžiui, tik duona, o ne kartu su vynu) būtinybės atveju, tai nėra „atmetimas“, bet visiškas dalyvavimas sakramente, kaip dažnai praktikuojama ligonių ar vaikų Komunijoje“, – sakė M. Ipgrave‘as.
„Iš tiesų net ir tie tikintieji, kurie fiziškai negali priimti sakramento, turi būti tikri, kad jie tikėjimu dalyvauja Kristaus kūne ir kraujyje bei naudoje, kurią jis mums per juos perduoda“, – pridūrė jis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!