Naujausios technologijos kavos aparatų rinkoje
Visame pasaulyje auginamų kavos pupelių paveldas siekia šimtus metų. Visgi kavos gaminimo procesas nuo tada, kai ji buvo pirmą kartą paruošta (XV amžiuje), iki dabar išliko beveik toks pats. Skrudintas kavos pupeles reikia sumalti ir užpilti tinkamos temperatūros vandeniu. Nors procesas nėra sudėtingas, norint mėgautis kokybiškai paruošta kava, kavos gurmanai pataria kavos pupeles malti kiekvienam puodeliui individualiai – taip užtikrinamas sodrus kavos skonis ir stiprus aromatas. Laimei, išmanūs kavos aparatai dabar tai daro itin greitai, vos vieno mygtuko paspaudimu. Tiesa, čia ne vienintelė naujovė, kuri palengvino kavos gaminimo procesą.
„Daiktų internetas“ pakeitęs kavos aparatų valdymą
Daiktų internetas (angl. „Internet of Things“, IoT) – tai sistema, kuri leidžia įvairius įrenginius valdyti nuotoliniu būdu – išmaniuoju telefonu, laikrodžiu ar kompiuteriu. Nors pirmą kartą daiktų internetas buvo pritaikytas versle, ši technologija jau spėjo modernizuoti buitį. Nuotoliniu būdu valdomas robotas-siurblys, apšvietimas, garsas ar kondicionavimo sistema – visa tai sutiksite šiuolaikiškose, moderniuose namuose. Tiesa, ši technologija neaplenkė ir kavos aparatų rinkos.
Išmanūs kavos aparatai, prijungti prie daiktų interneto dabar leidžia kavą gaminti neišlipus iš lovos. Užtenka įjungti išmaniąją programėlę ir pasirinkti norimo skonio kavą. Po kelių minučių užėjus į virtuvę, jus pasitiks garuojantis kavos puodelis bei viliojantis jo aromatas. Svarbu paminėti ir išmanių kavos aparatų siunčiamus pranešimus apie tuščią vandens talpą, kavos pupelių trūkumą bei reikalingą atlikti valymą. Tiesa, tokią sujungimo su išmaniuoju telefonu funkciją turi ne visi kavos aparatai. Šioje srityje stipriai lyderiauja du kavos aparatų gamintojai: Siemens ir De’Longhi. Jų kuriami aparatai yra vertinami kaip vieni išmaniausių.
Reguliuojamas kavos kiekis ir stiprumas
Kavos aparatų gamintojų tikslas yra patenkinti visų kavos vartotojų poreikius, todėl ištobulinti kavos aparatų modeliai ir juose įdiegtos naujausios technologijos dabar leidžia reguliuoti gėrimo kiekį ir stiprumą pagal savo norus. Iš tiesų, šios technologijos veikimas nėra sudėtingas. Svarbiausia, kad kavos aparate būtų integruota skirtingų pupelių malimo pasirinkimo funkcija. Smulkiai maltos kavos pupelės užtikrins intensyvesnį kavos skonį, o rupiai – silpnesnį.
Galimybė pasirinkti gėrimo kiekį taip pat prisideda prie vartotojų poreikio tenkinimo. Juk ne visiems užtenka vos kelių gurkšnelių kavos rytiniam mieguistumui sumažinti. Būtent dėl to galimybė patiems reguliuoti išgaunamos kavos kiekį tampa vis aktualesnė.
Tiek galimybę reguliuoti kavos kiekį, tiek jos stiprumą siūlo daugiau kavos aparatų gamintojų. Visgi populiariausiais šias funkcijas savo prietaisuose pilnai integravusiais aparatų gamintojais yra laikomi Nivona ir Philips prekės ženklai.
Vartotojų profiliai jūsų poreikiams patenkinti
Kai kurie pažangūs kavos aparatų modeliai taip pat siūlo galimybę susikurti asmeninį vartotojo profilį ir jame išsisaugoti savo mėgstamų gėrimų nustatymus. Įprastai aparatuose leidžiama pasirinkti iki dešimties profilių, tad jais naudotis galės ne tik visa šeima, bet ir artimiausi draugai.
Naudotojo profiliuose galima pasirinkti šiuos parametrus: kavos pupelių rupumą, kavos ir vandens kiekį, bei pieno ir (arba) pieno putų kiekį pieniškoms kavoms gaminti. Vieni garsiausių tokią funkciją siūlančių kavos įrenginių gamintojų yra Miele.
Jutiklinis ekranas pavers kavos ruošimo procesą tikru malonumu
Liečiami ekranai dabar naudojami ne tik išmaniųjų telefonų, planšetinių kompiuterių valdyme, bet ir mašinose, GPS imtuvuose ir net kavos aparatuose. Jutiklinis ekranas skleidžia pakankamai ryškią šviesą, todėl net blankiame apšvietime visi nustatymai yra aiškiai matomi. Tiesa, renkantis tokį kavos aparatą reikėtų atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų.
1. Ekrano dydis. Kuo didesnis ekrano skersmuo, tuo lengviau įžiūrėti nustatymus. Turintiems regėjimo sutrikimus, tai turėtų būti svarbus kriterijus renkantis naują kavos aparatą namams.
2. Ekrano spalva. Kavos aparatų ekranai gali būti spalvoti arba bespalviai. Jeigu norite paversti kavos aparato valdymą ir kavos ruošimo procesą tikru malonumu – rinkitės kavos aparatą su spalvotu jutikliniu ekranu, kuris pateikia išsamias kiekvieno meniu esančio gėrimo nuotraukas ar net atvaizduoja visą kavos gaminimo procesą.
Dabar, kavos aparatų asortimente galite rasti įvairių kavos aparatų modelių su jutikliniais ekranais, tačiau pačiais inovatyviausiais yra laikomi šie prekiniai ženklai – Nivona, Siemens ir Jura.
Pamirškite pieno plakimą rankomis!
Mėgstantys kapučino ar latė kavas sutiks, kad tobulos kavos paslaptis yra tinkamai suplakta pieno puta. Įprastai automatiniuose espresso kavos aparatuose naudojami 4 skirtingi pieno plakimo būdai. Visi jie gali išplakti tinkamos konsistencijos putą, tačiau vieniems reikalinga žmogaus rankų pagalba, o kiti visa tai atlieka patys.
● Automatinė pieno plakimo sistema. Naudodami kavos aparatą su automatine pieno plakimo sistema latė ar kapučino gėrimus galite paruošti vos vienu mygtuko paspaudimu. Pripildykite rezervuarą šalto pieno ir pritaisykite jį ant aparato. Pasirinkite norimą gėrimą ir pienas iš rezervuaro automatiškai bus pilamas į kavos puodelį kartu su kava.
● Pusiau automatinis plakiklis. Automatiniame espresso kavos aparate su pieno vamzdeliu vamzdelį turite įdėti į pieno talpą. Pasirinkus, kokį gėrimą norite gaminti, aparatas pradės plakti pieną. Suplakta pieno puta vamzdeliu automatiškai bus pilama į kavos puodelį.
● Automatinis garų vamzdelis. Su garų vamzdeliu pienas bus plakamas puodelyje. Pripildykite puodelį norimu pieno kiekiu ir padėkite jį po vamzdeliu. Paspaudus mygtuką, garų lazdelė
automatiškai išplaks pieną. Liks tik paruoštą pieno putą supilti į juodos kavos puodelį. Tiesa, po naudojimo nepamirškite gerai išvalyti garų vamzdelio, kad jame neliktų pieno likučių.
● Rankinis garų vamzdelis. Gaminant kavą su rankiniu garų vamzdeliu, pieno putų konsistenciją galėsite reguliuoti patys. Tiesa, čia prireiks baristos įgūdžių. Pirmiausia, pripilkite pieno ąsotėlį šaltu pienu, tuomet garų vamzdelį įleiskite į pieną. Jį laikykite arti ąsotėlio dugno, kad pienas įkaistu. Pašildžius pieną, garų vamzdelį pakelkite iki pieno paviršiaus ir judinkite jį leisdami susidaryti putoms. Tobulai pieno putai suplakti prireiks laiko ir praktikos, tačiau tai išmokus mėgautis tobulo skonio latė ar kapučino kava bus dar maloniau.
Taigi, nuo pirmojo espresso kavos aparato atsiradimo daug kas pasikeitė. Dabar, kavos aparatai turi ne tik liečiamus ekranus, įsimena dažniausiai ruošiamų gėrimų receptus, išplaka tobulą pieno putą, bet taip pat gali būti valdomi nuotoliniu būdu. Jų priežiūra taip pat gerokai patobulėjo – siunčiami įspėjimai apie reikalingą atlikti aparato nukalkinimą ar pieno sistemos valymą leidžia prailginti kavos aparato tarnavimo laiką bei gaminti kavą be papildomo, sugedusio pieno ar kalkių poskonio. Žinoma, technologijos nenustoja tobulėti, todėl sunku nuspėti, kas kavos mylėtojų laukia po dar dešimt metų.