Tautiečiai jau plūsta į miškus ir skuba dalintis pirmųjų laimikių vaizdais. Vis tik gydytojai aklo entuziazmo grybaujant negiria – viena klaida gali baigtis ne tik ligoninės palatoje, bet ir mirtimi.
Pasak gydytojos toksikologės Jūratės Margerienės, kol kas apsinuodijimų grybais tikrai nedaug, sulaukiama tik pacientų žmonių skambučių, tačiau perspektyvos kelia nerimo.
„Jeigu toliau bus tiek daug grybų kiek pernai, manau, tikrai rudeniop turėsime apsinuodijimų“, – sakė ji „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“.
Kaip atrodo tipinis apsinuodijimas grybais
Toksikologė pasakojo, kad tipinį apsinuodijimo atvejį būtų galima apibūdinti taip: žmogus valgė grybus ir po kažkiek valandų pradėjo blogai jaustis.
„Jis pykina, vemia, viduriuoja arba šiaip gali būti skausmai pilve, svaigulys. Tada aiškinamės, kokie tie grybai, ar valgė daugiau žmonių, kaip kiti jaučiasi. Labai svarbu, kiek laiko nuo suvalgymo prasidėjo simptomai. Išsiaiškiname, ar žmogus serga kokiomis kažkokiomis virškinimo trakto ligomis“, – kalbėjo J. Margerienė.
Gydytojos pastebėjimu, apsinuodijimo grybais simptomus galima skirstyti į dvi grupes, atsižvelgiant į vadinamą slaptą periodą. Kitaip sakant – įvertinant, kiek laiko praeina nuo grybo suvalgymo iki simptomų atsiradimo.
„Pirma grybų grupė yra ta, kai simptomai atsiranda po 1–3 valandų. Tai yra trumpo periodo veikimo grybai. Jie nėra mirtinai toksiški, bet daugeliu atvejų jais apsinuodijus taip pat reikalinga terapija. Kalbu apie infuzoterapiją, nes viduriuodami ir vemdami žmonės praranda elektrolitus.
Kita grybų grupė yra tie, kurie jau tikrai labai nuodingi ir reikalauja labai intensyvaus gydymo, jie yra mirtini. Pirmieji apsinuodijimo jais simptomai atsiranda po 6–48 valandų. Taigi slaptas periodas nuo suvalgymo iki pirmų simptomų atsiradimo yra ilgas.
Kepenys – pirmas taikinys apsinuodijus grybais.
Tada gydytojo budrumo lygis būna labai aukštas, yra specifiniai kepenų tyrimai, kurie iškart atliekami priėmimo skyriuje. Pagal juos spendžiame, ką daryti toliau. Aišku, džiugu, kad turime priešnuodžius“, – kalbėjo gydytoja.
Kurie grybai pavojingiausi?
Pašnekovė vardijo, kad labiausiai pavojingi grybai yra blyškioji arba žalsvoji musmirė, smailiakepurė musmirė, eglinė kugiabudė, smailiažvynė žvynabudėlė, kiškiabudė.
Ji pabrėžė, kad pirmas nukenčiantis organas apsinuodijus yra kepenys. „Tai yra pirmas taikinys, po to pažeidžiami inkstai ir kitos sistemos. Apsinuodijus kepenų ląstelės nekrotizuoja. Tai yra labai ūmus uždegimas, kuris priveda net iki kepenų nepakankamumo.
Toliau seka inkstų pakenkimas, krešėjimo sutrikimas – gydymas yra labai sudėtingas, tokie pacientai gydomi reanimacijoje. Taigi jei žmogus apsinuodijo grybais, pats tikrai neišsigydys, būtina vykti į stacionarą.
Jei žmogus labai viduriuoja ir vemia, geriausia būtų vykti su greitąja, nes krenta kraujospūdis, gali atsirasti ir ritmo sutrikimai. Tad jeigu įtariate apsinuodijimą, tikrai reikia nesivaržyti, skambinti greitajai, grybais ir vykti į stacionarą. Ten jau vyksta diferenciacija, kokiais grybais apsinuodyta ir pan.“ – aiškino J. Margerienė.
Nuodingus grybus valgo specialiai
Paklausta, ar dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai apsinuodijama nenuodingais grybais, pavyzdžiui, voveraitėmis arba baravykais, gydytoja patikino, kad ne.
„Jais neapsinuodijama, bet reikia nepamiršti, kad grybai yra sunkus maistas, tad jei žmogus serga virškinamojo trakto ligomis, gali jas paūminti – gastritą, duodenitą (dvylikapirštės žarnos uždegimą), pankreatitus“, – įspėjo toksikologė.
Be to, pasak jos, dar yra visai kita kategorija pacientų, kurie tokius nuodingus grybus kaip raudonąją musmirę vartoja specialiai ir apie tai net dalinasi socialiniuose tinkluose.
„Reikia nepamiršti, kad grybai yra sunkus maistas, tad jei žmogus serga virškinamojo trakto ligomis, jos gali paūmėti.“
„Raudonoji musmirė nėra tokia nuodinga kaip žalsvoji, bet ji savyje irgi turi nuodų, tai yra haliucinogenų, kurie gali sukelti apsinuodijimą. Manau, kad tas valgymas vis tik yra rizikingas. (...)
Bet čia yra visiškai kita grupė pacientų. Jie labai gerai žino, ką daro, ir dažniausiai šie haliucinogeniniai grybai būna džiovinti. Tai yra ne šviežiai pagaminti grybai, jų vartojimo tikslas yra kitoks“, – kalbėjo gydytoja.
Portalas tv3.lt primena, kad raudonosios musmirės ne veltui neseniai buvo įtraukti į narkotinių medžiagų sąrašą.
Vienas grybas gali pražudyti visą šeimą
Atrodo, nėra naujiena, kad grybai gali būti ir pavojingi, apie tai kalbama kasmet, bet vis pasitaiko apsinuodijimų. Pasak gydytojos, kodėl taip vyksta, paaiškinti sudėtinga.
„Bet atsirado kažkoks grybavimo azartas – žmonės renka kad ir ne visiškai žinomus grybus, o paskui jų neperžiūri. Tad būtinai patariame surinkus grybus paskui peržiūrėti – visus išversti ant paklodės ir kad šeimoje juos pažįstantis žmogus atrinktų.
Ir jeigu įtaria nors vieną grybą, kurio nežino, tai būtų gerai, kad iš karto jį pašalintų, nes vienas grybas puode yra toksiškas – taip visas patiekalas tampa nuodingu ir gali apnuodyti visą šeimą“, – komentavo J. Margerienė.
„Reikia laiku paruošti grybus, nelaikyti pagamintų, šviežiai paruoštus grybus reikia suvalgyti per parą, o konservuotus ir visus kitus – per pusmetį.“
Pasak jos, tai ypač dažna suvartojus blyškiosios arba žalsvosios musmirės: „Apsinuodiję šių mirtinų grybų paprastai atvyksta šeimomis.“
Paklausta, ar toks rimtas apsinuodijimas gali palikti pėdsaką visam gyvenimui, gydytoja atkreipė dėmesį, kad tai priklauso ir nuo kitų veiksnių:
„Apsinuodijimas labai nuodingais grybais pažeidžia visus parenchiminius organus, t. y. kepenis, inkstus, antinksčius, krešėjimo sistemą. Jeigu žmogus išgyvena, būna, kad pasveiksta, bet vis tiek mes darome tyrimus ir po to, kartojame. Jeigu žmogus dar susiduria su kitais toksinais, vartoja alkoholį ir panašiai, tai gali būti, kad lėtinis uždegimas užsitęs.“
Kam nepataria vartoti grybų?
Gydytoja apskritai patarė tam tikroms gyventojų grupėms vengti vartoti grybus.
„Tie, kas turi virškinimo sistemos sutrikimų, uždegimų, grybų reikėtų vengti, nes tai vis tik sunkus maistas“, – pabrėžė toksikologė.
Taip pat atsargiems reikėtų būti senyviems žmonėms ir vaikams iki septynerių metų.
Ji patarė pirmiausia grybaujant tvirtai įsitikinti, ką žmogus renka. „Saugiausia rinkti vadinamus kempininius grybus, kurių apačia nedryžuota. Reikia laiku paruošti grybus, nelaikyti pagamintų, šviežiai paruoštus grybus reikia suvalgyti per parą, o konservuotus ir visus kitus – per pusmetį.
Būtina žiūrėti, kaip atrodo tie konservuoti grybai, ar nėra išpūsti dangteliai, kaip atrodo pats tas palaikytas produktas.
Einant grybauti reikia pasiruošti, apžiūrėti grybą, nerinkti labai mažų grybukų, nes nesimato dažnai svogūnėlių ir sijonėlių, o rinkti normalaus dydžio grybus, žinoti, ką renku, kokiu tikslu ir kokį patiekalą ruošiu“, – patarė J. Margerienė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!