Anot V. Radzevičiaus, kepant šašlykus, svarbiausia yra gera mėsa. Mat marinavimo būdų yra tiek, kiek ir pačių šašlykų kepėjų! Visa tai įrodys ir du prie grilio susitikę kovotojai – net 31 metų čirškinimo patirtį turintis aktorius ir laidų vedėjas Andrius Žiurauskas bei ledo skulptorius Mindaugas Tendziagolskis.
Šiandien Mindaugas grilina jau daugiau nei 20 metų. Viskas prasidėjo nuo studentavimo laikų, o dabar Mindaugą grilis neretai palydi ir tuomet, kai jis užsiima savo hobiais. Vienas iš jų – žvejyba. Anot M. Tendziagolskio, skaniausias patiekalas – ant laužo kepta mėsa. Tačiau jis neatsisako ir kitų patiekalų – pavyzdžiui, lauže keptų bulvių su sviestu ir lašinuku viduje.
Vis dėlto ledo Mindaugo gyvenime yra daugiau nei ugnies. „Kadangi nuolatos dirbu įvairiose šventėse, ant mano ledo skulptūrų dažniausiai patiekamos austrės. O kažkada pats esu daręs desertus – taurės, žinoma, taip pat buvo iš ledo“, – pasakos jis.
Tuo tarpu A. Žiurauskas gaminimo įgūdžius perėmė iš savo tėčio – vaikystės namuose būtent jis visuomet būdavo atsakingas už mėsos ir žuvies ruošą. Pirmus šašlykus, išmokęs marinavimo receptą iš tėčio, jis iškepė būdamas 16-os. Tačiau dabar aktoriumi dirbantis vyras neslepia – teisingai mitybai ar maisto ruošai laiko neretai tiesiog nelieka.
„Valgai ne tada, kada nori, ar kada reikia, o kada leidžia, ar kai gali. Vakare jau tarsi negalima, bet kai baigi darbą, vis tiek kažko ieškai. O su žmona gaminame tik tuomet, kai turime laiko ir noro, nes gyvename virš 3 restoranų. Kai gyveni virš restoranų, nei gamintis, nei tvarkyti virtuvės nereikia. Bet jei turime laisvą pusdienį – kas yra ganėtinai retai – tuomet gaminame sau patys“, – pasakos jis bei atskleis būdą, kaip buvo įsigudrinęs skaniausių grilinamų patiekalų kvapą paskleisti po visą Laisvės alėją!
Šio penktadienio laidoje Mindaugas ruoš vidurines vištienos sparnelių dalis. „Tai – mano gyvenimo moters receptas. Ji visuomet naudoja tuos pačius ingredientus ir jai pavyksta tobulai, o man – kas kartą skirtingai, kadangi mėgstu eksperimentuoti ir į viską pasižiūrėti kūrybiškai“, – aiškins Mindaugas.
Žiurauskas išdavė paprasčiausią šašlykų receptą
Tuo tarpu Andrius paruoš kefyre marinuotus šašlykus. „Tai bus kefyro ir svogūnų marinatas su šiek tiek kaukazietiškų prieskonių, kurių mišinį siūlau pabandyti susidėlioti patiems“, – pasakos Andrius.
Anot jo, marinatui reikalingus svogūnus reikėtų pjaustyti gana stambiai, kadangi jie bus naudojami ir mėsai įtrinti. „Svogūnų reikia daug, kad išsiskirtų sultys. Tačiau kepimo metu svogūnus nurinksime, kadangi jie degs – mums reikalingos tik jų sultys“, – pasakos jis.
Šiame marinate šašlykus reikėtų laikyti net 4 valandas! Tačiau yra gausu ir kitokių receptų – apie vieną iš jų Andrius papasakos laidoje. Jį aktoriui atskleidė Kaune restoraną turėjęs ir ne vieną maisto mugę aplankęs bičiulis.
„Kai važiavome su juo iškylauti, jis paruošė vos 15 minučių marinuotą kiaulienos sprandinės šašlyką. Negana to, jie buvo tikrai stebuklingo skonio. Bičiulis sakė, kad taip daro visi, kurie prekiauja šašlykais mugėse. Kito varianto ten tiesiog nėra! Naudojant šį receptą, reikia sudėti sluoksnį mėsos, užpilti vegetos, taip pakartoti kelis kartus, papildomai dar užpilti vandens, išmaišyti, 15 minučių pakepti ir viskas – bus nuostabiausias šašlykas!“ – pasakos Andrius slaptą receptą.
Begamindamas, jis prisimins ir vaikystę – tuos laikus, kai įsivaizdavo, kad skanus šašlykas gali pavykti tik iš kiaulienos sprandinės. Šiandien jis jau žino, kad šį patiekalą galima paruošti iš to, ko tik širdis geidžia.
„Vieni žmonės mėgsta vištieną, kiti – kalakutieną, jautieną, veršieną ir net avieną. Pats gyvenu Laisvės alėjoje virš turkų restorano – jei norite suprasti, kas yra avienos šašlykas, ateikite į šį restoraną. Jei moki gerai paruošti avieną, turėsi stebuklingą dalyką“, – įsitikinęs jis.
Tačiau kurio grilintojo gamintas šašlykas labiau nudžiugins V. Radzevičių? Kuriam iš žinomų vyrų pavyks laidoje išplėšti pergalę?
Laida „Lidl grilio talentai“ – penktadieniais, 17.55 val. per TV3!