• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesvarbu, ar tai būtų traškūs tofu kubeliai kreminiame karyje, ar traškios pupelės šviežiose salotose, sojos pupelės yra daugiau nei universalus ingredientas įvairiausiems receptams.

Nesvarbu, ar tai būtų traškūs tofu kubeliai kreminiame karyje, ar traškios pupelės šviežiose salotose, sojos pupelės yra daugiau nei universalus ingredientas įvairiausiems receptams.

REKLAMA

Jose ne tik gausu nepakeičiamų amino rūgščių, gerųjų riebalų, vitaminų ir mineralų, sojos taip pat turi daugybę sveikatai naudingų savybių.

Be to, remiantis tyrimais, sojos gali sumažinti cholesterolio kiekį net 70 procentų, rašo express.co.uk.

„Jau daugelį metų žinoma, kad sojos baltymai gali sumažinti cholesterolio kiekį, kuris  kaupiasi arterijose ir formuoja apnašas, didinančias širdies ligų ir insulto riziką“, – sakė „Viva!“ tyrimų vadovė gydytoja Justine Butler.

Nors sojos pupelės jau nuo seno garsėja cholesterolio kiekį mažinančiomis savybėmis, žurnale „Antioxidants“ paskelbti tyrimai atskleidė, kokios iš tiesų naudingos yra sojos pupelės.

REKLAMA
REKLAMA

Sojos pupelių nauda

„Mokslininkai nustatė du pagrindinius sojos baltymus, kurie padeda sumažinti cholesterolio kiekį, – sakė J. Butler. – Tai β-konglicininas bei glicininas ir kartu jie sudaro apie 70 procentų baltymų, randamų sojos maisto produktuose, tokiuose kaip tofu ir sojos pienas.“

REKLAMA

Išvados parodė, kad kuo didesnis β-konglicinino kiekis, tuo labiau sumažėja oksiduoto „blogojo“ cholesterolio lygis.

2019 m. apžvalgoje, paskelbtoje „Journal of Nutrition“, nustatyta, kad 25 gramai sojos baltymų per dieną gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį „nedideliu, tačiau reikšmingu kiekiu“.

Prieš keičiant savo mitybą rekomenduojama pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų