• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žarnyno vėžys, dar žinomas kaip gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžys, sudaro 10 procentų visų mirčių nuo vėžio Jungtinėje Karalystėje, todėl tai yra antra mirtingiausia ligos forma regione. Tai yra ketvirtas pagal dažnumą vėžio tipas Jungtinėje Karalystėje, kasmet diagnozuojama daugiau nei 42 000 naujų atvejų.

Žarnyno vėžys, dar žinomas kaip gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžys, sudaro 10 procentų visų mirčių nuo vėžio Jungtinėje Karalystėje, todėl tai yra antra mirtingiausia ligos forma regione. Tai yra ketvirtas pagal dažnumą vėžio tipas Jungtinėje Karalystėje, kasmet diagnozuojama daugiau nei 42 000 naujų atvejų.

REKLAMA

„Tačiau daugiau nei pusės šių susirgimų būtų galima išvengti pakoregavus tam tikrus gyvenimo būdo įpročius“, teigia ekspertė, bendrosios praktikos gydytoja Anisha Patel, kuriai 2018 metais buvo diagnozuotas trečios stadijos žarnyno vėžys, rašo express.co.uk.

Po dviejų operacijų ir trijų mėnesių chemoterapijos dviejų vaikų mamai dabar yra remisijoje.

„Penkiasdešimt keturių procentų žarnyno vėžio atvejų galima išvengti“, – paaiškino ji.

Dr Patel iš Dorkingo Surėjaus papasakojo apie šešis būdus, kaip sumažinti žarnyno vėžio riziką, įskaitant du tam tikrus dietos pakeitimus.

REKLAMA
REKLAMA

Valgykite skaidulų turinčio maisto

Ji sakė: „Valgykite daug skaidulų turinčio maisto. Žinome, kad devyni iš 10 suaugusių žmonių kasdien nesuvartoja rekomenduojamų 30 gramų per dieną, nors taip būtų galima išvengti beveik trečdalio žarnyno vėžio atvejų“.

REKLAMA

Pakeiskite įprastą maistą daug skaidulų turinčiu maistu, pavyzdžiui, baltą duoną ir makaronus pakeiskite rudais ir kasdien suvalgykite bent penkias porcijas vaisių ir daržovių per dieną.

Maistas, kuriame gausu skaidulų, ne tik sumažina žarnyno vėžio, bet ir insulto, diabeto, didelio cholesterolio kiekio kraujyje riziką, užkerta kelią vidurių užkietėjimui ir pagerina žarnyno sveikatą bei bendrą savijautą.

REKLAMA
REKLAMA

Dr Patel tęsė: „Sumažinkite raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimą. Vyriausybės rekomendacijose teigiama, kad kiekvienas, suvartojantis daugiau nei 90 gramų šių produktų per dieną, turėtų sumažinti jų suvartojimą iki mažiau

nei 70 gramų per dieną, o tai prilygsta penkioms plonoms kumpio riekelėms, 1,5 virtos dešrelės arba penkiems šaukštams  Bolonijos padažo. Tam tikromis pasirinktomis dienomis nevalgykite mėsos, ją pakeisdami lęšiais, daržovėmis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žarnyno vėžio riziką padeda sumažinti šie mitybos pokyčiai:

  • alkoholio vartojimo mažinimas,
  • reguliarus fizinis aktyvumas ir judėjimas,
  • nerūkymas,
  • antsvorio mažinimas.

Gydytoja Patel, kuriai dabar 43 metai, prieš jai diagnozuojant žarnyno vėžį patyrė keletą simptomų. Kaip įprasta, kai kurie iš jų buvo susiję su pakitusiais tuštinimosi įpročiais ir vidurių užkietėjimu, jausmu, kad nepilnai išsituština ir krauju išmatose.

REKLAMA

 

Ji taip pat jautėsi pavargusi ir atostogaujant jai ėmė kristi svoris. Kai šie simptomai pablogėjo, ji kreipėsi į medikus. Dr Patel skatina žmones pasikalbėti su šeimos gydytoju, kai tik jie pastebės pokyčius.

„Yra daug galimų jūsų simptomų priežasčių, nebūtinai tai žarnyno vėžys, tačiau svarbu atlikti tinkamus tyrimus, – pridūrė ji. – Taip pat svarbu žinoti, kokia jūsų būklė yra normali, todėl, jei kas nors pasikeičia, nedelsdami kreipkitės į gydytoją“.

Dažni žarnyno vėžio simptomai yra šie:

  • neįprasti tuštinimosi pokyčiai, pvz., minkštesnės išmatos, viduriavimas ar vidurių užkietėjimas,
  • dažnesnis ar retesnis nei įprastai tuštinimasis,
  •  raudonas arba juodas kraujas išmatose,
  • kraujavimas iš išangės,
  • dažnai jaučiate, kad reikia išsituštinti, net jei ką tik buvote tualete,
  • pilvo skausmas,
  •  pilvo pūtimas,
  • krentantis svoris,
  • nepaaiškinamas didžiulis nuovargis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų